Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem internetu je pečené česnekové máslo. Skvěle dochutí bagety nebo těstoviny a jeho příprava je snadná
Zdroj: Freepik, jcomp

Chcete si trochu usnadnit vaření a připravit si univerzální dochucovadlo? Česnekové máslo je rozhodně dobrá volba. Můžete na něm podusit maso, osmahnout rýži na italské rizoto nebo jím dochutit pečené kuře. Rozhodně si na něm ale pochutnáte, i když ho jen namažete na čerstvý chléb nebo křupavou bagetku.

Bez másla se v kuchyni neobejdete

Máslo je surovina, která nesmí chybět v žádné domácnosti. U nás se obvykle používá to obyčejné, v anglicky mluvících zemích je častější máslo slané, které se výborně hodí nejen k namazání na pečivo, ale i na přípravu různých slaných pokrmů. Ještě lepší však je máslo ochucené. Pokrmu totiž dodá nejen vynikající jemnou chuť a vůni po mléčném tuku, ale i další příchuť podle toho, jaké si připravíte.

Máslo ochutí nejen bylinky

V obchodech bývá k dostání máslo bylinkové, mnohem lepší však je si takové udělat doma. Jeho předností je, že si sami vyberete suroviny, které do něj použijete, a víte pak přesně, co v másle je.  Navíc je můžete dochutit mnoha způsoby. Máslo výborně doplní nejen bylinky, které si v tom domácím můžete nakombinovat dle své chuti, ale i různé druhy koření nebo třeba právě česnek, který dodá máslu a následně i pokrmu, do něhož je použijete, specifickou chuť.

Dokonalá aromatická přísada s vůní česneku

Pokud si máslo uděláte předem, budete mít doma už rovnou nachystanou přísadu, kterou využijete při přípravě mnoha slaných pokrmů a nebudete pak muset při vaření přidávat další ingredience. Ochucené máslo je vynikající hlavně k masu, nejen pečenému, ale i ke grilovanému. Česnekové máslo výborně pasuje třeba ke grilovanému steaku, z něhož udělá ještě větší delikatesu. Jednoduše jím však dochutíte rovněž pečené brambory či vylepšíte jinak pro někoho možná fádní dušenou zeleninu. Pokud máte rádi opečené topinky potřené česnekem, je na ně česnekové máslo přímo ideální. S jeho pomocí totiž vytvoříte aspoň o trochu zdravější pochutinu. Chléb totiž nebudete muset smažit ve vrstvě oleje, stačí jej jen opéct v toustovači nebo nasucho na pánvi a potřít máslem.

Jak ochucené máslo připravit?

Česnekové máslo se dá připravit několika způsoby. Můžete jen máslo nechat trochu povolit, česnek oloupat a utřít na jemnou pastu a tu pak vmíchat k máslu. Případně lze přidat i trochu soli a najemno nasekané bylinky. Takové máslo pak můžete uchovávat buď ve sklenici, nebo jej můžete zabalit do potravinářské fólie a vytvarovat z něj váleček, z něhož pak budete jen odkrajovat kousky dle potřeby. I když je tato metoda poměrně jednoduchá, zabere vám trochu víc času, neboť musíte všechny ingredience nasekat a navíc tření másla je také trochu pracnější.

Pečené máslo s česnekem

V posledních měsících je hitem Instagramu pečené česnekové máslo. To lze připravit dvěma způsoby.

  • První možnost: Celou paličku česneku podélně rozpůlte, řezné plochy pokapejte olivovým olejem a posolte. Zabalte do alobalu a dejte péct do trouby do změknutí. Doporučujeme to dělat zároveň s jiným pečením, abyste nezapínali troubu jen kvůli jendomu česneku. Jakmile česnek změkne, což je asi za 30 minut, otevřete alobal a sgtroužky vymačkejte do misky. Přidejte trochu olivového oleje, máslo, případně bylinky a česnekové máslo je hotové. Uchovávejte je v lednici. 
  • Druhá možnost: Máslo dejte do pekáčku a pak do něj napíchejte těsně vedle sebe oloupané stroužky česneku. Další můžete poházet do pekáčku kolem másla a lze přidat i trochu bylinek. Pak vše vložte do trouby a pečte, dokud se máslo nerozpustí. Hotové máslo nakonec jen slijte přes sítko do sklenice a uložte ztuhnout do chladu. Poté už ho můžete používat, kdykoliv na něj dostanete chuť, třeba místo pomazánky na pečivo. Na tomto česnekovém másle je navíc úžasné to, že se do něj přenese jen chuť česneku. Pečením navíc česnek lehce zesládne a ztratí svou štiplavost, což ocení hlavně ti, kterým bývá po čerstvém česneku těžko.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více