

Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Suroviny
- rajčata pěkně zralá
- tymián
- hnědý cukr (třtinový)
- česnek
- balzamikový ocet
- olivový olej
- -množství není uvedeno schválně, protože přijde od každého na jednotlivé rozpůlené rajče
Postup přípravy receptu
Troubu předehřejeme na 150°C.
Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru.
Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče: špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem.
Pečeme zvolna nejdříve 150°C, po 1/2 na 120°C cca 2 – 3 hodiny podle velikosti rajčat.
Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat. (Čas pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat-pečeme zvolna!). (Dělala jsem 2x – velká rajčata 3,5 hod. + malá cherry rajčátka 2,5 hod.) Kdo chce mít rajčata úplně usušená, musel by je péct cca 6 hod.
Varianty uskladnění:
sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140°C po dobu 10 min.
Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu.Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 min. na 80°C. Dále postup stejný.
Poznámka od kuchařky
Jednoduchá příprava a výsledek? Takto upečená a vysušená rajčata se chuťově nedají srovnat s kupovanými.
Třtinový cukr + balzamiko + česnek + bylinky z nich udělají lahůdku:-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečená rajčata ve vlastní šťávě
-
VYNIKAJÍCÍ!!!!!
Moooc chválím!!! O víkendu jsem dělala pět plechů....na zavařování vůbec nedošlo
To jsem prostě neměla šanci stihnout
Přítomní mi to sespapali ještě horký!
-
No tak u nás se teprve pečou a vypadá to krásně. Jeden plech jsem udělala s cukrem, rozmarýnem a česnekem a další s cukrem, česnekem a tymiánem. Když to vyjde, dodám fotky. A samozřejmě citrón a olej. Bals. bohužel nemám.... Tak snad to bude taky dobré. Díky za recept
-
Monika:
No, asi záleží na tom, jak moc je upečete
Předefčírem se "pochlubila" paní casinová: Ta poslední rajčata co jsem pekla před týdnem mi v lednici zkysla..., asi jsem je málo upekla -
Muzu se zeptat jak dlouho vydrzi v chladu kdyz je nebudu zavarovat/sterilovat?
Dekuji :) -
Moc vás tu na tomto foru zdravím a děkuji za tento úžasný receptík!
Tak jsem dnes udělala 2 plechy jen tak na zkoušku a jsem nadšená,jak je to tuuuze jedlé. Hned jsem je též zavařila,pro jistotu a na Vánoce budu obdarovávat blízké.Fakt bezva nápad!Ještě jednou dík.Lenka
-
Dneska jsem recept vyzkoušela a výborné, výborné. Zítra se pustím do další várky
-
Mám vyzkoušeno a opravdu moc dobré!!
Krásně to vonělo,když se pekly v troubě a hned jsem je i přidala na některé obložené domácí housky.
-
Jahůdko, tak letos opět tato skvělá rajčata. A děkuji za svolení recept uveřejnit
Posílám fotky
-
Tato pečená rajčata jsem dělala o prázdninách a jsou vynikající. Používám je pod maso, nebo jako základ na pizzu a je to mňamka
Přidávám bodík
-
, přidávám foto
-
Super
-
1974andrea:je toho jenom "živá troška"
-
senky:Taky jsem dělala předevčírem dva plechy, ale jsou z toho jen 4 sklenky a to je žalostně málo
-
V troubě dva plechy
jeden klasika a druhý s malinkými žlutými hruštičkovými, citronovým balsamikem a oliváčem s citronem
jsem zvědavá
-
rebeka: Mas je na plechu srovnane jako vojacky, jsi precizni ve vsem, nerikej , ze ne! Mas pravdu, neni jich nikdy dost.