Pečená rajčata ve vlastní šťávě

jahoda Kuchařka: jahoda

Zavařeniny 116 názorů

Suroviny

rajčata pěkně zralá
tymián
hnědý cukr (třtinový)
česnek
balzamikový ocet
olivový olej
-množství není uvedeno schválně, protože přijde od každého na jednotlivé rozpůlené rajče
Recept si zatím oblíbilo 84 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 150°C.

  2. Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru.

  3. Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče: špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem.

  4. Pečeme zvolna nejdříve 150°C, po 1/2 na 120°C cca 2 – 3 hodiny podle velikosti rajčat.

  5. Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat. (Čas pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat-pečeme zvolna!). (Dělala jsem 2x – velká rajčata 3,5 hod. + malá cherry rajčátka 2,5 hod.) Kdo chce mít rajčata úplně usušená, musel by je péct cca 6 hod.

  6. Varianty uskladnění:
    sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140°C po dobu 10 min.
    Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu.

  7. Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 min. na 80°C. Dále postup stejný.

Poznámka

Jednoduchá příprava a výsledek? Takto upečená a vysušená rajčata se chuťově nedají srovnat s kupovanými.

Třtinový cukr + balzamiko + česnek + bylinky z nich udělají lahůdku:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 830 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená rajčata ve vlastní šťávě

  • Hell. Hell.

    VYNIKAJÍCÍ!!!!! :-K Moooc chválím!!! O víkendu jsem dělala pět plechů....na zavařování vůbec nedošlo :-D To jsem prostě neměla šanci stihnout :-D Přítomní mi to sespapali ještě horký! :-D

    Odpovědět

  • amdae amdae

    No tak u nás se teprve pečou a vypadá to krásně. Jeden plech jsem udělala s cukrem, rozmarýnem a česnekem a další s cukrem, česnekem a tymiánem. Když to vyjde, dodám fotky. A samozřejmě citrón a olej. Bals. bohužel nemám.... Tak snad to bude taky dobré. Díky za recept :-) :-p

    Odpovědět

  • casino casino

    Monika:
    No, asi záleží na tom, jak moc je upečete:-)
    Předefčírem se "pochlubila" paní casinová: Ta poslední rajčata co jsem pekla před týdnem mi v lednici zkysla..., asi jsem je málo upekla:-//

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Muzu se zeptat jak dlouho vydrzi v chladu kdyz je nebudu zavarovat/sterilovat?
    Dekuji :)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Moc vás tu na tomto foru zdravím a děkuji za tento úžasný receptík!
    Tak jsem dnes udělala 2 plechy jen tak na zkoušku a jsem nadšená,jak je to tuuuze jedlé:-p:-p:-K. Hned jsem je též zavařila,pro jistotu a na Vánoce budu obdarovávat blízké.Fakt bezva nápad!Ještě jednou dík.Lenka

    Odpovědět

  • lvice.ivka lvice.ivka

    Dneska jsem recept vyzkoušela a výborné, výborné. Zítra se pustím do další várky:-):yes::yes:

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Mám vyzkoušeno a opravdu moc dobré!!:yes:Krásně to vonělo,když se pekly v troubě a hned jsem je i přidala na některé obložené domácí housky.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Jahůdko, tak letos opět tato skvělá rajčata. A děkuji za svolení recept uveřejnit;-):-K Posílám fotky:-K

    Odpovědět

  • zdenulaK zdenulaK

    Tato pečená rajčata jsem dělala o prázdninách a jsou vynikající. Používám je pod maso, nebo jako základ na pizzu a je to mňamka:-p:yes: Přidávám bodík

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    :yes::-p:-K, přidávám foto:-K

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

    :yes:Super:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • senky senky

    1974andrea:je toho jenom "živá troška":-D:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    senky:Taky jsem dělala předevčírem dva plechy, ale jsou z toho jen 4 sklenky a to je žalostně málo:-//;-)

    Odpovědět

  • senky senky

    V troubě dva plechy;-):-) jeden klasika a druhý s malinkými žlutými hruštičkovými, citronovým balsamikem a oliváčem s citronem;-) jsem zvědavá ;-):-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    rebeka: Mas je na plechu srovnane jako vojacky, jsi precizni ve vsem, nerikej , ze ne! Mas pravdu, neni jich nikdy dost.

    Odpovědět

1 2 3 5 6 8

Tématické fráze: pečená rajčata rajčata pečená v troubě rajcata ve vlastni stave pečená rajčata recept pečená rajčata v oleji jak na pečená rajčata uskladnění rajčat co z rajčat pečené rajčata recept na pecena rajcata sušení rajčat, pečená rajčata rajčata ve vlastní šťávě recept pecena cherry rajcata rajčatová šťáva recept pečená rajčata v troubě rajčata recepty pečená rajčata, recept rajcata uskladneni rajče fotky štáva z rajčat

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít