Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ručně trhané chlebové krutony
Zdroj: Pavla Šmikmátorová, Toprecepty

Křupavé krutony jsou skvělým způsobem, jak ozvláštnit polévky nebo saláty, i úsporným řešením využití starého pečiva. Když je navíc ochutíme česnekem a aromatickými bylinkami, získáme přísadu, která pozvedne jídlo na vyšší úroveň. Krutony jsou důkazem, že i malé detaily hrají v pokrmech velkou roli.

Do jakých jídel se hodí krutony?

Opečené krutony ze staršího pečiva jsou skvělým doplňkem krémových polévek, kterým dodají zajímavý prvek na oko, ale také chuť a sytost. Výborně se hodí také do nejrůznějších zeleninových salátů, například světoznámý caesar salát má krutony z bílého pečiva přímo v originální receptuře.

Krutony však mohou být i jednoduchou chuťovkou k televizi, místo brambůrků a křupek i originálním pohoštěním pro návštěvy. V takovém případě se však vyplatí věnovat jim péči a ochutit je oblíbenými bylinkami, česnekem nebo kořením.

Nůž na krutony vůbec nepotřebujete

Nakrájení staršího pečiva na malé kostičky a opečení do křupava zná asi každý, daleko lepšího efektu však dosáhnete bez použití nože. Ručně natrhané krutony totiž skýtají větší plochu k opečení i ochucení a na výslednou křupavost má tento malý trik zásadní dopad. Navíc takto naporcované pečivo vypadá skvěle i v talíři s polévkou či salátem.

Spálené, rozmočené nebo příliš mastné krutony?

Chtělo by se říci, že na opečení kousků chleba přece není nic složitého. Pro přípravu dokonale křupavých krutonů, které se po minutě pobytu v polévce nerozmočí a nebudou nacucané olejem, se ale může hodit pár rad.

  • Pečivo na krutony musí být alespoň 3 dny staré (u toho kvalitního, které vydrží déle, klidně i 5 – 6 dní). Krutony lze dokonce i natrhat a usušit předem a dále dochucovat až během samotné přípravy. V troubě nebo na pánvi mírně změknou a nebudete se muset obávat, že budou během chvilky v talíři s polévkou rozmočené.

  • Při pečení nebo přípravě na pánvi nebude hrozit riziko spálení, pokud si s dochucením dáte na čas. Nejprve se natrhané krutony asi 4 minuty předpečou, poté smíchají s ochuceným máslem nebo olejem a dopečou další 4 minuty. Čerstvé bylinky je třeba přidat až na úplný závěr, aby si uchovaly svěžest.

  • Pozdější smíchání s máslem či olejem také zamezí tomu, aby krutony příliš nasákly a byly mastné. Tuku je třeba přidat z tohoto důvodu přiměřeně množství. Musí ho ovšem být zároveň dostatek, aby obalil a ochutil všechny kousky.

Z jakého pečiva jsou nejlepší krutony?

Na skvělé krutony lze použít jakékoli pečivo včetně toho celozrnného. Rohlíky, housky, veky, bagety a toustový chléb se více hodí do salátů, v polévce se totiž rozmočí o něco dříve i při dodržení všech našich rad. Chléb je naopak do polévek vhodnější, ale i v salátech nadělá parádu.

Recept na dokonalé ochucené krutony

Jak už bylo zmíněno, krutony se mohou připravovat jak v troubě, tak na pánvi. V troubě na plechu se jim dostane více prostoru, proto je tento způsob vhodnější pro větší množství. Inspirovat se můžete našimi recepty na oba dva způsoby.

Česnekové krutony z trouby

Starší chléb ručně natrhejte na menší kousky o velikosti max. 2 cm a rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem, kde mohou ještě vyschnout podle potřeby. Krutony předpečte v troubě vyhřáté na 180 °C (v horkovzdušné 170 °C) asi 4 minuty. Mezitím v kastrolku rozpusťte máslo, přidejte do něj prolisovaný česnek, sůl a pepř. Chcete-li použít koření, přidejte i to. Do česnekových krutonů se hodí například rozmarýn, tymián, petrželka nebo chilli. Čerstvé, nadrobno nasekané bylinky si však nechte na úplný závěr.

Ochucené máslo nalijte na plech s krutony a vše důkladně promíchejte, aby se obalily všechny kousky. Pečte dalších 4-6 minut dozlatova a hlídejte, aby se česnek nezačal připalovat. Krutony by tím dostaly nahořklou chuť.

Bylinkové krutony z pánve

Rohlíky nebo jiné pečivo natrhejte na menší kousky a podle potřeby nechte vyschnout. Na pánvi s trochou oleje rozehřejte máslo, přidejte krutony, osolte, opepřete a nechte za občasného promíchání opékat do doby, než začnou zlátnout. Přisypte nadrobno nasekanou směs bylinek (petrželka, rozmarýn, tymián…) a už jen krátce opečte.

Krutony z rohlíků, housek nebo toustového chleba jsou vhodnější pro menší děti, které si s nimi v polévce hravě poradí, i když ještě nemají všechny zoubky.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více