Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboráky s nivou: Rozteklý sýr jim dodá lehkou pikantnost, čerstvé bylinky pak jemnou vůni
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Vůně podzimu, to už dávno nejsou ohníčky na poli s pečenými brambory. Ale brambory k podzimu stále patří. Nemusí být jen pečené v troubě a podávané s tvarohem a mlékem. Oblíbené jsou různé placky včetně bramboráků, které lze ozvláštnit spoustou chutí.

Bramborák na podzim

Brambory jsou na podzim základní surovinou víc než kdy jindy. Brambory na ohni pečeme jen zřídka, ale bramborák k podzimu patří. Sice si ho můžeme připravit i kdykoliv jindy, ale v tomto období má větší kouzlo.

Variant tohoto oblíbeného jídle je nespočet a k obědu či večeři se krásně hodí. Můžeme si přichystat klasické bramboráky pouze ochucené majoránkou a česnekem, ale existují i varianty se sýrem. A když sáhneme po aromatickém sýru, získáme zase další chuťovou podobu. Hodí se plesnivý sýr niva, ale také romadur a třeba i olomoucké tvarůžky. 

Brambory na bramborák

Na přípravu bramboráku jsou nejlepší moučnaté odrůdy brambor. Varný typ C má hodně škrobu a těsto krásně spojí.

Dochucení bramboráku

I když použijeme aromatický sýr, hodí se přidat do bramboráku nějakou bylinku a koření. Obvykle se používá majoránka spolu s pepřem a česnekem, někdy se doplňuje i o drcený kmín. Vyzkoušet můžete také oregano nebo libeček. Někdy se využívá i najemno pokrájená slanina, která bramborák ještě více provoní. Z tuků k bramboráku nejlépe ladí sádlo, které krásně doplní použité ingredience. 

Tipy pro přípravu bramboráku

Strouháním brambory začínají hnědnout. Aby k tomuto nedošlo, přilévá se trocha horkého mléka. Pokud milujete křupavé bramboráky, je nejlepší trochu pozměnit ingredience. Obvykle v těstu bývá hladká mouka. Když ale přidáte strouhanku nebo hrubou krupici (případně hrubou pohankovou mouku), získá při smažení na křupavosti. Důležitá je také teplota smažení. Nejlepší je střední teplota, aby se hezky rovnoměrně osmažil a brzy nespálil na povrchu (a uvnitř by zůstal syrový), jak to může být při vysoké teplotě. 

[articlesBox:]

Bramborák s nivou

Na přípravu budete potřebovat: 500 g syrových brambor (varný typ C), 1 vejce, 3 lžíce mléka, libeček, majoránku, petržel, hrst hladké mouky, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, sádlo a sýr niva.

Jak na to? Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte je do mísy na struhadle najemno. Očistěte česnek. Bylinky omyjte a nasekejte nadrobno. Mléko ohřejte a přilijte na brambory (pak nezhnědnou). K nim rozklepněte vejce, přidejte sůl, pepř, hladkou mouku, prolisujte česnek a přidejte bylinky.

Nastrouhejte si do misky nivu. Připravte si pánvičku, dejte do ní sádlo a rozehřejte ho. Velkou lžicí tvořte placku a upečte ji z jedné strany v horkém sádle. Obraťte ho a opečenou stranu z poloviny posypejte nivou. Bramborák přepulte tak, že vznikne půlměsíc s nivou uprostřed. Dopečte po obou stranách a podávejte

Náš tip: Máte chuť na bramborák trochu jinak? Připravte si ho s masovou směsí podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více