Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené brambory se salátem
Zdroj: Pixabay, Anestiev

Brambory jsou zdánlivě obyčejnou potravinou, ale za určitých podmínek z nich může vzniknout velká dobrota. Krásně se kouzlí právě s novými bramborami. Stačí málo a lahodné jídlo je na světě.

Když budete chtít nové brambory, mějte se na pozoru

Pokud jste dostali chuť na nové brambory, možná jste mysleli ty, které se jí ve slupce, ale také třeba s máslem, tvarohem a solí. To jsou ale rané brambory, které bývají na trhu koncem května a v červnu. Mají tenounkou slupičku, která jde sama dolů a jsou chuťově jemnější.

Ale i na konci léta a na začátku podzimu se vykopávají pozdní brambory. Jsou hlavně určeny na skladování. Do sklepů a spíží zamíří plody suché, nepoškozené, které ale nesmí být nahnilé. S těmi se rozlučte hned. Pokud budete vytříděné brambory skladovat, dejte je na suché a dobře větrané místo do tmy, s teplotou okolo 14-16 °C. Skladujte je jen v nízkých vrstvách.

Při výběru sledujte také varný typ brambor. Pokud je to možné, nezbavujte se slupky před vařením, abyste v zelenině udrželi co nejvíce prospěšných látek. Dejte si je se slupkou.

Brambory v popelu

Vraťte se do dětství a připravte si brambory v popelu. Na celém procesu je nejdůležitější příprava ohniště, protože je třeba vytvořit dostatečnou vrstvu popela. Brambory se musí péct pouze v popelu. Nesmí být v kontaktu se žhavými uhlíky. Péct je můžete v alobalu. Pro tento způsob brambory se slupkou dobře omyjte, potřete je olejem, osolte a zabalte důkladně do alobalu.

Dejte je do žhavého popela a zahrňte je popelem zhruba 20 cm od ohně. Pečte zhruba hodinu. Pokud je chcete péct bez alobalu, dejte je do žhavého popela a zahrňte je popelem. Trvá to 40-50 minut, podle velikosti brambor. Pak je vyhrabejte, očistěte od popela, rozlomte a můžete baštit. Toto úplně obyčejné jídlo je vynikající samo o sobě. Brambory ale můžete i osolit. Další variantou je kopeček slaného tvarohu s cibulí. Připravit si můžete ale také jogurtový dip.

Grilované brambory

Pokud si nemůžete přichystat brambory pečené v popelu, alespoň si brambory ogrilujte. Variant je několik. Tou nejsanzší je, že brambory velmi dobře omyjete, pak je rozpulíte, potřete olejem a grilovacím kořením. V této podobě je dejte na rozpálený gril. Připravit si ale můžete i grilované brambory s tuňákem podle tohoto receptu

Brambory v salátu 

Nové brambory se skvěle hodí také do salátu. Třeba proslulý Nicoiský salát je pro ně jak stvořený. O tom, jak připravit salát Nicoise, si můžete přečíst v našem zdřívějším článku. Vynikající je také velmi snadný, ale velmi chutný vídeňský salát. I do něj se nové brambory parádně hodí. Zkuste vídeňský salát podle soutěže MasterChef Česko. A pochopitelně klasikou, která nezestárne, je salát vánoční. I když je do Vánoc ještě dost času, proč si trochu nezatrénovat? Zkuste sváteční salát podle našeho video receptu: 

Pomazánky k pečeným nebo grilovaným bramborám

K bramborám se hodí snad jakákoliv slaná pomazánka. Vlastně vynikne i samotný tvaroh posypaný bylinkami, jako je řeřicha, pažitka, využít můžete i jarní cibulku. Možná už máte vlastní česnek. Vyzkoušejte tvarohovou pomazánku s česnekem a můžete při grilování přidat právě i paličku česneku. Pokud byste rádi zařadili do jídelníčku trochu barev, připravte si pomazánku z červené řepy a jablka

Zdroje informací:
https://www.vitalia.cz/clanky/nove-a-rane-brambory-nejsou-totez-a-proc-je-nekdo-prodava-omyte-a-jiny-ne/

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie