Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malovaný piškot je technika, kterou oceníte hlavně u dětských dortů. Díky ní totiž snadno ozdobí dort i ti, kteří nemají velký výtvarný talent. Navíc se obejdete bez různých potahovacích či modelovacích hmot nebo jedlých papírů. Vystačíte si jen s jedlými barvami a piškotovým těstem. 

Co je malování na piškot?

Pokud se věnujete pečení dortů, možná jste o malování na piškot už slyšeli. Tato technika se využívá hlavně pro zdobení dětských dortů. Díky ní totiž snadno na dort dostanete obrázek třeba oblíbené kreslené postavičky z filmu.

Určitě ji ale oceníte i při tvoření dortů pro dospělé. Předností této metody je, že nemusíte umět vůbec malovat, obrázky totiž jen obkreslíte. Zatímco výtvarný talent mít nemusíte, nějaké pekařské či cukrářské zkušenosti vám vhod přijdou. Ačkoli malování na piškot není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát, jistá úskalí tato metoda obnáší. 

Místo potahovací hmoty piškotový plát

Technika malování na piškot se k nám dostala ze zahraničí, kde je známá jako pattern cake. Již roky se využívá k vytváření různě vzorovaných rolád, dá se však aplikovat i na dorty.

Dort pak může mít podobu velké rolády postavené na výšku, malovaný piškot se však dá využít i ke zdobení jakéhokoliv běžného dortu. Jde pak vlastně o potažení dortu piškotovým plátem, který nahradí potahovací hmotu.

Tato metoda je řešením ve chvíli, kdy potřebujete upéct dort a nemáte kde sehnat fondán či marcipán na potažení dortu, navíc osloví ty, kteří tyto sladké cukrové hmoty nemají v oblibě. 

Jak na malovat na piškot?

Vytvořit malovaný piškot není nijak složité. To hlavní, co potřebujete kromě piškotového těsta, jsou prachové či gelové potravinářské barvy a pečicí papír, na který nakreslíte obrázek. Můžete vytvořit svůj nebo překreslit nějaký již vytvořený, třeba právě pohádkovou postavičku. Vzhledem k tomu, že je pečicí papír průhledný, snadno na něj obkreslíte jakýkoliv obrázek, který prosvítá pod ním.

Tento obrázek pak vybarvíte potravinářskými barvami a na ně poté nalijete piškotové těsto. Během pečení se barvy „vsáknou“ do těsta, a obtiskne se tak do něj vámi namalovaný obrázek. Piškotový plát už pak stačí ořezat na potřebnou velikost a pak obtočit kolem dortu, případně vytvořit i kolečko, kterým nakonec přikryjete vrch dortu. 

Zkuste piškotové těsto s mandlemi

Pod piškotovou vrstvou se vlastně může ukrývat jakýkoliv dort – čokoládový, ořechový nebo ovocný s krémem. Na vytvoření malovaného piškotu pak hlavně potřebujete to správné piškotové těsto, které vám nerozmaže malbu poté, co na ni natřete těsto. A jak takový piškot připravíte? 

Budete potřebovat: 170 g najemno mletých mandlí, 150 g moučkového cukru, 50 g hladké mouky, 240 g vajec, 160 g bílků, 20 g krystalového cukru a 60 g rozpuštěného másla.

  1. V míse smíchejte mandle, moučkový cukr a mouku. Do mandlové směsi postupně přidejte celá vejce. Míchejte, dokud není hmota hladká a světlá.
  2. Bílky vyšlehejte, až se budou tvořit měkké špičky, pak přidejte cukr a pokračujte ve šlehání při vysokých otáčkách, dokud se nezpevní. Bílky opatrně vmíchejte do těsta a nakonec přidejte máslo.
  3. Těsto rozetřete na plech s pokresleným papírem a piškot v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 15 minut do světle zlaté barvy. Piškot by měl být na dotek pružný.
  4. Po vyjmutí plechu z trouby opatrně odstraňte z piškotu pečicí papír a piškot obraťte. Ještě horký piškot zarolujte a nechte vychladnout. Po vychladnutí piškot rozbalte a ozdobte jím dort. 

Zkušenosti cukrářky: 
Dort ozdobený malovaným piškotem nás velmi zaujal ve FB skupině Pečeme dorty, oslovili jsme proto jeho autorku Šárku Kozelskou, která tvoří pod názvem sweet art, zda by nám neposkytla nějaké rady a tipy, jak dosáhnout dokonalého výsledku.

A toto nám prozradila: „Tuto techniku jsem se naučila na on-linovém kurzu Sladké mámení revoluce ve zdobení. Za mě je to skvělá technika zdobení dortů. Není třeba, aby člověk uměl krásně malovat, a i tak vznikne velmi krásný malovaný dort. Pokud si člověk totiž netroufne na vlastní malbu, může obkreslovat vytištěný obrázek na pečící papír či průhlednou pečící podložku.

Je určitě fajn na poprvé si zvolit jednoduší obrázek. Složitější a drobné obrázky už vyžadují trošku cviku. Pokud člověk nemá průhlednou pečící podložku (k dostání je v obchodech s cukrářskými potřebami), může zvolit pečící papír, ten se však díky vlhkosti těsta kroutí a na upečeném korpusu vytváří taková vrásnění.  Pak je dobré si plech vymazat máslem. Pečící papír se na něj přichytí a nebude se tolik kroutit.“

Jak takové malované piškotové dorty vypadají, na to se můžete podívat v naší galerii:

Fotogalerie - HOTOVO Novým hitem v cukrařině je malovaný piškot. S jeho pomocí poměrně jednoduše přenesete na dort jakýkoliv obrázek

Ukázat 5 fotografií


Náš tip: Základní piškotové těsto můžete upéct i podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více