Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Říká se, že v budoucnu spoustu tvůrčích profesí nahradí umělá inteligence (zkráceně AI). Zvládne skládat hudbu, namalovat obraz i napsat skoro jakýkoliv text. Jedním z hitů poslední doby je ChatGPT, který prý poradí s čímkoliv. A tak jsme si jeho spolehlivost otestovali na štěpánské omeletě. 

Chat, který ví vše... Opravdu? 

ChatGPT je chatbot (tedy počítačový program určený k automatizované komunikaci s lidmi), který před necelým rokem spustila firma OpenAI. Jde o chat s nejdokonalejší umělou inteligencí (zkráceně AI), který vám odpoví na jakoukoliv otázku, poradí vám s jakýmkoliv problémem a když mu řeknete, ať za vás napíše referát nebo seminární práci třeba z dějepisu, hravě to zvládne. Tedy měl by...

Právě GPT je zkratka pro Generative Pre-trained transformer, což znamená, že umí vygenerovat text, u něhož byste nepoznali, že jej nenapsal člověk. Pokud se vám něco nechce zdlouhavě vyhledávat na internetu, stačí jen oslovit ChatGPT a zakrátko máte odpověď. 

„Pokec“ s robotem

Původně fungoval tento chatbot jen v angličtině, už po pár měsících však bylo možné s ním konverzovat i česky. A tak jsme si ho nyní, když už se snad vychytaly všechny mouchy, vyzkoušeli i my.

Místo hledání receptu na pravou štěpánskou omeletu, sladké pohoštění z piškotového těsta, doplněného ovocem, jsme se AI, neboli umělé inteligence, rovnou zeptali. Náš rozhovor ve zkrácené verzi probíhal asi takto. 
Redaktorka: Dobrý den, mohla bych poprosit o recept na štěpánskou omeletu?
ChatGPT: Dobrý den! Štěpánská omeleta, známá také jako štěpánský omeletový koláč, je vynikajícím pokrmem a skvělou volbou pro snídani nebo brunch.

Potud ještě jakž takž dobrý. Jenže následoval výčet surovin, který zahrnoval kromě vajec i šunku, cibuli, sýr a papriku. Tedy suroviny obvyklé v omeletách slaných. 

Redaktorka: Toto ale není štěpánská omeleta."
ChatGPT: Omlouvám se za nepřesnost v receptu. Mohu vám poskytnout správný recept na štěpánskou omeletu. Štěpánská omeleta je český pokrm, který se skládá z brambor, cibule a vajec."

Zase vedle a zase jsme se nedali. 

Redaktorka: Vím jistě, že brambory se do štěpánské omelety nepoužívají."
ChatGPT: Omlouvám se za nesprávné informace. Máte pravdu, tradiční štěpánská omeleta neobsahuje brambory. Můj předchozí recept byl chybný. Děkuji za upozornění. Tradiční štěpánská omeleta se skládá z vajec, slaniny nebo šunky a cibule."

Redaktorka: To je také špatně, jde o sladké jídlo."
ChatGPT: Omlouvám se za nedorozumění. Teď mám správný recept na štěpánskou omeletu, což je sladké jídlo z české kuchyně. 

A následovala verze, která se už blížila originálnímu receptu, jenže obsahovala mléko, hladkou mouku a prášek do pečiva. Zkušené hospodyňky vědí, že tudy cesta nevede. 

Správný recept na vyhlášenou sladkou štěpánskou omeletu obsahuje pouze mouku (nejčastěji hrubou nebo polohrubou), vejce a cukr. Mléko ani prášek do pečiva do tohoto tradičního moučníku nepatří. 

Sedmý pokus správně 

I když jsme si byli vědomi, že se možná pohybujeme na tenkém ledě a riskujeme vzpouru robotů, upozornili jsme umělou inteligenci, že ani mléko v receptu na tuto omeletu nemá být.

Máte pravdu, do tradiční české štěpánské omelety se obvykle nepřidává mléko. Omlouvám se za nesprávné informace v předchozích receptech. Nyní vám poskytnu správný recept na štěpánskou omeletu,“ napsal robot, ale opět se netrefil, protože přidal kypřicí prášek.

Nakonec jsme se až na šestý pokus dobrali téměř dokonalého receptu, který přepisujeme bez úprav. Suroviny: 4 vajíčka, 4 lžíce cukru, 1 balení vanilkového cukru, 4 lžíce hladké mouky, máslo na potření pekáče, moučkový cukr na posypání, máslo na namazání, rozinky (podle chuti)

Postup:

  1. Oddělte žloutky od bílků vajec. Žloutky smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem a šlehejte, dokud nevznikne pěnivá směs. Přidejte hladkou mouku a důkladně promíchejte, dokud získáte hladkou pastu.
  2. Bílky vajec ušlehejte do tuhého sněhu. Sníh z bílků opatrně vmíchejte do těsta, aby zůstalo lehké a nadýchané. Do těsta můžete přidat rozinky podle své chuti.
  3. Pekáč potřete máslem a vlijte do něj připravené těsto. Pečte ve vyhřáté troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 25-30 minut, dokud omeleta nezíská zlatavou barvu a střed se pevněje zatuhnul. Můžete prověřit, zda je uvnitř hotová, špejlí nebo nožem - pokud vyjdou čisté, je omeleta hotová.
  4. Po upečení nechte omeletu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.
Když bychom chtěli být přísní, pak ve starých českých kuchařkách jsme našli recepty jen s polohrubou moukou, Marie-Janků Sandtnerová ve své slavné Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 používá mouku „krupičkovou". 
 
A co na to ChatGPT? „Děkuji za upřesnění ohledně typu mouky. Máte pravdu, v tradičním receptu na českou štěpánskou omeletu se obvykle používá polohrubá mouka. Omlouvám se za předchozí nepřesnosti v receptech. Důležité je zachovat správný typ mouky a postup, který jste nyní potvrdil. Tento recept by měl být nyní v souladu s tradičním receptem na českou štěpánskou omeletu. Děkuji za vaši trpělivost a upřesnění.“
 
Tak jsme se na sedmý pokus konečně dočkali. Pak jsme ChatGPT "vyzkoušeli" ještě z receptu na tuniský tajine, což je vaječno-bramborový slaný koláč, o kterém jsme psali zde a který patří mezi úplně základní tuniská jídla. ChatGPT nám vytrvale vnucoval recept na marocký tajine, což je ale úplně jiný pokrm. 
 
Možná, že v jiných případech, u jiných receptů, ChatGPT funguje, ale my pro příště raději zase nahlédneme do kuchařek nebo se na recept zeptáme svých maminek či babiček. A vy se zatím můžete podívat do galerie, jak probíhala celá naše konverzace s robotem

Fotogalerie - Jak se vaří podle umělé inteligence aneb Co si ChatGPT představuje pod štěpánskou omeletou?

Ukázat 8 fotografií


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více