Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro moučník štěpánskou omeletu si můžete připravit podle ČSN. Nadýchaný piškotový dezert báječně chutná s čerstvými jahodami
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Štěpánská piškotová omeleta je přesně tím moučníkem, kteří si mnozí spojují s dětstvím a prázdninami u babičky. Tento jednoduchý nadýchaný dezert báječně chutná právě s letním ovocem. A když jej ještě dozdobíte šlehačkou, je to už úplná pohádka. 

Štěpánská omeleta jako retro dezert

Piškotová omeleta je retro moučníkem, který vás během pár soust přenese do dětství. Spousta lidí si ji pamatuje jako dobrotu, na níž si pochutnávali často u babičky, byla i stálicí na jídelních lístcích dřívějších restaurací (stejně jako pohár se zmrzlinou z „polárkáče“ s kompotovaným ovocem a kopcem šlehačky) a připravovala se pouze na objednávku. Jak již napovídá její další název, tato omeleta je piškotová, což znamená, že je krásně nadýchaná a pěnová přesně jako piškotový dort nebo roláda, a když do ní kousnete, téměř se vám rozplyne v ústech.

Nadýchaná je jako suflé

Ne náhodou se jí někdy říká suflé východu. Připomíná totiž slavný francouzský moučník, který je rovněž nadýchaný jako obláček a při pečení zvětšuje svůj objem. Za tento efekt může v případě suflé i štěpánské omelety sníh z bílků, který dodá těstu nadýchanost. Kromě toho se pyšní příjemnou vaječnou chutí a vůní a navíc je báječně vláčná. 

Předností štěpánské omelety je to, že se dá vyčarovat za pár minut jen z pár ingrediencí. Potřebujete na ni vlastně jen tři základní suroviny, které najdete v každé domácnosti – vajíčka, mouku a cukr. Na rozdíl od palačinek na omeletu nemusíte mít ani mléko. Jen příprava těsta je trochu náročnější, neboť se nepřidávají celá vajíčka, ale zvlášť se s cukrem šlehají žloutky a zvlášť bílky.  

Omeleta, která se peče

Hotové omelety se nakonec opékají z obou stran na pánvi hezky dozlatova. Na opékání je nejvhodnější použít máslo, které dodá omeletám lahodnější chuť. Můžete je případně nahradit přepuštěným máslem ghí, jehož předností je, že se nepřepaluje. To hlavní, co však štěpánskou omeletu rozlišuje od palačinek, je finální způsob úpravy. Nesmaží se na pánvi na sporáku, ale peče v troubě vyhřáté na 180 °C. Z toho důvodu je třeba použít pánev bez plastového držadla, kterou lze vložit do trouby. Pánev je navíc nutné vysypat i moukou, postup je tak vlastně podobný, jako byste pekli třeba piškotový korpus. 

Nakonec se musí vždy přeložit

Hotové omelety se pak podávají přeložené napůl, plněné marmeládou nebo kompotem a na povrchu posypané moučkovým cukrem. Důležité je servírovat omeletu ihned po upečení, dokud je patřičně nadýchaná. V létě je lepší zvolit čerstvé ovoce, nyní jsou ideální třeba jahody, které ještě doplníte šlehačkou. Vznikne vám kombinace přímo lahodná. A jak tedy omeletu připravit? Zkuste to třeba podle původního receptu stejně jako se dřív dělala v restauracích, tedy podle Československé státní normy

Budete potřebovat (na 4 porce): 480 g vajec (cca 10 vajec), 140 g cukru krystal, 200 g hladké mouky, 40 g margarínu nebo másla, 80 g meruňkového džemu, 40 g práškového cukru, 200 g kompotu nebo čerstvých jahod. 

  1. Vejce rozklepněte a pečlivě oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s polovinou dávky cukru do zhoustnutí, bílky ušlehejte s druhou polovinou cukru na hustý sníh. Obě hmoty spojte a zvolna přimíchejte prosátou mouku. 
  2. Piškotovou hmotu navršte do vymaštěné a moukou vysypané pánve a rozetřete po celé ploše. Omeletu pečte do zlatova ve vyhřáté troubě. 
  3. Upečenou omeletu potřete meruňkovým džemem, v půli ji přehněte a překlopte na teplý talíř. 
  4. Omeletu na povrchu posypejte moučkovým cukrem a střed omelety ozdobte míchaným kompotem nebo čerstvými jahodami.

Náš tip: Láká-li vás víc omeleta naslano, můžete si ji připravit se zeleninou a žampiony podle našeho video receptu

Zdroj informací:
Syrový, F., Nestával, A.: Receptury teplých pokrmů

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více