Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
11. 10. 2021 Vaření
Máte rádi zapečené brambory, ale někdy vám přijdou moc suché? Zkuste si připravit šťavnatý a lahodný tuniský tajine! Může se jíst jak teplý, tak studený a je ideálním pohoštěním pro každou návštěvu. Jak na tajine nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková.
Když se řekne tajine
Tajine, neboli tažín, je obvykle znám jako severoafrický pokrm a zároveň hliněná keramická nádoba, v níž se tento pokrm připravuje. V Maroku jde o masové nebo zeleninové jídlo, jež se dusí ve specifickém hrnci, který má poklici vysokého kónického tvaru.
Ovšem zároveň se pod tímto názvem v Tunisku setkáte se slaným jídlem, které spíš připomíná nákyp nebo slaný koláč. Chuťově i vzhledově má tuniský tajine od každého něco. A právě tohle jídlo se s námi dnes naučíte dělat. Jeho výhodou je mimo jiné i to, že nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí trouba a klasický pekáč.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
„V Tunisku neexistuje jeden jediný správný recept na tajine, ovšem všechny mají jedno společné. Obsahují hodně vajec a hodně sýra. Díky tomu je výsledné jídlo maximálně šťavnaté, ale zároveň po upečení drží tvar a dá se tak krájet na úhledné kousky,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého.
Té jídlo kdysi při návštěvě severoafrické země tak zachutnalo, že si je pak zkoušela připravit doma. „Recept jsem si nejdříve našla na internetu, a podle toho jej mnohokrát dělala. Posléze jsem ale postup ještě konzultovala s mou tuniskou švagrovou a tchýní i s mými kamarádkami, dokud nebyl tajine opravdu podle mých představ,“ směje se Šárka, která se s námi dnes o svůj vlastní, mnohokrát vyzkoušený, recept podělí.
Recept na tajine
Jak na to?
Uvařte si brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte, nakrájejte na kostičky a opečte na oleji se směsí koření Ras el hanout nebo s kurkumou a s římským kmínem. A opět nechte vychladnout.
Rychlejší proces je nakrájet je na kostičky, osmažit jako hranolky a nechat vychladnout.
Smíchejte nastrouhaný sýr, nasekaný koriandr nebo petrželku a kypřicí prášek. Přidejte tuňáka z konzervy nebo na kousky nakrájené a opečené kuřecí maso. Přidejte opečené brambory a na malé kostičky nakrájený tavený sýr, případně dosolte. Ale opatrně, tuňák už slaný je a sýr taky.
Hotovou směs pak vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte dozlatova při 190 stupních asi 20-35 minut. To, že je tajine hotový, poznáte podle toho, že na povrchu zpevní (zkoušejte čistým prstem).
Hotový tajine krájejte na kostky a podávejte třeba s bramborovou kaší, nebo samostatně jen se zeleninovým salátem. „Tajine je také výborný studený a návštěvy možná ocení trochu neobvyklé pohoštění,“ uzavírá Šárka.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více