Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
11. 10. 2021 Vaření
Máte rádi zapečené brambory, ale někdy vám přijdou moc suché? Zkuste si připravit šťavnatý a lahodný tuniský tajine! Může se jíst jak teplý, tak studený a je ideálním pohoštěním pro každou návštěvu. Jak na tajine nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková.
Když se řekne tajine
Tajine, neboli tažín, je obvykle znám jako severoafrický pokrm a zároveň hliněná keramická nádoba, v níž se tento pokrm připravuje. V Maroku jde o masové nebo zeleninové jídlo, jež se dusí ve specifickém hrnci, který má poklici vysokého kónického tvaru. Ovšem zároveň se pod tímto názvem v Tunisku setkáte se slaným jídlem, které spíš připomíná zapečené brambory, nákyp nebo slaný koláč. Chuťově i vzhledově má tuniský tajine od každého něco. A právě tohle jídlo se s námi dnes naučíte dělat. Jeho výhodou je mimo jiné i to, že nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí trouba a klasický pekáč.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
„V Tunisku neexistuje jeden jediný správný recept na tajine, ovšem všechny mají jedno společné. Obsahují hodně vajec a hodně sýra. Díky tomu je výsledné jídlo maximálně šťavnaté, ale zároveň po upečení drží tvar a dá se tak krájet na úhledné kousky,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Té jídlo kdysi při návštěvě severoafrické země tak zachutnalo, že si je pak zkoušela připravit doma. „Dá se říci, že jsem na několikrát pilovala recept, který jsem našla na internetu, dokud nebyl tajine opravdu podle mých představ,“ směje se Šárka, která se s námi dnes o svůj vlastní, mnohokrát vyzkoušený, recept podělí.
Na tajine budete potřebovat: 4 brambory, 2 lžíce olivového oleje, 200 g strouhané goudy nebo jiného sýra, 160 g tuňáka (nebo kuřecího masa), 10-12 vajec, sůl, 1 lžíci směsi koření Ras el hanout (nebo 2 lžičky kurkumy), koriandr či hladkolistou petrželku. „Nejdříve je potřeba uvařit si brambory ve slupce,“ popisuje Šárka. „Já to dělám už den předem. Uvařené brambory pak nechám vychladnout a druhý den je oloupu a nakrájím na kostičky. Ty opeču na oleji společně se směsí koření Ras el hanout nebo s kurkumou. A opět nechám vychladnout.“ Poté už je to jednoduché. Vejce prošlehejte, vmíchejte nastrouhaný sýr a tuňáka z konzervy, nebo na kousky nakrájené a opečené kuřecí maso. Přidejte opečené brambory, nasekanou petrželku nebo koriandr a případně dosolte. Ale opatrně, tuňák už slaný je a sýr taky. „Nebojte se toho, že je směs velmi tekutá,“ radí Šárka a dodává, že to tak má být. Hotovou směs pak vlijte na pekáč vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova při 190 C asi 20-35 minut. „Do tajine můžete dle chuti přidat i tavený sýr, v Tunisku to tak hospodyňky dělají, nebo jiné bylinky či nadrobno nakrájenou zeleninu, například papriky nebo rajčata. Každopádně nešetřete s kořením, vejci a sýrem. Tyhle tři ingredience udělají z celkem obyčejného základu fantastické jídlo.“ Hotový tajine krájejte na kostky a podávejte třeba s bramborovou kaší, nebo samostatně jen se zeleninovým salátem. „Tajine je také výborný studený a návštěvy možná ocení trochu neobvyklé pohoštění,“ uzavírá Šárka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Autentická chuť Afriky: Uvařte si pravý tuniský kuskus podle tradičního receptu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle