Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čertovské kotlety: Maso naložené předem v oleji a koření zůstane báječně křehké, pálivá paprika dodá pikantní říz
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Máte rádi pikantní jídlo? Připravte si čertovské kotlety ochucené spoustou sladké i pálivé papriky. Můžete si je přichystat jako rychlý oběd nebo večeři ve všední den, kdy není mnoho času.

Vepřová kotleta

Vepřové maso není nejzdravější, ale když si ho dáme občas a vybereme si ne moc tučné maso, není třeba se tím příliš trápit. Vepřová kotleta v oblíbenosti zaujímá přední příčky, a to hlavně pro svou kvalitu a pestré využití. Až na tukový okraj je většina masa libová. Vepřovou kotletu můžeme péct, dusit, smažit i grilovat. Ideální je vybrat kotletu s kostí. Když je u masa trochu tuku, bude díky němu chuťově zajímavější a šťavnatější.

Příprava kotlety je jednoduchá a hotová do dvaceti minut. Naklepanou kotletu nařízneme na třech místech, aby se nekroutila. Osolíme, opepříme a můžeme jít na tepelnou úpravu. Ještě lepší chuťový zážitek získáme odležením masa. Maso můžete naložit večer (do koření a oleje) a dát ho do lednice. Pikantní variantě sluší i naložení do pikantní hořčice, jako je dijonská. 

Základem je výběr koření. Využijeme papriku. Hodí se sladká, ale pro pikantní verzi ji smícháme s pálivou, případně s troškou chilli papričky. Kotleta se po orestování a zatažení masa polévá vodou. Lepší je podlévat ji průběžně dle potřeby. Maso je hotové zhruba za 20 minut.

Do 30 minut

Rychlé ještě nutně nemusí znamenat odbyté. Pokud vás při přípravě oběda, večeře nebo moučníku pro návštěvu tlačí čas, nepropadejte panice. I pouhých 30 minut stačí k tomu, abyste vykouzlili…

Čertovské kotlety

Na čtyři porce si připravte: 4 vepřové kotlety, sůl, pepř, sladkou papriku, pálivou papriku, 1 šálek vody a sádlo.

Jak na to? Kotlety naklepejte, osolte je a opepřete. Připravte si pánvičku s trochou sádla. Rozehřejte ho a dejte do něj orestovat maso. Po třech minutách ho obraťte a posypte každý kousek masa asi lžičkou papriky. Otočte a orestujte i druhou stranu. Potom ho podlijte vodou, přiklopte a nechte dusit. Podlévejte postupně podle potřeby. Maso během dušení několikrát obraťte. Měkké bude asi za 20 minut.

Jako příloha výborně chutnají bramborové variace. Od kaše přes opečené brambory, hranolky, americké brambory až po vařené brambory. Doplnit je můžete třeba o zeleninovou oblohu nebo zeleninový salát. 

Takhle zase vypadají plněné čertovy kotlety.

Náš tip: Pokud máte chuť na kotletu v jiné verzi, připravte si kotletu na smetaně podle tohoto videoreceptu 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více