Jak se starat o zeleninovou zahradu v červnu. Zaměříme se hlavně na zalévání a odplevelování
V červnu už opravdu začíná léto a na zahradě je krásně. Pokud je dostatek vláhy, tak všechno roste velmi rychle. Zaléváme buď brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Nejvyšší nároky má plodová zelenina, bulvový celer a košťáloviny.
Zelenina potřebuje dostatek prostoru. Nejlépe se jí daří, když včas odstraníme plevely z jejího okolí a záhon pravidelně kypříme. S půdou se snadno pracuje následující den po dešti nebo po důkladném zalití, dokud je zemina ještě mírně vlhká. Když ji v té době okopeme, předejdeme vytvoření půdního škraloupu. Po okopávání již nezaléváme, abychom neposkytli "první pomoc" plevelům.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zeleninová zahrada v červnu
Péče o zahradu v červnu zahrnuje hlavně okopávání, odplevelování a zalévání.
- Podle potřeby záhony přihnojujeme. Největší nároky má plodová zelenina a košťáloviny. K přihnojování použijeme především uleželý kompost, Cererit nebo NPK a speciální hnojiva pro konkrétní plodiny. Vhodné jsou i bylinné zálivky (např. kopřivová).
- Protrháváme husté výsevy kořenové zeleniny (např. mrkev, petržel, pastiňák, červená řepa). Protrhanou zeleninu můžeme využít na přípravu zeleninových vývarů. Větší mrkev zužitkujeme do polévek nebo ji sníme syrovou.
- Včas umístíme opory k hrachu a tyčkovým fazolím, aby rostliny nepoléhaly. Vyvazování není potřeba, o uchycení se postarají jejich úponky.
- Hrášek raději nezaléváme, aby se v něm nešířily houbové choroby.
- Rajčata přivazujeme k opoře nebo je podepřeme kovovou spirálou, která se k tomuto účelu prodává. Rostlinám zaštipujeme vedlejší výhony. Provádíme to zavčas, aby se zbytečně nevyčerpávaly, a opatrně, abychom nepoškodili hlavní stonek.
- Dbáme o dostatečnou zálivku pěstovaných rostlin, nejvhodnější je ráno nebo pozdní odpoledne. Plodovou zeleninu zaléváme ke kořenům, abychom zbytečně nepolévali listy a nepodporovali tím rozvoj houbových chorob.
- Uvolněné plochy znovu osejeme nebo osázíme. Pokud již nechceme pěstovat další zeleninu, vysejeme rostliny na zelené hnojení.
- Kontrolujeme výskyt škůdců a je-li třeba zakročíme. Mandelinky na bramborách se při menším výskytu dají zvládnou i ručně.
- Odstraňujeme vybíhající květenství česneku, dají se použít v kuchyni.
- Rostoucím růžicím květáků zalamujeme dovnitř velké listy, abychom předešli žloutnutí světlého středu.
- Skleníky a fóliovníky dostatečně větráme, udržujeme je bez plevelů a rostliny v nich pravidelně zaléváme. Pokud používáme studniční vodu, raději ji předem necháme odstát. Rostlinám dopřejeme dostatečný prostor a vzdušnost, přivazujeme je včas k oporám a podle potřeby přihnojujeme.
Červnové výsevy a výsadby
V červnu pouze doplňujeme uvolněné záhony, hlavní nápor výsevů a výsadeb již máme za sebou. Vysetá semena rychleji začnou růst ve vlhké půdě. Ještě více pomůže, když záhony přikryjeme bílou netkanou textilií, nicméně urychlíme tím i růst plevelů.
- K výsevům vybíráme osvědčené rostliny, které jsou vhodné pro toto období.
- Vysévat můžeme letní odrůdy salátu, karotku, červenou řepu, keříčkové fazole, brokolici, kadeřávek, kedlubny a mangold.
- Na konci měsíce začínáme s výsevy ředkví a čínského zelí.
- Výsadby provádíme ideálně po dešti v pozdní odpoledne. Když dáme sazenice do vlhké zeminy a nebude na ně svítit ostré slunko, lépe se ujmou. Zeminu udržujeme vlhkou až do ujmutí rostlin.
- Vysazujeme např. košťáloviny a pórek. Předpěstovaný pórek dáváme do brázd, ale nejprve mu lehce zakrátíme kořínky i nadzemní část. Brázdy umožní pozdější přihrnutí hlíny a prodloužení oblíbené vybělené části.
V červnu si už více dopřáváme vlastní sklizenou zeleninu. Kromě salátů a raných košťálovin trháme svěží zelenou nať (např. petržel, kopr, libeček, cibule, česnek, bazalka, majoránka) a začínáme sklízet mladý hrášek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 18 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 21 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Aksamitník se na zahradě vyplatí. Kromě bohatého kvetení nabízí ekologickou ochranu svému okolí
Jak dlouho vařit celé brambory ve slupce? Závisí to na několika okolnostech
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Komentáře