Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečená krkovice na voňavém zelí je nádherně šťavnatá. Pomerančový džem a bílé víno doladí vyvážený  koncert chutí
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Krkovička je vděčným kusem masa, které lze využít na mnoho způsobů. Pomalu pečená krkovice na voňavém zelí je krásnou kombinací surovin, ze kterých budou naše chuťové buňky tančit vášnivé tango.

Zelí s masem

Zelí je skvělá podzimní surovina, která se pěstuje v bílé a červené variantě. Má mnoho odrůd a velmi bohaté využití. Dá se připravit jako kvašené, přidat do polévek, omáček, ale i do různých směsí se zeleninou, luštěninami i masem. A nepatří jen ke kachně. Zelí může výborně doplnit právě i vepřovou krkovičku. Když zelí u tohoto masa dobře ochutíme, získá netradiční aroma, které se báječně hodí na jídlo při speciálních příležitostech.

Úprava zelí

Kysané zelí je výborné samo o sobě. Čerstvé zelí je potřeba dochutit. Obvykle se doplňuje o kyselou složku (ocet). Ta se ovšem přidává až na konec vaření, protože jinak by zelí nezměklo. Kromě toho jde o velmi výraznou ingrediencicsas ba, takže by se měla přidávat jen opatrně. Zelí se většinou připravuje na cibuli a podlévá vodou, v našem případě bílým vínem.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Pomalu pečená krkovice na voňavém zelí

Je třeba počítat s naložením masa den předem. Na přípravu budete potřebovat: 4 silnější plátky vepřové krkovice, čerstvě namletý pepř, sůl, menší svazek rozmarýnu, 3 lžíce oleje/sádla, 2 cibule (nejlépe červené), 1 kg bílého zelí (hlavička), 2 červená jablka, 400 ml bílého suchého vína, 4 lžíce pomerančového džemu, 5 cm čerstvého zázvoru, 2 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy a 2 lžíce krupicového cukru, olej na potření masa.

Jak na to? Den předem si připravte maso. Plátky masa lehce naklepejte a na krajích je nařízněte, aby se nekroutily. Potřete olejem a hodně opepřete, do masa vetřete jehličky rozmarýnu. Nesolte. Maso vložte do nádoby a uzavřete ji. Dejte do lednice, ideálně přes noc.

Zelí nakrouhejte na proužky. V kastrolu, který může do trouby, nechte rozehřát lžíci tuku. Cibuli očistěte a nakrájejte nahrubo. Přidejte ji do tuku a nechte zesklovatět. Přidejte nakrouhané zelí. Zalijte vínem a vařte ho do změknutí. Jablka nakrájejte na osminky i se slupkou a odstraňte jádřinec. Přidejte je k změklému zelí. Vmíchejte dvě lžíce džemu, přidejte najemno nastrouhaný zázvor, cukr, ocet a sůl. Vařte dalších zhruba pět minut. Ochutnejte zelí a dochuťte. 

Krkovici osolte. V pánvi (ideálně steakové) rozpalte zbylý tuk, plátky krkovice na něm zprudka restujte z každé strany sedm minut. Pak maso potřete z obou stran zbývajícím džemem, snižte plamen a opékejte asi dalších šest minut. Maso vložte do kastrolu se zelím.

Troubu předehřejte 170 °C. Do pánve, kde bylo maso, nalijte deci vína, odstraňte ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijte přes maso. Kastrol přikryjte pokličkou a dejte do trouby. Pečte asi 90 minut bez podlévání. Čtvrt hodiny před dokončením sundejte pokličku, aby se vytvořila kůrčička.

Náš tip: Rádi byste vyzkoušeli další variantu krkovice? Přichystejte si krkovici naloženou v hořčici, pečenou s cibulí, paprikami a rajčaty

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více