Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený guláš z hovězích líček: Aby bylo maso jemné a šťavnaté, nesmí se příprava uspěchat a pomůže i jeden trik
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte rádi guláš? Klasikou je rozhodně hovězí, ale setkáváme se i z vepřovým či krůtím. Zvláštní kapitolou je zabíjačkový s čerstvými vnitřnostmi, své pevné místo má v našich krajích i buřtguláš nebo bramborový guláš. A už jste vyzkoušeli pečený guláš z hovězích líček?

Co jsou hovězí líčka

Líčko pochází z tváře skotu. Tento kus hovězího masa (nebo telecího) je velmi jemný (i v porovnání s kližkou). Je typický šťavnatostí a výraznou chutí. Většinou se používá na dušení.

Než se ale dostaneme k samotné úpravě, máme dvě možnosti. Můžeme líčka očistit od tuku, který je obaluje, ale také ho nechat, a využít tak kolagen v něm obsažený. Kromě toho je tuk nositelem chuti. Právě kolagen se nám bude hodit do guláše. Při samotné úpravě se nesmí na maso spěchat. Než změkne, trvá to obvykle pár hodin. Výsledkem ale pak je velmi jemná dobrota, která se bude oddělovat téměř sama (i protože má krátká vlákna). 

Jak na dobrý guláš

Výborné maso na guláš máme, nyní ještě další nezbytnosti, které nám ho pomohou dovést k dokonalosti. Základem dobrého guláše je dostatek cibule a její dobré opečení. K dokonalému guláši patří paprika, dostatek tuku a pomalé vaření. Guláš nakonec můžeme zahustit moukou, ale vůbec to není potřeba. Pomůže nám s tím tuk z líček a také nastrouhaná brambora. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit pečený guláš z hovězích líček

Abyste si přichystali šťavnatý guláš z hovězích líček, je dobré ochucené maso naložit a nechat odležet. Ideálně do druhého dne. 

Na pečený guláš budete potřebovat: 750 g hovězích líček, 3 cibule, 2 lžíce sádla, 3 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového pyré, 1 lžíci hořčice, 1 střední brambor, asi 2 lžíce mleté papriky, pálivou papriku podle chuti, cca 500 ml vývaru z kostí, chilli papričku, sůl, pepř a kmín.

Jak na to? Líčka můžete očistit od tuku, a pak je pokrájet. Nebo líčka pouze pokrájejte na větší kousky. Dejte je do misky, přidejte hořčici, rajčatové pyré. Česnek oloupejte a nakrájejte ho nadrobno. Přidejte ho ke směsi, dobře ji promíchejte a nechte alespoň dvě hodiny uležet. Lepší je, když směs přichystáte den předem.

Ohřejte vývar. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Do hrnce se silným dnem, který může do trouby, dejte sádlo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli a osmažte ji skoro dohněda. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Zasypte směs paprikou, promíchejte a podlijte částí horkého vývaru. Maso osolte a přidejte koření. Přikryjte hrnec pokličkou a dejte do trouby na 150 °C zhruba na 2 hodiny.

Míchejte v průběhu pečení a podle potřeby podlévejte vývarem. Před dopečením (půl hodiny, i dříve) oloupejte bramboru, nastrouhejte ji a přidejte ji ke guláši. Pečte, dokud nebude maso měkké. Brambora se hezky postará o zahuštění.

Náš tip: Můžete si připravit i klasický hospodský guláš podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více