Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hodolanská omáčka: Jednoduché jídlo z jednoho hrnce vás dostane sladkokyselou chutí a vůní po divokém koření
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Hodolanská omáčka je tak trochu záhadná. Navzdory názvu vlastně omáčkou vůbec není a spíš by se dala připodobnit k polévce. V každém případě není nutné k ní vařit knedlíky nebo brambory, zasytí vás sama o sobě, stačí si k ní už jen ukrojit krajíček chleba. 

Specialita z Hané

Pokud jste o hodolanské omáčce ještě nikdy neslyšeli, tak je to zřejmě proto, že nežijete na Moravě. Tento pokrm je specialitou Hané, konkrétně hanácké metropole Olomouce. Jméno jí totiž dala olomoucká čtvrť Hodolany a právě v Olomouckém kraji je tato „omáčka“ nejznámější.

Však se tu také vaří poměrně dlouho, recepty jsou doložené již z počátku minulého století. Podobné omáčky se ale připravují i v jiných krajích pod různými názvy. Někde se jí říká „vajcová“, jinde zase bramborová, pravá hodolanská je ale jen jedna. 

Hodolanka - ideální rychlovka

Hodolanka, jak jí na Olomoucku lidé familiárně říkají je taková oblíbená rychlovka, kterou vařila hospodyně, když bylo málo času a bylo třeba dostatečně nasytit více členů rodiny. Zatímco v Čechách ji moc lidí nezná, na Moravě se běžně vaří třeba i v jídelnách nebo v hospodách, dokonce ji občas na menu své restaurace zařazoval i slavný šéfkuchař Přemek Forejt

Na hodolanské omáčce je úžasné, že do ní můžete využít i různé zbytky z lednice. Tradičními ingrediencemi jsou sice brambory, uzené a natvrdo uvařené vajíčko, může je ale obměňovat. Uzené maso je třeba možné vyměnit za klobásu, navíc můžete přidat i nakrájenou kořenovou zeleninu. V minulosti se dokonce maso úplně vynechávalo.

Jak se dělá hodolanská omáčka

Hodolanka je omáčkou bílou, což znamená, že se do ní nakonec přidává mléko, smetana na vaření nebo zakysaná smetana. Kromě toho musí být i pořádně hustá, což zajistí jíška či záklechtka

Pro hodolanskou omáčkou je rovněž typická chuť divokého koření. I když se do ní i přidávají různé bylinky, těmi hlavními druhy koření, jež do ní patří, jsou bobkový list, pepř a nové koření. Nakyslou chuť pak často podporují i kyselé okurky nakrájené nadrobno. Někdy se může přidávat i najemno nasekaná cibulka.

Recept na pravou moravskou hodolanku

Na hodolanské omáčce je úžasné hlavně to, jak rychle a snadno se připravuje. Až tedy nebudete vědět, co si uvařit k večeři, můžete se pustit právě do hodolanky. Navíc vás tato vydatná omáčka i báječně zahřeje v sychravých dnech. A jak ji připravíte?

Budete potřebovat: 5 středních brambor, cca 300 g šunkového kabanosu, 2-3 vejce uvařená natvrdo, bobkový list, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, mléko, hladkou mouka, sůl, ocet a cukr. 

  1. Brambory omyjte, očistěte, oloupejte a pokrájejte na kostičky. Klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi. 
  2. Pak do pánve dejte brambory společně s bobkovým listem, solí, celým pepřem a novým kořením a vše zalijte vodou jen tak, aby byly brambory s kabanosem ponořeny. Vařte, dokud brambory nezměknou. 
  3. Mouku rozmíchejte v mléce a přilijte ji do hrnce. Dobře promíchejte a povařte, aby omáčka zhoustla.
  4. Nakonec přidejte vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky a vše dochuťte solí, cukrem a octem. Můžete nakonec přidat i kyselé okurky nakrájené nadrobno. Omáčku podávejte s čerstvým chlebem.
Náš tip: Máte-li rádi podobné rychlé pokrmy z jednoho hrnce, vyzkoušejte třeba bramborovou omáčku s hříbky podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více