

Hanácké hertepláky
Suroviny
- Těsto:
- asi 1 kg brambor
- asi 500 g polohrubé mouky
- sůl
- 1. náplň:
- mák (mletý)
- cukr moučka (smíchat s mákem)
- 2. náplň:
- povidla
- máslo
Postup přípravy receptu
Nejlépe den předem brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a na jemno nastrouháme. Pak je smícháme s moukou a se solí a zpracujeme v těsto, které se nelepí, není příliš tuhé ani řídké.
Na pomoučněném vále vyvalujeme tenké placky, které opékáme nasucho na litinovém kolečku plynového sporáku z obou stran.
Ještě teplé pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mákem smíchaným s mletým cukrem, znovu zakapeme máslem a stočíme jako palačinku.
Do hrnce je skládáme na sebe, mezi sebou je promazáváme máslem a uchováváme v teple. Jako druhá varianta je plnit je povidly nebo povidly a i sypat mákem.
Poznámka od kuchařky
Další jídlo, kterým nás naše 86-ti letá babička krmí od dětství do dneška. Jenže tenkrát jsme ještě v kuchyni měli kamna ve kterých se topilo, měly velkou plotnu a na ní se pekly 3 placky zároveň.
Dnes má mamka v kuchyni plynový sporák a taťka jí na to udělal litinovou plotýnku přes dve kolečka. Hertepláky na ní chutnají úplně stejně.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hanácké hertepláky
-
Silvi: Dobrý den. Taky mám indukci a jediné řešení je suchá pánev
Jinak by se ještě daly udělat na stolním grilu ....
-
PŘESNĚ TAKHLE JE DĚLÁVALA MOJE MAMINKA A POZDĚJI I JÁ. OD OKA, BEZ VÁŽENÍ A NA PLOTNĚ NA PEVNÁ PALIVA.
JEDINÉ, CO MI NESEDÍ JE TEN NÁZEV. HERTEPLÁKY SE ŘÍKÁVALO U NÁS DOMA NA BRNĚNSKU. NYNÍ BYDLÍM NA HANÉ.
TADY VŠICHNI BRAMBORŮM ŘÍKAJÍ JABKA. HERTELE ANI ERTEPLE NEZNAJÍ. a OPRAVHOVÝM JABKŮM SE TADY ŘÍKÁ STROMOVÁ JABKA, ZKRÁCENĚ JEN STROMOVÁ. TAKŽE HERTEPLÁKY NEMOHOU BÝT Z HANÉ -
Pamatuju dobře tyhle placky,mamka je dělávala na slano,nakrajela na jemno salám a bylo
-
tyhle placky miluju, ale jak si je můžu udělat na indukci?
-
Moc dobré jídlo
-
Babičky většinou mazaly sádlem.Myslím,třeba maminka mé maminky.Másla v tu dobu bylo málo,ale měli prase,takže nějaké sádlo vždy bylo i když museli část všeho odevzdávat.Takže za mě-sádlo.Ale jinak dělám podobně lokše a ty plním slaninou s cibulkou a zakys,smetanou.A je to taky ňamka.
-
VladimirProchy:
V nadpise je "hertepláky", což mě upoutalo, Vy píšete "ertepláky"?? Pocházím z Olomouce venkova a bramborům jsme běžně říkali "erteple". Pravdou je, že je jedno, jak se to pojmenuje, názvů je mnoho dle krajů, ale dávám Vám za pravdu, že jsou výborné. Babička měla ještě staré obrovské kachláky a vše, co udělala (měla 8 dětí) stálo za to, včetně placek z erteplí. -
Muj tatinek pochazel z Hane.A babicka delavala ty nejlepsi bramborovy placky.Mame to stesti ze mame kamna a erteplaky jsem na nich dneska pekla.Vyborny vratila jsem se do detskych let.Toz jsme si posmakovali
-
U nás jsme z takto udělaných suchých placek dělali super jídlo "kundrfálky" ! To se ty nasucho upečené placky a lehce pomazané máslem natrhyly na kousky, naskládaly do mísy v tenké vrstvě, na to se nasypal mletý mák s cýkrem (jako na šišky), pak zase vrstva trhaných placek a pak zase vrstva maku s cukrem, dokud nebyla mísa do 3/4 plná! Pak se na to nelilo vrousí mlého tak aby vše bylo potopeno, zakryje se lehce poklicí. Pak se jde sníst polévka , nebo se využije jinak čas cca 20 -30 minut. No a pak se to z té mísy nakldá na jednotlivé nejlée hluboké talíře a .......... "žere" se, jé, musím si je hodně brzy uělat !
-
Mńamka,náš děda nám je dělal,pekl na kamnech,mastili se sádlem,dal do kamenné mísy a šup s nima do trouby,kde se drželi v teple.Výýýborné....stýská se mne po nich,není na to je péci na kamnech,ploténka na plynová kamna není ono.Musí to vonět dřevem.Neb se podávájí jak tu uvádíte na sladko-pomaže se povidly nebo ještě na slano-s kysaným zelím
-
Ahoj všichni,
ertepláky nám chystala babička ve Chválkovicích,
měla jich v troubě nachystaných tak 30 ks. Tak tenký placky jsem nikdy nedokázal rozválet. Před chvílí jsem dopekl čerstvou dávku a synátor (10 let) mi je doslova ukradl pod rukama ... -
gabcule20:doufám, že se povedly
-
Dnes jsem je dělala poprvé
tak uvidíme jaký bude u rodinky uspěch
-
Pane bože,Ertepláky,jak já je miluju
Doma si je děláváme tak jednou,dvakrát do roka a už je na čase si je zase udělat
Člověk pořád přemýšlí co uvařit a na staré dobré recepty si nevzpomene.Díky za připomenutí
-
Ivi
dneska na mě kukly Tvoje hertepláky z náhodných a vzpomněla jsem si na prázdniny zhruba před 30-40 lety
babička přišla na poledne z "pola" dodělala "chábovicu" a pekla "ertepláky" (laty, patenty)
děda rozmíchal trnky s troškou horké vody a Rumu a pak jsme měli všichni huby "zašmůrané" od ucha k uchu, seděli na náspech, zažívali a měli se rádi
Babička ani děda už tu dávno nejsou, ale ty časy si brzo připomenu a zkusím upéct ertepláky podle Tebe