Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Hanácké hertepláky

Hodnocení receptu je 5,0 (63×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 35 min

35 min (35 min příprava)

6. 1. 2010 20:50

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie10 527 kJ / 2 516 kcal
Bílkoviny70,00 g
Tuky6,00 g
Vláknina37,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy527,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Další jídlo, kterým nás naše 86-ti letá babička krmí od dětství do dneška. Jenže tenkrát jsme ještě v kuchyni měli kamna, ve kterých se topilo, měla velkou plotnu a na ní se pekly 3 placky zároveň.

Dnes má mamka v kuchyni plynový sporák a taťka jí na to udělal litinovou plotýnku přes dvě kolečka. Hertepláky na ní chutnají úplně stejně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

nebulon

14. 6. 2022 15:12

Ivusa: Moravkse Malkovice se hlasi. Popisujete to presne az na ten kram. Tomu tu nikdo nebude rozumet. Miluju vetu "Zajdi pro zemle do kramu. Tady mame obchod :D

nebulon

14. 6. 2022 15:09

Karofka: Kde prosim Vas na Hane bydlite, ze neznaji herteple?

Ivusa Ivusa

22. 3. 2022 16:33

Karofka: moje babička bydlela v Medlovicích ,kousek od Ivanovic na Hané a vždycky dělala Ertepláky ,pro ERTEPLE se chodilo do krámu, ....bylo to kolem roku 1970 ,a dodnes si pamatuji tu fantastickou chuť ertepláků na kamnech dělaných ,sádlem potíraných a mákem sypaných <3

Buchyna Buchyna

28. 11. 2021 10:40

Erika: Přesně jak píšete. Do lokšů patří sádlo. Po upečení hned potřít, dostanou takovou výbornou chuť a zvláční. :-)

Lezlaha Lezlaha

20. 6. 2019 09:52

Silvi: Dobrý den. Taky mám indukci a jediné řešení je suchá pánev :-) Jinak by se ještě daly udělat na stolním grilu .... :yes:

Karofka

19. 6. 2019 13:39

PŘESNĚ TAKHLE JE DĚLÁVALA MOJE MAMINKA A POZDĚJI I JÁ. OD OKA, BEZ VÁŽENÍ A NA PLOTNĚ NA PEVNÁ PALIVA.
JEDINÉ, CO MI NESEDÍ JE TEN NÁZEV. HERTEPLÁKY SE ŘÍKÁVALO U NÁS DOMA NA BRNĚNSKU. NYNÍ BYDLÍM NA HANÉ.
TADY VŠICHNI BRAMBORŮM ŘÍKAJÍ JABKA. HERTELE ANI ERTEPLE NEZNAJÍ. a OPRAVHOVÝM JABKŮM SE TADY ŘÍKÁ STROMOVÁ JABKA, ZKRÁCENĚ JEN STROMOVÁ. TAKŽE HERTEPLÁKY NEMOHOU BÝT Z HANÉ:-K

ivule60 ivule60

14. 1. 2019 13:05

Pamatuju dobře tyhle placky,mamka je dělávala na slano,nakrajela na jemno salám a bylo:-)

Silvi

30. 1. 2018 20:47

tyhle placky miluju, ale jak si je můžu udělat na indukci?

Lida

20. 11. 2017 15:21

Moc dobré jídlo:yes:<3

Erika

11. 9. 2017 07:07

Babičky většinou mazaly sádlem.Myslím,třeba maminka mé maminky.Másla v tu dobu bylo málo,ale měli prase,takže nějaké sádlo vždy bylo i když museli část všeho odevzdávat.Takže za mě-sádlo.Ale jinak dělám podobně lokše a ty plním slaninou s cibulkou a zakys,smetanou.A je to taky ňamka.

Jarka

11. 4. 2017 11:06

VladimirProchy:

V nadpise je "hertepláky", což mě upoutalo, Vy píšete "ertepláky"?? Pocházím z Olomouce venkova a bramborům jsme běžně říkali "erteple". Pravdou je, že je jedno, jak se to pojmenuje, názvů je mnoho dle krajů, ale dávám Vám za pravdu, že jsou výborné. Babička měla ještě staré obrovské kachláky a vše, co udělala (měla 8 dětí) stálo za to, včetně placek z erteplí.

nanny

22. 12. 2016 19:06

<3Muj tatinek pochazel z Hane.A babicka delavala ty nejlepsi bramborovy placky.Mame to stesti ze mame kamna a erteplaky jsem na nich dneska pekla.Vyborny vratila jsem se do detskych let.Toz jsme si posmakovali:-K:yes:

Jitka

4. 9. 2016 19:48

U nás jsme z takto udělaných suchých placek dělali super jídlo "kundrfálky" ! To se ty nasucho upečené placky a lehce pomazané máslem natrhyly na kousky, naskládaly do mísy v tenké vrstvě, na to se nasypal mletý mák s cýkrem (jako na šišky), pak zase vrstva trhaných placek a pak zase vrstva maku s cukrem, dokud nebyla mísa do 3/4 plná! Pak se na to nelilo vrousí mlého tak aby vše bylo potopeno, zakryje se lehce poklicí. Pak se jde sníst polévka , nebo se využije jinak čas cca 20 -30 minut. No a pak se to z té mísy nakldá na jednotlivé nejlée hluboké talíře a .......... "žere" se, jé, musím si je hodně brzy uělat !:-Q

Vlkošek

19. 9. 2015 10:05

Mńamka,náš děda nám je dělal,pekl na kamnech,mastili se sádlem,dal do kamenné mísy a šup s nima do trouby,kde se drželi v teple.Výýýborné....stýská se mne po nich,není na to je péci na kamnech,ploténka na plynová kamna není ono.Musí to vonět dřevem.Neb se podávájí jak tu uvádíte na sladko-pomaže se povidly nebo ještě na slano-s kysaným zelím:-)

VladimirProchy

23. 9. 2014 18:21

Ahoj všichni,
ertepláky nám chystala babička ve Chválkovicích,
měla jich v troubě nachystaných tak 30 ks. Tak tenký placky jsem nikdy nedokázal rozválet. Před chvílí jsem dopekl čerstvou dávku a synátor (10 let) mi je doslova ukradl pod rukama ...:-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: hanácká kuchyně hanácké recepty hanácké speciality hanácke jidlo hanácká jídla hanácká specialita hertepláky s mákem hanácké brambory recepty hanácké kuchyně hánácké jídla hanácká kuchyně recepty bramborové ertepláky ertepláky s mákem andrea lišková dorty hanacke lokse hanácké net bramborové placky s povidly herteplaky z makem hanácké hartepláky hanacke placky

Suroviny: brambory, mouka polohrubá, sůl, mák, cukr moučkový, povidla švestková, máslo

TopRecepty.cz

Hanácké hertepláky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5QoB