Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Suroviny 2 - 3 porce

300 g oloupaných brambor
400 ml vody - dle potřeby
60 g kvalitní šunkové klobásy
200 ml mléka - dle potřeby
50 ml sladké smetany 33%
30 g hladké mouky
sůl
1 bobkový list
nové koření - cca 3 kuličky
ocet dle chuti
2-3 natvrdo vařené vejce

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nakrájíme na větší kostky a dáme vařit s necelým půllitrem vody, kterou osolíme a přidáme koření. Brambory necháme vařit jen velmi krátce, přidáme k nim nakrájenou klobásu, polovinu mléka a následně zahustíme moukou rozkvedlanou v druhé polovině mléka. Za stálého opatrného míchání přivedeme k varu, přidáme smetanu a necháme za občasného promíchání na slabším příkonu tepla cca 10 minut provařit. Tak dlouho, až jsou brambory měkké, ale nerozvařené. Hustotu omáčky volíme sami množstvím přidané tekutiny.

  2. Nakonec omáčku dochutíme troškou octa.

  3. Dáme do misky a přidáme nakrájené, natvrdo vařené vejce. Na povrchu můžeme dozdobit třeba čerstvou majoránkou.

Poznámka od kuchařky

Musíme zvolit druh brambor, které se nerozvářejí.

Napsala jsem orientační množství surovin, není třeba je přesně dodržet. Místo šlehačkové smetany se může dát více 12% smetany na vaření a ubrat mléka. Konzistenci omáčky si vyladí každý sám, množstvím přidané tekutiny.

Zdroj receptu: FOOD, nepatrně poupravený.

Jedná se o starý recept z regionální kuchyně, konkrétně recept pochází z Bystřice pod Lopeníkem. Vařilo se tak v dobách, kdy se chodilo hromadně kosit louky. Omáčka se přenášela v konvičce a přikusoval se k ní chléb.

Komentáře k receptu Bramborová omáčka s klobásou a vejcem