Šéfkuchař a porotce MasterChefa Přemek Forejt v dětství miloval krupicovou kaši a tučné maso schovával pod stůl
12. 12. 2022 Vaření
Není to tak dávno, co byl Přemek Forejt jen tím mladým neznámým šéfkuchařem, který prostřednictvím restaurace Entrée vyvolal rozruch na olomoucké gastronomické scéně. Dnes je jedním z nejuznávanějších českých kuchařů, k čemuž mu dopomohlo samozřejmě i porotcování v soutěži MasterChef Česko, kde v této roli působí již čtvrtým rokem.
Když se v roce 2019 objevil Přemek Forejt jako porotce v soutěži MasterChef Česko, všichni o něm věděli jen to, že je to ten mladý talentovaný kuchař z Olomouce. Dnes patří k našim nejslavnějším a nejuznávanějším šéfkuchařům. Velký podíl má na tom určitě to, že se nebojí riskovat. V jednadvaceti odjel do Anglie a nechal se zaměstnat ve vyhlášené michelinské restauraci, po návratu otevřel v Olomouci restauraci s unikátním gastronomickým konceptem, v níž se vám může stát, že dostanete pokrm naservírovaný ve zvířecí lebce a olomoucké tvarůžky nakombinované v pokrmu s lanýžem. Přitom ale všechno původně mohlo být jinak...
V současnosti jste uznávaný kuchař, jak jste se ale k vaření dostal?
Jako malý jsem k vaření moc netíhl, ale když jsem se po základní škole rozhodoval, jakou školu dál vybrat, přišlo nám to s rodiči jako fajn možnost. Ještě byl ve hře řezník nebo cukrář a já jsem nejvíc chtěl být číšník kvůli dýškům, ale nakonec jsem přilnul k té kreativitě v kuchyni a vyhrál to právě obor kuchař.
Které jídlo jste miloval v dětství a které jste jako první uvařil?
Asi jako každé dítě jsem měl rád krupicovou kaši. Dodnes je to pro mě taková klasika a nejlepší je samozřejmě s máslem a kakaem. Vaření mě ale moc nebavilo, myslím, že první jsem vyzkoušel asi palačinky, ty jsem měl rád.
Co jste naopak nemohl ani pozřít a například ve školní jídelně tajně vyplivoval, nebo podsouval spolužákům?
Nejhorší bylo málo uvařené a gumové maso, a hlavně takové to tlusté. Strkal jsem to vždycky pod stůl do škvír.
Mohlo by vás zajímat
Zkušenosti jste získával v Anglii ovšem v michelinské restauraci zaměřené na francouzskou kuchyni, kde jste vydržel přes tři roky. Vzpomínáte na tu dobu rád a co vám tato zkušenost dala?
Jsem rád za tuhle zkušenost a vzpomínky, které mi nikdo nevezme a myslím si, že by si takovou školu v oboru, kterým se plánuje živit, měl projít každý.
Jste šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Entrée v Olomouci, bylo těžké se prosadit s takovým moderním konceptem mimo Prahu?
Je pravda, že to bylo pole neorané a nikdo nám moc nevěřil, ale nakonec to bylo to nejlepší rozhodnutí.
Vaše restaurace je specifická tím, že tvoříte různé zajímavé degustační menu. Jednou z ingrediencí, která se v něm pravidelně objevuje, je i místní specialita – tvarůžky. Je to spíš z pocty k Olomouci nebo máte tento sýr sám v oblibě?
Tvarůžky k Olomouci a k naší restauraci prostě patří. Samozřejmě je ale mám i rád.
Mohlo by vás zajímat
Působíte jako porotce již v několikáté řadě soutěže MasterChef Česko, která se již chýlí ke konci. Jako porotci jste se stali společně s Janem Punčochářem a Radkem Kašpárkem poměrně populární. Překvapilo vás to?
Toho, že jsem tuto nabídku dostal, si moc vážím a samozřejmě mě těší, že nás většina lidí má rádo.
Je těžké si udržet odstup nebo měl jste v soutěži třeba nějakého svého oblíbeného soutěžícího?
K soutěži přistupuji profesionálně. Nevybírám si proto favority na základě svých osobních sympatií ale podle jejich schopností.
Jste s některým ze soutěžících z minulých řad v kontaktu a o kom si myslíte, že má nejlépe rozjetou kariéru?
Moc fandím Kristýně Nemčkové, která je neuvěřitelně talentovaná a pilná. Dobře to podle mě pojal i Roman Staša.
Jak je na tom s vařením vaše partnerka Eva Burešová? Vaří doma ona nebo to raději nechává na vás?
Převážně vařím doma já.
V jednom rozhovoru jste říkal, že vaši oblíbenou surovinou je červená řepa? Co vy a vegetariánství?
Respektuji volbu každého člověka. Zeleninu mám sice rád, ale já vegetariánem nikdy dobrovolně nebudu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šestá a poslední postní neděle, Květná, je i v kuchyni ve znamení pučících a mladých rostlin
Na Svatého Martina jen to nejlepší – mladá vína 2024 jsou tu!
Šéfkuchař Jan Punčochář o nových online kurzech vaření: Výhodu je, že si je můžete pustit v klidu doma a kdykoliv se k nim vrátit
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Šéfkuchař Radek Kašpárek rád vaří z levnějších surovin. Nám prozradil svůj recept na štědrovečerní rybí polévku