Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šéfkuchař a porotce MasterChefa Přemek Forejt v dětství miloval krupicovou kaši a tučné maso schovával pod stůl
Zdroj: se souhlasem TV Nova

Není to tak dávno, co byl Přemek Forejt jen tím mladým neznámým šéfkuchařem, který prostřednictvím restaurace Entrée vyvolal rozruch na olomoucké gastronomické scéně. Dnes je jedním z nejuznávanějších českých kuchařů, k čemuž mu dopomohlo samozřejmě i porotcování v soutěži MasterChef Česko, kde v této roli působí již čtvrtým rokem.

Když se v roce 2019 objevil Přemek Forejt jako porotce v soutěži MasterChef Česko, všichni o něm věděli jen to, že je to ten mladý talentovaný kuchař z Olomouce. Dnes patří k našim nejslavnějším a nejuznávanějším šéfkuchařům. Velký podíl má na tom určitě to, že se nebojí riskovat. V jednadvaceti odjel do Anglie a nechal se zaměstnat ve vyhlášené michelinské restauraci, po návratu otevřel v Olomouci restauraci s unikátním gastronomickým konceptem, v níž se vám může stát, že dostanete pokrm naservírovaný ve zvířecí lebce a olomoucké tvarůžky nakombinované v pokrmu s lanýžem. Přitom ale všechno původně mohlo být jinak...

V současnosti jste uznávaný kuchař, jak jste se ale k vaření dostal? 

Jako malý jsem k vaření moc netíhl, ale když jsem se po základní škole rozhodoval, jakou školu dál vybrat, přišlo nám to s rodiči jako fajn možnost. Ještě byl ve hře řezník nebo cukrář a já jsem nejvíc chtěl být číšník kvůli dýškům, ale nakonec jsem přilnul k té kreativitě v kuchyni a vyhrál to právě obor kuchař.

Které jídlo jste miloval v dětství a které jste jako první uvařil?

Asi jako každé dítě jsem měl rád krupicovou kaši. Dodnes je to pro mě taková klasika a nejlepší je samozřejmě s máslem a kakaem. Vaření mě ale moc nebavilo, myslím, že první jsem vyzkoušel asi palačinky, ty jsem měl rád.

Co jste naopak nemohl ani pozřít a například ve školní jídelně tajně vyplivoval, nebo podsouval spolužákům?

Nejhorší bylo málo uvařené a gumové maso, a hlavně takové to tlusté. Strkal jsem to vždycky pod stůl do škvír.

Zkušenosti jste získával v Anglii ovšem v michelinské restauraci zaměřené na francouzskou kuchyni, kde jste vydržel přes tři roky. Vzpomínáte na tu dobu rád a co vám tato zkušenost dala?

Jsem rád za tuhle zkušenost a vzpomínky, které mi nikdo nevezme a myslím si, že by si takovou školu v oboru, kterým se plánuje živit, měl projít každý.

Jste šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Entrée v Olomouci, bylo těžké se prosadit s takovým moderním konceptem mimo Prahu?

Je pravda, že to bylo pole neorané a nikdo nám moc nevěřil, ale nakonec to bylo to nejlepší rozhodnutí.

Vaše restaurace je specifická tím, že tvoříte různé zajímavé degustační menu. Jednou z ingrediencí, která se v něm pravidelně objevuje, je i místní specialita – tvarůžky. Je to spíš z pocty k Olomouci nebo máte tento sýr sám v oblibě?

Tvarůžky k Olomouci a k naší restauraci prostě patří. Samozřejmě je ale mám i rád. 

Působíte jako porotce již v několikáté řadě soutěže MasterChef Česko, která se již chýlí ke konci. Jako porotci jste se stali společně s Janem Punčochářem a Radkem Kašpárkem poměrně populární. Překvapilo vás to?

Toho, že jsem tuto nabídku dostal, si moc vážím a samozřejmě mě těší, že nás většina lidí má rádo.

Je těžké si udržet odstup nebo měl jste v soutěži třeba nějakého svého oblíbeného soutěžícího?

K soutěži přistupuji profesionálně. Nevybírám si proto favority na základě svých osobních sympatií ale podle jejich schopností. 

Jste s některým ze soutěžících z minulých řad v kontaktu a o kom si myslíte, že má nejlépe rozjetou kariéru?

Moc fandím Kristýně Nemčkové, která je neuvěřitelně talentovaná a pilná. Dobře to podle mě pojal i Roman Staša. 

Jak je na tom s vařením vaše partnerka Eva Burešová? Vaří doma ona nebo to raději nechává na vás?

Převážně vařím doma já.

V jednom rozhovoru jste říkal, že vaši oblíbenou surovinou je červená řepa? Co vy a vegetariánství?

Respektuji volbu každého člověka. Zeleninu mám sice rád, ale já vegetariánem nikdy dobrovolně nebudu. 

Recepty k tomuto článku