Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čaj z jablečných slupek skvěle zahřeje a voní skořicí a hřebíčkem. Při přípravě je důležité zvolit správnou teplotu vody
Zdroj: Freepik

Zbavujete jablka slupek? A co s nimi potom děláte? Pokud je vyhazujete, děláte velkou chybu. Můžete z nich totiž připravit výborný voňavý čaj, který zažene žízeň, skvěle zahřeje i osvěží.

Co s jablečnými slupkami

Jablka jsou naším nejčastěji využívaným ovocem. Hodí se do sladké i slané kuchyně. Často se do jablka zakousneme jen tak, pro chuť. To jablka obvykle neloupeme, ale někdy se slupky zkrátka musíme zbavit. Pro některé dezerty se jablko se slupkou nehodí. Slupka z jablka je velmi cenná, skrývá se pod ní nejvíce vitaminů i minerálních látek. Proto záleží, jak s ní naložíme. 

Jablečné slupky nemusí přijít do odpadků ani na kompost. Můžeme z jich totiž připravit úžasně voňavý čaj. Ten se obzvláště hodí do chladných měsíců a pomůže vytvořit pohodovou atmosféru. A čaj z jablečných slupek nejen výborně chutná, ale také úžasně voní a krásně poslouží i místo vonných tyčinek. 

V jaké podobě využít slupky z jablek

Slupky z jablek můžeme využít čerstvé, ale také se hodí je usušit. Připravíme si tak zásobu na dny, kdy čerstvé slupky nebudeme mít k dispozici. Jak slupky usušit? Je potřeba slupky nakrájet na jemné kousky a dát je třeba do sušičky. Sušit se mohou maximálně na 50 °C. Když budou kousky menší, lépe uschnou.

Co je důležité pro přípravu čaje z jablečných slupek

V některých receptech najdeme, že se slupky vaří. Pokud to uděláme, přicházíme o některé cenné látky. Když si je budeme chtít co nejvíce uchovat, je třeba ohřát slupky s tekutinou na maximálně 80 °C. 

Jak vylepšit čaj z jablečných slupek

Čaj se připravuje ze slupek, na chuť se přidává svitek skořice (nebo špetka mleté skořice) a hřebíček. Pro lepší chuť ho můžeme osladit. Hodí se třtinový cukr, med, případně javorový sirup. Do čaje jsou vynikající i citrusy. Můžeme je využít tak, že nastrouháme kůru z citronu nebo pomeranče. Je ale třeba, aby byly chemicky neošetřené. Čaj je výborný nejen teplý, ale i studený.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit čaj z jablečných slupek

Na přípravu potřebujete: slupky ze tří jablek, 750 ml vody, svitek skořice, 2 hřebíčky a případně kolečko citronu.

Jak na to? Slupky z jablek dejte do kastrolu na plotnu, přidejte skořici a hřebíčky. Zalijte vodou a zahřejte zhruba na 80 °C. Slupky by se měly louhovat alespoň čtvrt hodiny. Pak čaj sceďte, přidejte kolečko citronu a můžete podávat. 

Náš tip: Jablka jsou skvělá v nejrůznějších dezertech. Připravte si tento linecký podle videoreceptu a slupky si usušte na čaj:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více