Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Pixabay

Citronovou kůru používáme v kuchyni poměrně často. Je příjemně aromatická, svou chutí a vůní naše moučníky pozvedne k dokonalosti. Nejlepší je čerstvá, jenže ne vždy máme doma citrony. Výhodné je proto mít malou zásobu kůry a podle potřeby z ní odebírat.

Citronová kůra se dá koupit sušená, ale mnohem lepší a voňavější je čerstvá, získaná z citronů v bio kvalitě. Kůra je skvělá např. na dochucení palačinek, různých dezertů, tvarohových moučníků i sladkých tvarohových krémů. Obvykle naráz nespotřebujeme kůru z celého citronu, proto si její část dobře uložíme, abychom ji měli po ruce na další pečení nebo jiné vaření.

Jak uchovat citronovou kůru

Dobře omytý citron v bio kvalitě nejprve osušíme a pak kůru nastrouháme, ke strouhání použijeme velmi jemné struhadlo. Strouháme pouze vrchní část kůry, spodní bílou vrstvu již nestrouháme, protože má nahořklou příchuť a do moučníků se nehodí. Co hned nespotřebujeme, uchováme na pozdější použití. Máme více možností, jak nastrouhanou kůru uchovat:

  1. Strouhanou kůru můžeme zmrazit - buď v mikrotenovém sáčku nebo v tvořítku na led. Tento způsob je velmi jednoduchý a pohodlný. Strouhaná kůra si uchová krásnou vůni.
  2. Kůru můžeme také prosladit a uložit ve skleničce do lednice - viz recept níže.
  3. Kůru můžeme dokonce sušit - buď na tácku nad radiátorem (či na jiném teplém a vzdušném místě) nebo v elektrické sušičce.

Jak prosladit a uložit citronovou kůru 

Kůru nasypeme do malé skleničky od dětské přesnídávky a prosypeme ji cukrem (krupice), skleničku uzavřeme a uložíme do lednice. Kůra se nekazí a v cukru se pěkně rozleží. Máme ji pořád k dispozici, je skvělá při sladkém pečení, a to nejen na Vánoce. Výborně se hodí do tvarohové náplně k palačinkám nebo do buchet. 
Citronová kůra, stejně jako vanilkový cukr, krásně provoní náš domov a naše pečení dovede k dokonalosti. Když máme možnost a naskytne se nám příležitost koupit si citrony v bio kvalitě za výhodnou cenu, můžeme si kůru připravit do zásoby, určitě se brzy bude hodit. I citronovou šťávu snadno uchováme v mrazničce, a to pomocí tvořítek na led.
Náš další článek poradí, jak si připravit domácí vanilkový cukr.

 

 

Tento tip je užitečný  (4x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Josef Maršálek

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům