Špaček pepřil koblihy a Maršálek doporučoval tango v kuchyni. Takhle to vypadalo na křtu nejnovější kuchařky
16. 11. 2023 Rozhovory a reportáže
Nejčtenější český web o vaření Toprecepty.cz se letos dočkal svých patnáctých narozenin, což bylo třeba náležitě oslavit. A není lepší způsob, než rovnou při té příležitosti pokřtít novou kuchařku Náš rok v kuchyni. Co Topreceptům a nové knize popřáli slavní kmotři?
Patnácté narozeniny a nové kuchařka
Křest nové kuchařské knihy Náš rok v kuchyni spojený s oslavou narozenin Topreceptů se uskutečnil 14. listopadu stylově ve Škole vaření Chefaparade v pražských Holešovicích. Nejčtenější kulinární web Toprecepty.cz, slaví již 15 let od svého založení, najdete na něm desítky tisíc receptů a každý měsíc si na něj pro inspiraci, co uvařit, přijdou 3 miliony lidí.
Za dobu svého fungování vydaly Toprecepty i několik tištěných kuchařek navázaných na video recepty a Náš rok v kuchyni je nejnovější. A stejně jako u předchozích knih nesměli na křtu chybět hvězdní kmotři, tentokrát cukrář Josef Maršálek, pekařka a jedna ze soutěžících druhé řady pořadu Peče celá země Markéta Tomášková a bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla a popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček.
Mohlo by vás zajímat
Slavilo se v Chefparade
Začátek oslavy byl v krásném prostředí Chefparade sídlící v hale pražské Holešovické tržnice naplánován na 16 hodin. První hosté ale začali přicházet již po půl čtvrté, včetně kmotrů knihy. Kromě nich dorazil i zakladatel webu Toprecepty.cz Libor Hoření, který jej naprogramoval v pouhých 17 letech a poté web několik let vedl, aniž by sám v té době uměl vařit. Během křtu pak povyprávěl, jak se kdysi svůj nový projekt snažil prosadit i tak, že se pod ženským jménem vetřel do různých skupin na internetu a psal jiným ženám, zda už viděly ty super nové stránky o vaření.
Slavní kmotři i hosté
Křest moderovala stejně jako v případě předchozích kuchařek herečka Tereza Bebarová, která je v poslední době známá i jako moderátorka pořadu Peče celá země. S ním jsou spojena i jména dalších dvou kmotrů, cukráře a porotce pořadu Josefa Maršálka a Markéty Tomáškové, která ve druhé řadě skončila na čtvrtém místě. Pověřenější kmotry pro tuto příležitost si lze představit jen stěží.
Poslední z kmotrů Ladislav Špaček sice tvrdil, že je tam omylem, neboť umí uvařit jen čaj, kávu a hemenex a možná by si troufl na okurkový salát, Josef Maršálek ho však ujistil, že s pomocí receptu na straně 454 snadno zvládne usmažit i koblihy.
Díky QR kódům na videa se totiž z kuchařky Náš rok v kuchyni naučí vařit i úplní začátečníci. Na to upozornil v závěru právě Ladislav Špaček, který knize popřál „aby otevřela oči i takovým jedincům, jako jsem já a ukázala jim, že vaření je pro každého a že klidně do toho můžeme jít.“
Oslavy a křtu se účastnili také aktuální finalisté soutěže MasterChef Česko, Adam Rundus, Petra Kamencová a Tereza Vyhlídalová. Nadšenci do vaření si takovou akci pochopitelně nemohli nechat ujít. Ostatně, jak Adam, tak Petra i Tereza s Toprecepty rádi spolupracují.
A jako vždy, nechyběla ani zkušená pekařka a autorka několika úspěšných knih o pečení, Iva Trhoňová.
Křtilo se solí, pepřem a cukrem
Pak už zbývalo jen kuchařku pokřtít, kniha se však neznehodnotila tradičním šampaňským, místo něj se použily stylově cukr, sůl a pepř. Josef Maršálek se jako správný cukrář chopil cukru, Markéta Tomášková soli a Ladislav Špaček kuchařku pěkně opepřil a rovnou na stránce s oněmi zmiňovanými koblihami.
Markéta Tomášková pak knize popřála „hodně nadšených čtenářů, kteří podle ní budou péct a vařit o dušu,“ a Josef Maršálek k tomu dodal, že jí přeje, „aby u vás doma v kuchyni udělala pořádný tango,“ z čehož bylo patrné, čím slavný cukrář, soutěžící ve StarDance, v poslední době žije.
Na Markétu Tomáškovou připadl ještě jeden zásadní úkol a sice rozkrojit narozeninový dort v barvách Topreceptů, který měl podobu kuchařské čepice, a pak už se mohlo jen jíst, pít a hodovat, jak se na křtu kuchařky a oslavě největšího kulinárního webu sluší a patří.
Jak to na křtu a oslavě vypadalo si můžete prohlédnout i v naší fotogalerii:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Míša řezy, které vždy přijdou k chuti. Jak připravit jejich zjednodušenou verzi - dezert ve skleničce
Míša řezy na plechu "Míšu" podle našich receptů připravíme ve formě řezů, dortu i v jednoduché variantě - do skleničky. Aby řezy s čokoládovou… Číst více
Den čokolády
Základem čokolády jsou kakaové boby, které patří k přirozeným zdrojům antioxidantů a k superpotravinám. Indiáni je nazývali pokrmem bohů. Konzumace… Číst více
Den čehokoli v čokoládě
Blíží se Vánoce, a tak připravujeme kokosky, nadýchané štafetky s kávovým krémem, různé druhy slepovaného cukroví, sněhové indiánky a nepečené… Číst více
Bostonský krémový koláč: Jednoduchý moučník s čokoládovou polevou můžeme klidně podávat i místo dortu
Chystáte oslavu nebo se chcete blýsknout před… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Čokoládový perník podle cukráře Josefa Maršálka: Vláčný je díky jablkům, těsto ovšem nesmíte šlehat, jen zlehka míchat
V posledním díle pořadu Buchty po ránu se Josef… Číst více
Polevy na cukroví patří k závěrečnému zdobení. Ať už kakaová, citronová, nebo čokoládová - s námi je zvládnete snadno
Polevy jsou někdy oříšek a docílit té ideální, bývá často nad naše síly. Jsou totiž velmi variabilní. Jinou použijeme na polití koláče, jinou na dort… Číst více
Den čokoládových pecek
Čokoláda je směs kakaa, tuku, mléka a cukru. Historii čokolády začali psát Mayové a Aztékové již před 3000 lety ve Střední Americe. Na začátku 16.… Číst více
Voňavý jablečný perník podle Josefa Maršálka: Těsto nikdy nešlehejte, jen opatrně míchejte, radí cukrář
Jablka má určitě doma většina českých domácností.… Číst více
6 kroků k čokoládové polevě: Z čokolády na vaření je připravená raz dva a hodí se na všechny moučníky
Nejeden moučník se bez čokoládové polevy jednoduše neobejde. Hladká poleva moučník ozdobí a zároveň učiní lahodným. A víte, jak ji snadno připravit?… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří Toprecepty: Nejčtenější kulinární web je tady už 15 let. Nahlédněte s námi pod pokličku!
Voňavé dýňové karí podle Adama z MasterChef Česko: Je to tak jednoduché a chutné, že to zvládne úplně každý, říká
Toprecepty slaví narozeniny, dárky dostanou čtenáři: Tento týden sleva 50 % na všechno z našeho sortimentu, od kuchařek po zástěry!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 13 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Přečtěte si Zobrazit více
Představujeme novou kuchařku Náš rok v kuchyni: Tato kniha by neměla chybět v žádné české domácnosti
Špaček pepřil koblihy a Maršálek doporučoval tango v kuchyni. Takhle to vypadalo na křtu nejnovější kuchařky
Josef Maršálek se od Terezy Bebarové učil připravit zdravý makovec: Pozor na použití sněhu, varuje cukrář