Josef Maršálek se od Terezy Bebarové učil připravit zdravý makovec: Pozor na použití sněhu, varuje cukrář
17. 8. 2023 Ostatní
Populární cukrář Josef Maršálek se pro jednou stal pomocníkem své kolegyně z pořadu Buchty po ránu Terezy Bebarové. Herečka a moderátorka se totiž rozhodla, že tentokrát bude péct ona a Josef jí bude pouze „k ruce“. Z jejich spolupráce vznikl skvělý makovec.
Změna rolí
Místo klasického scénáře „Buchet po ránu“ se tentokrát oblíbený cukrář chopil pomocných prací jako je například šlehání sněhu z bílků. Jeho moderátorská kolegyně tak hned od začátku převzala otěže.
Mohlo by vás zajímat
Sladké může být i zdravé
Divákům zdůraznila, že recept je bezlepkový a použité ingredience jsou vesměs zdraví prospěšné, půjde tedy o fit makovec. „Našlehaný tvaroh s jogurtem je plný bifido kultur a bílkovin,“ sdělila Bebarová. „Jablka, která strouháme i se slupkou, jsou zase plná vlákniny,“ doplnil ji Maršálek. Dokonce i hořká čokoláda, použitá na polevu, je podle něj prospěšná. „Jsou v ní antioxidanty i železo,“ vysvětlil cukrář.
Slanina a sirup
Navíc přidal i několik dobrých rad. Například javorový sirup označil jako skvělý doplněk ke slanině či lívancům. Varoval také před déle skladovaným mletým mákem. „Je to olejovina a čím je starší, tím má větší tendenci žluknout,“ podotkl Maršálek.
Fit makovec
Na přípravu vynikajícího moučníku budete potřebovat: na těsto - 200 g mletého máku, 200 g strouhaných jablek, 4 vejce velikosti M, 250 g tvarohu s jogurtem, 50 g mletých vlašských ořechů, 100 ml javorového sirupu, 12 g prášku do pečiva, 1 g soli a 2 g skořice, na polevu - 100 g hořké čokolády a 20 ml kokosového oleje.
Jak na to?
- Do misky dejte oddělené žloutky, společně s tvarohem a jogurtem. Přidejte jablka, nastrouhaná i se slupkou, lehce promíchejte.
- Vlijte javorový sirup a pomalu ho vmíchávejte do směsi. Přisypte kypřící prášek, sůl a skořici, nakonec přidejte nadrobno nakrájené vlašské ořechy. Vše smíchejte.
- Z bílků připravte sníh, který ovšem nesmíte došlehat. Pomalu ho vmíchejte do těsta.
- Pekáč si vymažte olejem a vlijte do něj těsto.
- Vložte do předehřáté trouby na 160 °C horkovzduch a pečte 20-25 minut.
- Mezitím si připravte polevu. Do vodní lázně vložte rendlík, v němž si smícháte kokosový olej a čokoládu.
- Makovec vyndejte z trouby a ihned polévejte připravenou polevou. Krájejte a servírujte až po vychladnutí.
Rady slavného cukráře:
- Mletý mák skladujte v lednici, pokud ho máte hodně, nebojte se ho zamrazit. „Tam vám určitě nebude žluknout,“ říká Maršálek.
- Do běžného pečení se bílkový sníh nedošlehává. To se dělá pouze v případě přípravy dortu Pavlova, pusinek nebo bílkového krému.
- Při přípravě polevy dbejte na to, aby voda v lázni nevřela. Var by totiž mohl čokoládu připálit.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se podívejte do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek se od Terezy Bebarové učil připravit zdravý makovec: Pozor na použití sněhu, varuje cukrář
Jak podle cukráře Josefa Maršálka dovést k dokonalosti laskonky a makronky? Fígl je v přípravě italského a švýcarského sněhu
Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 13 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
Rychlý švestkový koláč: Vláčnost mu dodají šťavnaté švestky, lehce karamelové aroma třtinový cukr, jemnou vůni pak skořice
Španělská studená polévka gazpacho z rajčat příjemně osvěží i ochladí a s přidanými krutony i skvěle zasytí