Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Expert na etiketu Ladislav Špaček ví, jak vyzrát na některé nešvary v chování obsluhy.
Zdroj: Se svolením Ladislava Špačka, pressfoto / freepik / free licence

Společně s pokrokem v oblasti české gastronomie by mělo jít ruku v ruce i zlepšování servisu v našich restauracích. Někdy se ovšem zdá, že v tomto směru má ještě obsluhující personál na čem zapracovat. Určité nešvary se podle experta na etiku Ladislava Špačka dají napravit samotným hostem, ale na něco je zákazník prostě „krátký“.

Obsluha dělající špatnou reklamu

Každý, kdo jednou za čas navštíví gastronomické zařízení, počítá s tím, že odejde se zážitkem, o němž bude moci vyprávět svým známým. Občas se ovšem stane, že jinak podařený výlet za kulinářskými skvosty pokazí obsluha, jejíž „výkon“ není na úrovni, kterou bychom očekávali.

Přitom se kolikrát jedná o drobnosti, které bereme jako samozřejmé, proto nás jejich nedodržení od profesionálů překvapí. Jedním z „přešlapů“ je například nevědomost servisu, v jakém pořadí se má hostům věnovat. „V restauraci obsluhujeme hosty v pořadí společenské významnosti. Menu podává číšník nebo servírka nejdřív dámě, pak pánovi, žena je významnější než muž. Ve stejném pořadí pak obsluhujeme,“ vysvětluje pro server Toprecepty.cz Ladislav Špaček.

„Číšník nejdříve obsluhuje ženu, pak muže. Vše servíruje nejdřív ženě, tedy i sklenici na vodu. Nalévá nejdříve ženě, pak muži,“ zdůrazňuje odborník na etiketu. Svou roli ovšem podle Špačka hraje i muž, který by se měl o svou partnerku v restauraci „starat“, například tím, že při usazování ke stolu jde jako první či pomůže dámě z kabátu.

Nevkusný nešvar

Na zákazníky ovšem mohou čekat různá úskalí také při podávání objednaných chodů. Občas se například stane, že obsluha chystá příbory až těsně před servírováním, mnohdy na prázdný stůl, tedy bez použití prostírání či ubrousku.

„Je to častý a nevkusný nešvar, zvláště v restauracích, které se konvertují na bistra. Zrušením ubrusu, často i plátěných ubrousků, tak vytvářejí dojem neformálního a levnějšího prostředí, ale hlavně tím šetří náklady,“ říká Špaček.

„Při prostírání obsluha ubrousek položí na stůl a na něj příbor, což vypadá zdánlivě spořádaně, ale první věc, kterou má host udělat u stolu, je vzít si plátěný ubrousek a položit si ho na klín,“ vysvětluje bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla. Tudíž, když toto uděláte a ubrousek si vezmete, pak už na stole není nic, a může se stát, ostatně nám se přesně tohle při návštěvě restaurace stalo, že obsluha přinese k dalšímu chodu nový příbor, ale ten položí rovnou na stůl. Zabránit tomuto nemůžete, ale lze se chránit předem.

„Položit příbor rovnou na stůl je ta nejhorší, nejodpudivější a nejméně hygienická varianta. Každý lékař vám potvrdí, že dřevěný stůl je pod mikroskopem zoologická zahrada, navíc, kdo tam seděl s rukama na stole před námi? A jakým hadrem a jak pečlivě utírali stůl před naším příchodem?“ vyjmenovává pro Toprecepty odborník na etiketu Ladislav Špaček a jedním dechem dodává, jak tuto prekérní situaci řešit.
„Já to řeším tak, že hned po usednutí požádám o další ubrousek. Ten si dám na klín a příbory leží na stole stále podloženy původním ubrouskem. Některé restaurace to řeší takzvaným anglickým prostíráním pro každého hosta,“ dodává Ladislav Špaček.

Nevyhovující pokrm

Občas se nám může stát, že si při návštěvě restaurace všimneme něčeho, co v nás dobrý dojem nezanechá. Jednat se může o vlas v jídle, písek v salátu a podobné nepříjemnosti. Máme je řešit přímo na místě, nebo stačí jen komentář na sociální síti? „Neexistuje jednotné pravidlo, jak tyto případy řešit,“ říká Špaček pro Toprecepty.cz. „Záleží na povaze hosta, jeho temperamentu, asertivitě a ochotě vstupovat do nepříjemné situace, ne-li přímo konfliktu. A záleží i na typu a úrovni restaurace," dodává.

„Jsou lidé, kteří vlas odsunou a zakryjí, pak jsou takoví, kteří způsobí doslova skandál. V dobré restauraci stačí přivolat nenápadně obsluhu, třeba gestem, zdvižením prstu ruky položené na stole, a tiše ukázat na vadu pokrmu. Obsluha ho odnese, omluví se a nabídne kompenzaci, dezert zdarma, novou porci téhož a podobně,“ vysvětluje expert na etiketu. 

Častým nešvarem ze strany hostů je pokřikování na servis či mávání na něj. Jak se vlastně zachovat správně, pokud mám nějakou prosbu nebo chci třeba zaplatit? „Obsluhu přivoláváme pohledem, zvednutý prst ruky položené na stole je krajní řešení. Číšník nebo servírka by měli stále zrakem kontrolovat „plac“, naše oči se setkají a pohledem dáme najevo, že něco potřebujeme,“ radí Špaček a rovnou dává radu, jak postupovat, když to nezafunguje. Pokud se takto obsluha nechová, vybereme si jinou restauraci, takovou, kde o nás budou mít zájem,“ říká odborník.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

miniboy miniboy

17. 5. 2023 18:07

:-D

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více