Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co měl na vánočním stole prezident Masaryk? Kapra nahradil candát, následoval bažant a nechybělo ani speciální cukroví
Zdroj: Wikimedia Commons, Josef Jindřich Šechtl - This photo was released under GFDL/CC by inheritors of copyrights, CC BY-SA 3.0, a Freepik, KamranAydinov/koláž Toprecepty.cz

Většina z nás má Štědrý večer spojený se smaženým kaprem a bramborovým salátem, někdy i s vinnou klobáskou a vydatnou rybí polévkou. To bylo tradiční vánoční menu už za na první republiky. A měl takovou večeři na stole i prezident Masaryk?

Miloval topinky a škubánky s mákem

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk pocházel z moravsko-slovenského pomezí a jeho maminka vařila jednoduchá a levná jídla. Proto si vždycky rád pochutnal na obyčejných topinkách s česnekem nebo haluškách, rád měl buřty s cibulí. Nikdy neodolal krupicové kaši, švestkovým kvedlíkům a škubánkům s mákem.

Nikdy se nepřejídal

Jeho vztah jídlu se výrazně nezměnil ani během pobytu v cizině a zvláštní nároky neměl ani později jako hlava státu. Nepřejídal se a menu o několika chodech nijak nevyhledával.

Mnoho lidí ale nechává svůj žaludek dřít do úmoru – přejídat se je jako nosit nad své síly těžká břemena,“ říkal T. G. Masaryk.

A nás samozřejmě zajímá, jaké pokrmy se servírovaly první rodině na štědrovečerní večeři.

Slavnostní stolování bylo samozřejmostí

Vánoční svátky slavil prezident Masaryk nejraději na zámku Lánech, který si oblíbil a kde často pobýval. Spolu se svou rodinou si tam většinou užíval Štědrý večer.

Zmínit se musíme nejprve o stolování. Prezident Masaryk si potrpěl na slavnostně upravený stůl. Ten byl vánočně vyzdoben a pokrmy se servírovaly na luxusním porcelánu zdobeném zlatem, příbory byly masivní, sklenice křišťálové.

A co personál lánské kuchyně připravoval k slavností večeři?

Filé z bažanta a sklenka vína

Ta začínala silným hovězím vývarem, který připravil žaludek na další chody a servíroval se v šálku. Místo kapra se podával třeboňský candát. Nebyl ale smažený, jen lehce opečený a zalitý holandskou omáčkou.

Filé z bažanta na „český“ způsob, které následovalo, bylo nepochybně velkou lahůdkou. Bažant se prošpikoval slaninou, osolil a opepřil, zalil rozpuštěným máslem a položil na pekáč do směsi cibule orestované na slanině. Někdy se přidávala i bažantí játra. Upečený bažant se v Lánech podával s malými smaženými houskovými krutony a s vařeným květákem přelitým rozpuštěným máslem.

Ačkoli náš první prezident alkohol nevyhledával, večeři zapil sklenkou vína. V tomto případě šlo o víno dodané z mělnických vinic.

Ke kávě cukroví

Prezident Masaryk měl rád dobrou kávu. Nepil ovšem později tak rozšířeného českého turka, tedy v hrnečku spařenou mletou kávu. Moderní kávovary ještě nebyly, dobrá káva se připravovala v džezvě nebo se spařila v konvici a nechala odstát.

K vánoční kávě nesmělo chybět cukroví, na stole voněly vanilkové rohlíčky a samozřejmě prezidentova oblíbená ořechová kolečka, kterým se dnes říká Masarykovo cukroví.

Náš tip: Chcete vědět, na čem si tak rád pochutnával tatíček Masaryk? Pravé Masarykovo cukroví si můžete upéct i podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

spektrumzdravi.cz: Vánoční recepty první republiky. Na čem si mohli pochutnávat T. G. Masaryk nebo třeba Karel Čapek

ahaonline.cz: Nejoblíbenější jídla prezidenta Masaryka! +100 let české gastronomie

ahaonline.cz: Pražský hrad odtajnil Vánoce u Masaryka: To budete koukat!

rozhlas.cz: Jak se vařilo pro prezidenta Masaryka a kdo ho pozoroval při jídle?

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více