Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejčastější chyby při přípravách štědrovečerní večeře a osvědčené rady, jak se jich vyvarovat
Zdroj: veganotic, Toprecepty.cz

Možná vás už léta praxe naučila vychytat všechny chyby, ale možná se vám pořád nějak nedaří dostrkat Štědrý večer k naprostému ideálu a své absolutní spokojenosti. Některá naše doporučení vás možná dokonce překvapí, protože jste se nad nimi nikdy nezamysleli. Mějte pak na paměti, že to, co se dělá odjakživa, není nutně to správné nebo nejlepší.

Medvědí služba kaprům

Je vám líto kaprů v kádích na náměstí a každý rok jednoho z nich slavnostně pouštíte zpátky do řeky? Děláte jim tím medvědí službu… Kapr byl nejspíš už několik měsíců dopředu v sádce. Tady mu nedali najíst, takže začal čerpat ze svých tukových zásob a je vysílený. Navíc ho semlely všechny ty teplotní rozdíly, které musel jako ryba, které se nejvíc daří při teplotě pod 10 stupňů, podstoupit. Kapr tedy nemá dost sil přežít znovu v divočině. Tyto ryby navíc v zimě obvykle hybernují. Jenže v prosinci už je na zimní spánek pozdě. Jinými slovy - vypuštěním kapra do přírody se mu postaráte o velmi nepříjemný závěr roku.

Nepečte den před Štědrým dnem

Ani dva. Ani tři. Každé cukroví má svůj vlastní čas - některé musíte nechat uležet měsíc, jiné tři týdny a další potřebuje nechat odležet těsto nebo jsou nároky na jeho zpracování tak složité, že už nestihnete žádný jiný druh. Dejte si dohromady, které druhy cukroví byste chtěli mít na stole a rozvrhněte si čas, který nad ním strávíte.

Brambory jako brambory! Nebo ne?

Salát naopak nechte na poslední den před Vánocemi, to je v pořádku. Ale nákup na něj byste možná měli stihnout dřív. Při zmateném běhání uličkami hypermarketu skočíte po jakýchkoliv volných bramborách na zeleninovém pultu. Jenže ouha. Spěch může zapříčinit, že koupíte místo správného typu A brambory varného typu B nebo C a místo salátu budete mít kaši s kousky zeleniny.

Na Štědrý den mějte salát hotový

Když to jde o den dřív, tak proč ne rovnou v den D? Salát potřebuje, aby se v něm některé chutě rozezněly a jiné zase stáhly. Navíc je nejlepší definitivně ho dosolit až druhý den, protože brambory do sebe natahují chutě jako houba. Udělejte si na to raději čas den předem. Za každou cenu. Štědrý den už přenechte jen kaprovi a svým blízkým.

Nesmažte všechno maso na jednom oleji

Ať máte jakkoliv velkou pánev, určitě se do ní nevejdou řízky pro celou rodinu. Sami navíc dobře víte, jak moc oleje si řízky, ať už z ryb, kuřecího nebo vepřového, žádají. Na každou novou várku vyměňte olej, protože tato slavnostní příležitost si nezaslouží byt smrdící po přepáleném oleji.

Když už jsme u toho oleje…

Pokud si naši radu s olejem vezmete k srdci nebo máte dokonce fritézu plnou oleje, zamyslete se nad jeho následným osudem. Přesmažený olej je pro odpady pěkná podpásovka, takže vylévat ho do odtoku je nemoudré. Drží se na kanalizačních trubkách a sbírá na sebe další a další nečistoty, dokud odpad neucpe a vy se budete muset hodně snažit, abyste se ho zase uvolnili. Nemluvě o škodlivých dopadech oleje na životní prostředí…

Pokud je množství oleje zanedbatelné a smažíte maso jen pro sebe a partnera, stačí pánev vytřít ubrouskem. Ale v případě velkého množství oleje nebo zmíněné fritézy olej slejte do uzavíratelné láhve a vyhoďte do speciálního kontejneru nebo sběrného dvora. Recyklované tuky se pak místo toho, aby ubližovaly, dají využít v kosmetickém průmyslu, nahrazují ropné produkty nebo se mohu přidat do biopaliv.

Vánoční stromeček a jeho poslední štace

Živý stromeček je luxus, který se především malým dětem vyplatí dopřát. Varujeme vás před živými stromky v květináči, je to podobné jako s kapry - jen tak prodlužujete jejich utrpení, protože mají usekané kořeny a i po zasazení do země přesun stejně nerozdýchají. Čím dál častěji se ale objevuje možnost zakoupit si stromek určený k pozdější výsadbě, užít si s ním Vánoce a pak ho vrátit zpátky do lesa.

Živý stromeček má ale svoji expirační dobu. Někteří experti ho po Vánocích házejí z balkonu, což samozřejmě není správné, ale ani v popelnici nemá co dělat. Prokažte mu službu a postavte ho vedle veřejně přístupného směsného odpadu. Některá pokroková města a vesnice zajišťují svoz do bioodpadu, jinde máte možnost odvézt ho do kompostárny. Pokud vám dosloužil i umělý stromek, necpěte ho do kontejneru na plast nebo do běžné popelnice a počkejte si na svoz na sběrný dvůr.