Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset tipů na ty nejlepší vanilkové rohlíčky: Máslo místo margarínu, správně připravená mouka a vychytávka se žloutkem
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Pokud byste měli letos o Vánocích upéct jen jediný druh cukroví, měly by to být vanilkové rohlíčky. Někteří nedají dopustit na klasiku podle Sandtnerky s mandlemi, jiní dávají přednost ořechům vlašským nebo dokonce lískovým. Bez ohledu na to, jaké použijete, tuto vanilkou vonící delikatesu zbožňuje snad každý. 

Vanilkové rohlíčky na svátečním stole nesmí chybět

I když otázka, jaké oříšky do rohlíčků použít, bývá někdy předmětem velkých rodinných sporů, vanilkové rohlíčky jsou spíš cukroví, které sbližuje. Jemná vůně vanilky dokáže nastolit atmosféru dokonalé rodinné pohody, recepty na ně se předávají často z generace na generaci a cukrové závěje na nich rozjasní i Vánoce na blátě. Právě vanilkové rohlíčky umějí vánočně naladit i ty největší cyniky a problém pak nastává jen tehdy, když jich není dostatek. Toto cukroví totiž ze stolu mizí obvykle úplně první. 

Vanilkové rohlíčky jsou cukroví, které se v mnoha rodinách peče podle stále stejného léty prověřeného receptu. Přesto však jde o pochoutku, která mnohé dokáže pěkně potrápit, a to hlavně ty, kteří s pečením cukroví nemají zase tak velké zkušenosti. Pokud se ale budete držet následujících rad a tipů, budou i vaše rohlíčky vypadat jako ze žurnálu a budou chutnat jako od cukráře. Na co si tedy dát při pečení pozor?

  1. To, zda použijete na rohlíčky vlašské či lískové ořechy nebo mandle, jejich konzistenci nijak neovlivní, důležité je však hlavně použít ořechy kvalitní. Problém nastává hlavně v případě, kdy jsou ořechy staré a vysušené. Tuk z ořechů má totiž vliv na konzistenci rohlíčků a bez něj se pak rozpadají. Stejný problém však může nastat i v případě, když jsou ořechy příliš mastné, třeba ty předem namleté z mrazáku, které často žmolkovatí. 
  2. I když můžete narazit i na recepty s levnějšími margaríny, nejvhodnějším tukem do rohlíčků je máslo. Jen díky němu budou mít příjemnou jemnou chuť. Rohlíčky z margarínu jsou navíc jakoby gumovité a s těstem se i hůře pracuje
  3. Mouka se používá hladká, vyzkoušet ale můžete i špaldovou, případně i celozrnnou, pokud chcete zdravější variantu. Mouku kupujte kvalitní, navíc je lepší ji prosít, aby byla nadýchaná. Usnadní to zpracování těsta a také jeho propečení. Mouky se nesmí do těsta použít příliš, jinak by se rohlíčky drolily. Pozor si na to dejte hlavně ve chvíli, kdy rohlíčky válíte na vále. Pokud jej posypete moukou, může se jí zbytečně moc zapracovat do těsta. 
  4. Do těsta na rohlíčky není nezbytně nutné přidávat vejce. Pokud se rozhodnete je do těsta použít, rozhodně dejte jen žloutek, s celým vejcem by byly rohlíčky tvrdé. Přidání žloutku pomůže i v případě, kdy se vám těsto příliš drolí rovnou při zpracovávání, přidávejte jej však do něj postupně. 
  5. Rohlíčky jsou vanilkové díky obalení ve vanilkovém cukru, klidně ale můžete zrníčka vanilky zapracovat i rovnou do těsta. To přijde vhod hlavně lidem, kteří rohlíčky neradi nakonec obalují v cukru. 
  6. Při zpracování těsta si dávejte pozor, abyste je příliš dlouho nehnětli rukama. Těsto by se pak hodně zahřálo a rohlíčky by neměly ten správný tvar. 
  7. Po vypracování je nutné těsto nechat odležet v chladu, ideální je to přes noc. Po odležení je opět třeba s těstem pracovat rychle, aby se moc nezahřálo. Pak hrozí, že by se rohlíčky roztékaly na placky. 
  8. Rohlíčky je nejlepší tvarovat tak, že z těsta vytvoříte kuličku a tu pak rozválíte do tvaru hada se zúženými okraji, kterého pak zahnete do tvaru rohlíčku. Chcete-li si urychlit práci, můžete hada udělat většího, z něj pak odkrajovat kousky a z nich teprve tvarovat rohlíčky. Pokud máte z válení těsta obavy, můžete využít i kovové nebo silikonové formičky na rohlíčky
  9. Rohlíčky se pečou poměrně rychle a při vyšší teplotě. Trouba by měla být vyhřátá na 180 až 200 °C, doba pečení je cca 10 minut. Rohlíčky by se hlavně neměly v troubě dlouho sušit při nízké teplotě. 
  10. Posledním krokem, jenž dovede rohlíčky k dokonalosti, je jejich obalení v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým (pozor na vanilinový, ten nemá tak výrazné aroma). Rohlíčky neobalujte ihned, když jsou ještě hodně horké. Cukr by na nich zvlhnul a na rohlíčcích jsou pak vidět otisky rukou. Nenechte je však vychladnout příliš, na studených rohlíčcích totiž cukr již zase nedrží

Náš tip: Do přípravy vanilkových rohlíčků se pak můžete pustit podle našeho ověřeného video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více