Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemná roláda z mletého masa: Báječně šťavnatou a voňavou roládu plněnou lehce pikantní směsí lze překvapivě snadno zabalit
Zdroj: Toprecepta, eva hubova

Mleté maso nemusíte využít jen na karbanátky. Proč z něj nevyzkoušet například jemnou plněnou roládu? Sice je trochu pracnější, ale strávníci toto výborné a krásně vypadající jídlo rozhodně ocení.

Co se dává do masové rolády

Masová roláda je trochu náročnější na přípravu (rolování masa). Ve výsledku ale budou strávníci spokojeni, protože dostanou krásně vypadající plátky, které navíc budou výborně chutnat. 

Základem masové rolády je mleté maso, ideálně napůl vepřové a hovězí. Směs je třeba okořenit, například směsí na mletá masa. V takové směsi většinou jsou sušený česnek, nové koření, majoránka a zázvor. Hebkou šťavnatost jídlu dodá smetana ke šlehání.

Dovnitř rolády můžeme dát hořčici (plnotučnou, dijonskou) pro pikantnost a plátky šunky. Úplný střed může vyplnit například směs pikantní sterilované zeleniny (Moravanka) a míchaná vajíčka. Kdo má rád ostřejší jídlo, může přikrájet třeba ještě feferonku.

Na čem péct masovou roládu

Variant, na čem péct masovou roládu, je několik. Klasikou je plech na pečení vytřený tukem, využít se dá i pečicí fólie. Další možností je alobal, který je třeba důkladně potřít olejem nebo sádlem. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit jemnou roládu z mletého masa

Na dvě rolády potřebujete: 500 g mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího), 1 smetanu ke šlehání, koření na mleté maso (dle libosti) a sůl. Na náplň: 1-2 lžíce plnotučné hořčice, 5 plátků šunky, 4 vejce, 1 lžíce oleje, 1 Moravanku, (sterilovaná zeleninová směs) a případně feferonku.

Jak na to? Mleté maso dejte do mísy, okořeňte, zalijte šlehačkou, promíchejte a nechte alespoň hodinu zakryté rozležet v lednici. Na pánvičku kápněte olej a rozklepněte do něj vajíčka. Osolte je, opepřete a usmažte.

Plech na pečení vytřete tukem nebo využijte pečicí fólii. Troubu předehřejte na 180 °C. Moravanku nechte odkapat. Vlažnou vodou navlhčete potravinovou fólii a rovnoměrně na ni rozprostřete masovou směs. Potřete ji hořčicí, rozložte šunku, přidejte smažená vejce a nakonec Moravanku. Namočte si ruce do vlažné vody, aby se vám lépe pracovalo. Fólii uchopte za konce a začněte stáčet do rolády

Roládu ve fólii přeneste na plech, fólii sundejte a plech dejte do předehřáté trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova. Průběžně potírejte vodou, aby roláda nepopraskala.

Náš tip: Připravte si jemnou roládu z mletého masa podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více