Holka u plotny radí: Šťavnaté kuřecí řízečky, marinované v jogurtu a smažené v těstíčku, si zamilují malí i velcí
12. 2. 2024 Vaření
Pokud je pro vás nejlepší zákusek řízek, ale ten kuřecí považujete za moc suchý, pak zbystřete. Řízek z kousků masa, marinovaných v jogurtu a pak zabalených do těstíčka, je velice šťavnatý a chutná dětem i dospělým.
Řízečky jako od maminky
Tenhle recept mě naučila moje maminka, která jej s oblibou dříve dělávala nám a posléze svým vnoučatům. Úspěchy slaví všude. Zejména děti se po těchto řízečcích můžou utlouct. Kouzlo totiž spočívá v tom, že se kuřecí prsa, jinak sušší část masa, nakrájí na malé kousíčky a ty se pak smíchají s těstíčkem, nalévají naběračkou na pánev a smaží dozlatova jako řízky.
Není to recept unikátní, ale každá rodina jej dělá trošku jinak. Já vám dnes nabízím naši verzi. Přesně tohle mi jako malé moc chutnalo a miluju to dodnes. Výhodou je i to, že příprava je snadná a rychlá!
Mohlo by vás zajímat
Kuřecí řízečky v těstíčku
Na kuřecí řízečky potřebujete: 500 g kuřecího masa (nakrájeného kostičky), 1 vrchovatou lžíci bílého jogurtu, sůl, 1 vejce, koření dle chuti, asi 1 lžíci Solamylu a olej na smažení.
Postup: Kuřecí maso, nakrájené na kostičky, promíchejte s jogurtem a dejte v misce a zakryté do lednice odležet na několik hodin nebo do druhého dne. Pak přidejte sůl, koření, vejce, Solamyl (bramborový škrob). Vznikne středně hustá, spíš možná řidší, směs, kterou nabírejte lžící nebo naběračkou a vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte řízečky po obou stranách dozlatova. Poté je nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce a podávejte.
Moje tipy:
- Vhodnou přílohou je bramborová kaše, ale řízečky jsou skvělé i s hranolky nebo vařenými bramborami.
- Místo jogurtu můžete maso marinovat v podmáslí nebo zakysané smetaně.
- Kostičky masa by měly být velké cca 1-1,15 cm, max 2 cm, aby se řízky dobře a svižně propekly.
- Těstíčko na řízky by mělo být polotekuté, hustotou asi jako na palačinky nebo o něco hustší. Místo Solamylu lze použít hladká mouka.
- Olej na smažení má být rozpálený, ale přiměřeně. Že už je dost, poznáte podle toho, že když tam vložíte vařečku, kolem se udělají bublinky. Nebo vhodíte kousek pečiva a olej začne syčet.
- Pozor, když už je olej moc rozpálený, začne kouřit. Nejdříve z něj jde bílý kouř, to je ještě v pořádku, ale jakmile tmavne, olej je vysoce přepálený a hrozí popálení i znehodnocení jídla. Obecně ale tyhle řízečky nesmažte ani n oleji, ze kterého jde bílý kouř. Je to už moc.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Holka u plotny radí: Farářská polévka s vaječnými nočky voní čerstvou zeleninou a kmínem a chutná fantasticky
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami