Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na salátové zálivky: Kouzlo skvělých salátů spočívá v harmonické chuti
Zdroj: Toprecepty

Salát bez zálivky, to není to pravé, ale naopak správně zvolená zálivka mu dodá skvělou a jedinečnou chuť. Zálivka nemusí být složitá, často právě jednoduché varianty nadchnou nejvíce. Do našeho přehledu jsme vybrali oblíbené varianty.

Základem salátů je vhodná kombinace zeleniny, vše by mělo být svěží, lahodné a čerstvé. Z chutné zeleniny vytvoříme výborný salát, ale ovadlou, tuhou a nahořklou zeleninu ani salát nezachrání, i kdyby zálivka byla sebepovedenější.

Na jednoduchou základní zálivku dáme do misky vodu, trochu octa, cukru a oleje. Mícháme do úplného rozpuštění soli a cukru, pak přidáme jemně nasekanou naťovou petrželku a promícháme. Zálivka se výborně hodí na směs nakrájených rajčat a cibule.
Zálivku připravíme ze směsi zakysané smetany, hrubozrnné hořčice, sladké chilli omáčky a olivového oleje. Dochutíme sušeným česnekem, cukrem, solí a čerstvě mletým pepřem. V našem receptu je zálivka použitá na zeleninovou směs s Nivou.

3. místo

Další zálivka je opravdu netradiční. Nivu rozdrobíme do mléka a za průběžného míchání zahříváme, dochutíme pepřem. Po vychladnutí použijeme k zalití salátu (v našem receptu ledového). Zálivka po vychladnutí trochu zhoustne.

4. místo

Strouhaná mrkev si přímo volá po zálivce ze šťávy z citrusů. Tento recept nám jednu takovou představí. Na přislazení použijeme tekutý med nebo hnědý cukr. Výhodou mrkvových salátů je, že se dají připravovat také nasladko (např. s jablky).
K salátu a ředkvičkám můžete použít dobře ochucenou zálivku ze zakysané smetany a kyšky nebo podmáslí. Zálivku vždy nejen posolte, ale i přislaďte, aby chuť byla vyvážená. Na dochucení se často používá pepř, ale zvlášť pokud chystáte salát pro děti, zřejmě raději sáhnete po oblíbených bylinkách

6. místo

Zálivku jako obvykle trochu přisolíme, trochu přisladíme a trochu okyselíme. A samozřejmě nesmí chybět vhodné koření, jednou z možností je provensálské. Do salátů často přidáváme trochu oleje, který napomůže vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. K doladění chutí je vhodná hořčice.
Výbornou kombinaci, která se skvěle hodí k salátu a ředkvičkám, vytvoříme z husté zakysané smetany, dijonské hořčice a jemně nakrájeného kopru. Když přidáme nakrájená uvařená vajíčka, chuť bude naprosto dokonalá. 

Úplně nejjednodušší zálivku vám předvede následující video. Můžete podle něj připravit jemně okyselenou zálivku na hlávkový salát. Se salátem zacházejte opatrně, protože je křehký a listy se snadno pomačkají. Na osušení listů salátu před politím zálivkou doporučujeme pořídit jednoduchou odstředivku (cena levnějších je asi 120 Kč).

A jaké jsou vaše nejoblíbenější zálivky? Můžete nám napsat své tipy do komentářů pod článkem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více