Lečo
Jídlo, do kterého využijete přebytky sezónní zeleniny. Řeč je o leču, velmi jednoduchém, rychlém a chutném pokrmu. Můžete jej podávat s pečivem, bramborami nebo ho zavařit a chuť léta si tak připomenout i v zimě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 771 kJ / 2 574 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,19 g |
Tuky | 172,23 g |
Vláknina | 30,88 g |
Cholesterol | 1,07 g |
Sodík | 6,09 g |
Sůl | 14,63 g |
Sacharidy | 127,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata oloupeme a společně s paprikou je pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužek česneku oloupeme a utřeme.
Krok 2: Oloupeme rajčata a společně s paprikou je pokrájíme.
Krok 3: V hrnci (2 l) rozehřejeme sádlo a zpěníme drobně pokrájenou cibuli.
Krok 4: Na cibuli přidáme utřený česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená.
Krok 5: Přisypeme papriky, přikryjeme a dusíme 10-20 minut, do změknutí.
Krok 6: Přidáme pokrájenou uzeninu a rajčata a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, přilijeme přiměřené množství vody.
Krok 7: Až je vše měkké, přidáme vejce a mícháme, vejce se brzy srazí.
Krok 8: A závěrečný trik: vše se krásně zahustí v tuto chvíli přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá správnou konzistenci.
Zveřejněno 13. 4. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lečo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZJE
Moje poznámka
Lečo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZJE
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 16 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 19 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina
MichalRaby před 14 minutami
Obyčejné domácí rohlíky
Pechova.veronika84 před 21 minutami
Smažené cukety
UnholyKetty před 51 minutami
Báječný perník
Diviska87 před 2 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
B.Anna před 2 hodinami
Cukeťák II
radbastim před 4 hodinami
Sněhový rybízový koláč
upavla před 13 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 14 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 17 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 17 hodinami
Tématické fráze:
leco,
lečo recept,
lečo s moravskou klobásou,
recepty na domácí lečo,
recept leco,
recept na lečo,
jak se dělá lečo,
lečo s klobásou,
recepty leco,
zeleninové lečo sterilované,
recept domácí lečo s vejcem,
jak se vari leco,
výroba leča,
lečo recepty,
leco s klobasou recepty,
jak uvařit lečo,
recepty na leco,
vaříme lečo,
recept na leco s klobasou,
domaci leco s klobasou
Suroviny:
sádlo,
cibule,
česnek,
paprika sušená sladká,
paprika čerstvá červená,
rajče,
sůl,
pepř mletý,
protlak rajčatový,
uzenina,
vejce
Komentáře (77)
Pred chvili jsem dodelal a take jsem si pochutnal na Lecu podle vaseho receptu. Super a dekuji. Preji vam krasny vecer.👍
Původně se to jmenovalo Lečo jako od Vitany protože, pokud se kdo pamatuje, to lečo bylo měkké až rozvařené a to my rádi.
Teď jsme se dostali přímo do Prostřena kde se strhávají body za to, že někdo nejí třeba vnitřnosti, nebo za to, že je něco uvařeno jinak než je zvyklý.
Máme rádi právě ty nitky rozmíchaného vajíčka a nebudu soudit někoho, kdo v leču radši radši smažené vejce. Tak ať on nesoudí mně za to, že je nerad.
Tohle lečo je zahuštěno tím protlakem a jestli někdo nevěří, že to jde a dá tam radši jíšku je to jeho věc.