Lečo

Drobek Kuchař: Drobek

Zeleninová jídla 57 názorů

Suroviny

3 lžíce sádla
1 větší cibule na drobno
1 stroužek česneku utřený
2 lžíce sladké papriky
5 čerstvých paprik na nudličky nakrájených
0,5 kg rajčat oloupaných a nakrájených
0,5 lžičky soli
pepř
plechovka rajského protlaku 17 dkg
0,5 kg uzeniny
3 vejce
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve 2 l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku aby byla cibule hezky obalená. Přidáme papriky, přikryjeme a dusíme 10-20 minut až papriky změknou. Přidáme vše ostatní krom protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dost šťávy přilijte přiměřeně vody.

  2. Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce vařící se, až se vejce srazí. A pozor, závěrečný trik: vše se krásně zahustí právě teď přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konsistenci.

  3. Lečo u nás doma vaříme vždy ve velkém hrnci, třeba i z dvojnásobku surovin. Co nesníme dáme do zavařovacích sklenic, vymytých a za horka, skoro vařící. A je to vlastně i sterilované. Takhle děláme lečo jako samostatné jídlo. Když se tam nedají vejce a uzenina, je to ideální polotovar k jídlům.

Poznámka

Rajčata se loupou tak, že je šoupnete na chvilku, jedno po druhém, do vařící vody, ta oddělí slupku, kterou pak lze snadno stáhnout.Já rajčata s úspěchem a snadno loupu škrabkou na zeleninu, jako normální jablka, nebo brambory, nebo...

Na krájení paprik mám jiný trik, ale fotky to vysvětlí dost.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 156 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lečo

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    Dajda: Pro pána tak to ten můj komentář dopadl úplně jinak než byl míněn. Na mou duši, někdo změnil název receptu, přidal video a nakonec se z toho vyvinula tahle rozsáhlá diskuse.
    Přitom já sám vždy a všude tvrdím, že je to každého kuchyně, on to bude jíst a když něco změní policie nepřijde.
    Přiznávám, že mně to jaksi znechutilo, ale ne to, že lidé vaří něco jinak, mají na to svaté právo.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Drobek: Tak promiňte, že jsem se Vás zastala proti poněkud nechutnému komentáři FreddyHonzy. Už to nikdy neudělám.
    Jen jsem nechtěla napsat naplno, že tohle slušný člověk nenapíše, ale jak je vidět, zřejmě to vadí jen mně. :-((

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    Koukám že se tu dějou věci a někdo z mého receptu vytvořil jiný. :-O
    Původně se to jmenovalo Lečo jako od Vitany protože, pokud se kdo pamatuje, to lečo bylo měkké až rozvařené a to my rádi.
    Teď jsme se dostali přímo do Prostřena kde se strhávají body za to, že někdo nejí třeba vnitřnosti, nebo za to, že je něco uvařeno jinak než je zvyklý.
    Máme rádi právě ty nitky rozmíchaného vajíčka a nebudu soudit někoho, kdo v leču radši radši smažené vejce. Tak ať on nesoudí mně za to, že je nerad. :-//
    Tohle lečo je zahuštěno tím protlakem a jestli někdo nevěří, že to jde a dá tam radši jíšku je to jeho věc.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Já jsem byla zvyklá dělat lečo,že se vajíčka dávala rovnou do směsi rajčata a paprik,ale pak Isindy psala,že vajíčka smaží zvlášť a pak přidává,že z toho nevznikne to klasické lečo co pamatujeme od dětství,taky mi moc tenkrát nechutnalo už od pohledu,ale od té doby co dělám vajíčka zvlášť,tak je to jiná liga a neumím si představit zahušťovat jíškou lečo ať je doma udělaná a nebo instatní;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hosta: Dělám lečo prakticky stejně. Vajíčka smažím zvlášť, ale nemám nic proti tomu, když se jimi zelenina zahustí přímo. To ale nic nemění na tom, že z instantní jíšky mně naskakuje husí kůže. Jaký je problém v tom udělat čerstvou jíšku ? Vždyť je hotová natotata! :-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Dajda: díky bohu má instantní jíška k chemii daleko - je to jen mouka a tuk, stejně jako taková, kterou připravuješ doma. Můžeš mít z ekologického hlediska max. výhrady k palmovému tuku, doma se dělá spíše z másla či sádla - ale je to echt to samý;-). Já osobně lečo, ve kterém se rozvaří vejce na nitky a je řídké, nesnáším, vejce smažím zvlášť, rajčata dávám bez šťávy, zelenina musí zůstat pevná. :-) U nás se dělá převážně toto https://www.toprecepty.cz/recept/13628-leco-se-sma...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Já ale nežasnu nad jíškou jako takovou, ale nad její instantní verzí! Když už se někdo ošklíbá nad lečem zahuštěným vajíčky, tak mě překvapuje, že by pak do něj klidně strčil chemický polotovar. :-O

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda:
    No, moc bych to nezatracoval:-)
    Lečo mi leckdy provedením přijde jako svíčková: "Každý jen tu svou... "
    V rcp stojí psáno: "Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce..." Já naopak dělám tak, že aby zelenina byla chrumkavá a lečo vypadá skoro jako na fotečce od maris: :yes:
    Paní casinová, než do kastrolu vyklepne vajíčka, tak si odebere pro vlastní saturaci a na ostatní potom dělá ksichty 8-(
    Jedl jsem někde, asi v RAJi, lečo zahuštěné patrně krupicí, a vůůůbec to nebylo špatné:yes::-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    FreddyHonza: Instantní jíšku do leča? Dejte pokoj:-!

    Odpovědět

  • FreddyHonza FreddyHonza

    Dle mě to s vajíčkem vypadá jako by to už někdo jedl. Místo vajíček používám jíšku KNOR, je to šťavnaté a chutnější.

    Odpovědět

  • MirkaL MirkaL

    skip:
    Sladka paprika se bezne dava do madarskeho leca.:yes:

    https://dadala.hyperlinx.cz/zele/zeler0005.html

    Odpovědět

  • anda46 anda46

    Lečo je výborné,jenom jsem přidala 2 lžičky krupicového cukru. Stáhne to kyselost rajčat a protlaku a je to příjemná chuť.

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    :yes: super lečo - vařím už kolikátý rok a nikdy nezbyde ani zavařené ... zavařuji hned s klobásou .... posílám paleček <3

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Já podlévám, mám ráda více šťávy :-) To už je na každém :yes: Zkusím přidat ten rajský protlak, díky za tip :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Lečo nikdy nepodlievam žiadnou vodou, načo aj,...šťava, ktorú pustia paradajky je dostačujúca, zeleninu dusím krátko a potom nič nie je rozvarené.:-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: leco lečo s moravskou klobásou recepty na domácí lečo lečo recept recept leco jak se dělá lečo recept na lečo zeleninové lečo sterilované recept domácí lečo s vejcem jak se vari leco recepty leco lečo s klobásou výroba leča leco s klobasou recepty lečo recepty jak uvařit lečo sterilované lečo vaříme lečo recepty na leco lečo s moravskou klobásou recept

Zapomněl/a jsem heslo