Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo

Hodnocení receptu je 4,8 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Drobek Drobek

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Jídlo, do kterého využijete přebytky sezónní zeleniny. Řeč je o leču, velmi jednoduchém, rychlém a chutném pokrmu. Můžete jej podávat s pečivem, bramborami nebo ho zavařit a chuť léta si tak připomenout i v zimě.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 771 kJ /
2 574 kcal
Bílkoviny115,19 g
Tuky172,23 g
Vláknina30,88 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 6,09 g
Sůl14,63 g
Sacharidy127,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata oloupeme a společně s paprikou je pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužek česneku oloupeme a utřeme. Krok 2: Oloupeme rajčata a společně s paprikou je pokrájíme. Krok 3: V hrnci (2 l) rozehřejeme sádlo a zpěníme drobně pokrájenou cibuli. Krok 4: Na cibuli přidáme utřený česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Krok 5: Přisypeme papriky, přikryjeme a dusíme 10-20 minut, do změknutí. Krok 6: Přidáme pokrájenou uzeninu a rajčata a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, přilijeme přiměřené množství vody. Krok 7: Až je vše měkké, přidáme vejce a mícháme, vejce se brzy srazí. Krok 8: A závěrečný trik: vše se krásně zahustí v tuto chvíli přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá správnou konzistenci.

TIP: Tipy, jak zužitkovat bohatou paprikovou úrodu

Zveřejněno 13. 4. 2008

Poznámka autora Drobek

Lečo u nás doma vaříme vždy ve velkém hrnci, třeba i z dvojnásobku surovin. Dokud nepřidáme vejce a uzeninu, je to ideální polotovar. Co nesníme, dáme za horka do vymytých a vypařených zavařovacích sklenic. Lečo naléváme skoro vařící. Tím je vlastně i sterilované.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZJE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZJE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (62)

Vyborné, vařím pravidelně jem dávám méně uzeniny, asi 300g úplně stačí.

uvařeno.chutná dobře.s rajským protlakem vypadá lépe a chutná též a není řídké.díky za recept

Nechápu proč je jiný postup ve videu a receptu. Ono je to asi jedno ale ve videu uzenina na cibuli a v receptu uzenina až po paprice.

Mé oblíbené letní jídlo. <3 Připravuji podobně, jen uzeninu orestuji bokem na pánvi a přidám až na konci :-)

chutnalo , dobrý receptík

Koukám že se tu dějou věci a někdo z mého receptu vytvořil jiný. :-O
Původně se to jmenovalo Lečo jako od Vitany protože, pokud se kdo pamatuje, to lečo bylo měkké až rozvařené a to my rádi.
Teď jsme se dostali přímo do Prostřena kde se strhávají body za to, že někdo nejí třeba vnitřnosti, nebo za to, že je něco uvařeno jinak než je zvyklý.
Máme rádi právě ty nitky rozmíchaného vajíčka a nebudu soudit někoho, kdo v leču radši radši smažené vejce. Tak ať on nesoudí mně za to, že je nerad. :-//
Tohle lečo je zahuštěno tím protlakem a jestli někdo nevěří, že to jde a dá tam radši jíšku je to jeho věc.

Dajda: Pro pána tak to ten můj komentář dopadl úplně jinak než byl míněn. Na mou duši, někdo změnil název receptu, přidal video a nakonec se z toho vyvinula tahle rozsáhlá diskuse.
Přitom já sám vždy a všude tvrdím, že je to každého kuchyně, on to bude jíst a když něco změní policie nepřijde.
Přiznávám, že mně to jaksi znechutilo, ale ne to, že lidé vaří něco jinak, mají na to svaté právo.

Zobrazit starší odpověď

Já jsem byla zvyklá dělat lečo,že se vajíčka dávala rovnou do směsi rajčata a paprik,ale pak Isindy psala,že vajíčka smaží zvlášť a pak přidává,že z toho nevznikne to klasické lečo co pamatujeme od dětství,taky mi moc tenkrát nechutnalo už od pohledu,ale od té doby co dělám vajíčka zvlášť,tak je to jiná liga a neumím si představit zahušťovat jíškou lečo ať je doma udělaná a nebo instatní;-)

Dle mě to s vajíčkem vypadá jako by to už někdo jedl. Místo vajíček používám jíšku KNOR, je to šťavnaté a chutnější.

hosta: Dělám lečo prakticky stejně. Vajíčka smažím zvlášť, ale nemám nic proti tomu, když se jimi zelenina zahustí přímo. To ale nic nemění na tom, že z instantní jíšky mně naskakuje husí kůže. Jaký je problém v tom udělat čerstvou jíšku ? Vždyť je hotová natotata! :-D

Zobrazit 4 starší odpovědi

Lečo je výborné,jenom jsem přidala 2 lžičky krupicového cukru. Stáhne to kyselost rajčat a protlaku a je to příjemná chuť.

:yes: super lečo - vařím už kolikátý rok a nikdy nezbyde ani zavařené ... zavařuji hned s klobásou .... posílám paleček <3

Já podlévám, mám ráda více šťávy :-) To už je na každém :yes: Zkusím přidat ten rajský protlak, díky za tip :-)

Lečo nikdy nepodlievam žiadnou vodou, načo aj,...šťava, ktorú pustia paradajky je dostačujúca, zeleninu dusím krátko a potom nič nie je rozvarené.:-)

karl: To je sice pravda, ale mně se nelíbí rozvařená rajčata a papriky. Kaše a nic ke kousání.

super uz po nekolikate max spokojenost:-K

zdenek vopat 11. 6. 2015 10:25
Lečo je super.:-))

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
leco, lečo recept, lečo s moravskou klobásou, recepty na domácí lečo, recept leco, recept na lečo, jak se dělá lečo, lečo s klobásou, recepty leco, zeleninové lečo sterilované, recept domácí lečo s vejcem, jak se vari leco, výroba leča, lečo recepty, leco s klobasou recepty, jak uvařit lečo, recepty na leco, vaříme lečo, recept na leco s klobasou, domaci leco s klobasou

Suroviny:
sádlo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, paprika čerstvá červená, rajče, sůl, pepř mletý, protlak rajčatový, uzenina, vejce

Přidat fotografie receptu