Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kubánské řezy: Luxusní čokoládový dezert s pařížskou šlehačkou je vláčný, na jazyku se doslova rozplývá a božsky chutná
Zdroj: Toprecepty, dvevtroube

Potřebujete přichystat luxusní dezert? Upečte si kubánské řezy s pařížskou šlehačkou. S přípravou je sice potřeba začít den předem, ale výsledek za to stojí. Tento zákusek si zamilujete a nezklame ani na oslavě.

Co jsou kubánské řezy

Pro milovníky čokoládových dezertů to nemusí být vždy jen Sacher dort. Dnes pro vás máme další variantu s pořádnou porcí čokolády. A opět jde o velmi lahodnou záležitost. Pod názvem kubánské řezy se ukrývá dezert v základu s nadýchaným čokoládovým korpusem a s banánem ukrytým v pařížské šlehačce. Na povrchu je čokoláda. A můžeme si udělat změnu a připravit si ji v podobě ganache.  

Na co si dát pozor při přípravě pařížské šlehačky

Není šlehačka jako šlehačka. Ta pařížská se od základní verze liší přidáním kakaa nebo čokolády. V základu je samozřejmě klasická tučná smetana ke šlehání. Spojíme ji s kakaem, necháme  alespoň 12 hodin vychladit, a pak ji vyšleháme stejně jako bílou.

Když místo kakaa využijeme čokoládu, dáme nejdříve zahřívat šlehačku a čokoládu si zatím nalámeme do mísy, ve které se bude připravovat. Když se začne smetana vařit, zalijeme s ní kousky čokolády a necháme minutku stát. Pak vše důkladně promícháme. Mísu zakryjeme potravinovou folií, necháme vychladnout a dáme do lednice na 12 hodin vychladnout. Pak ji vyšleháme.

Jak správně udělat ganache

Co je to vlastně ganache? Když mluvíme o ganache, nejčastěji si představujeme spojení čokolády a smetany, ale také zakysané smetany nebo ovocného pyré. Vznikne nám tak poleva, která není tak tuhá jako klasická čokoládová poleva. Potřebujeme na ni suroviny v poměru 1:1, tedy stejné množství smetany a čokolády. Příprava není žádná věda. Smetanu zahřejeme v kastrůlku a horkou ji nalijeme do misky s rozlámanou čokoládou.

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Jak připravit kubánské řezy

Na přípravu tohoto dezertu potřebujete: den předem připravit pařížskou šlehačku z 1 litru smetany a 200 g kvalitní vysokoprocentní čokolády. Na kakaový korpus: 200 g polohrubé mouky, 160 g krupicového cukru, 20 g kakaa, 6 lžic mléka, 4 lžíce oleje, 4 žloutky, 1 prášek do pečiva, zbylé bílky na sníh, špetku soli, 230 g meruňkové marmelády a 3-4 větší banány. Na ganache: 100 ml smetany ke šlehání a 100 g kvalitní vysokoprocentní čokolády.

Jak na to? První den do většího hrnce nalijte smetanu a přiveďte ji k varu. Mezitím nalámejte čokoládu do nádoby, ve které později šlehačku vyšleháte. Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte minutu stát a poté vše důkladně promíchejte. Smetanu zakryjte potravinovou folií, nechte vychladnout a uložte do lednice.

Druhý den upečte korpus. Troubu předehřejte na 160 °C. Do mísy od robotu dejte žloutky a krupicový cukr. Během šlehání připravte polohrubou mouku, prášek do pečiva, kakao a vše promíchejte. Do žloutkové směsi nalijte olej, mléko a prošlehejte. Suchou směs prosijte, aby v ní nebyly hrudky z kakaa. Poté ji postupně přidávejte do žloutkové směsi.

Plech vyložte pečicím papírem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který postupně zapracujte do kakaové směsi. Hotové těsto nalijte na plech a rovnoměrně ho rozetřete. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte 30 minut.

Na vychladlý korpus rozetřete meruňkovou marmeládu. Vyndejte šlehačku z lednice, sundejte folii a šlehačku vyšlehejte dotuha. Banán oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka (nebo ho do řezů dejte celý). Na marmeládu naneste asi třetinu šlehačky a rozetřete ji. Na šlehačku navrstvěte banán. Na banány opět naneste zbylou šlehačku a rozetřete ji.

Posledním krokem je příprava polevy. Šlehačku dejte zahřívat. Jakmile dojde k varu, nasypte do ní čokoládu, nechte minutku stát. Poté vše vymíchejte v hladkou ganache. Pokud bude ganache na polevu příliš hustá, nařeďte ji ještě trochou zahřáté smetany. Polevu nechte zchladnout, aby se šlehačka pod ní neroztekla. Poté polevu naneste na řezy, rozetřete a dejte vychladit do lednice. Pokud vám zbude šlehačka, můžete jednotlivé kostky řezů dozdobit.

Řezy krájejte nožem nahřátým v horké vodě. Po každém řezu nůž otřete, opět ho nahřejte ve vodě, otřete a krájejte. Tak se vám povede čistý řez.

Náš tip: Připravte si pařížské kostky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více