Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potraviny, které pomáhají zlepšit paměť: Vsaďte na borůvky, čokoládu nebo ořechy!
Zdroj: Freepik

Nejen školáci si toho musí spoustu zapamatovat. Mít dobru paměť se hodí i dospělým a možná i víc než dětem. Pokud stále hledáte klíče a zapomínáte na schůzky, zkuste některou z potravin, jež mohou zlepšit „pamatováka“. Myslete ovšem na to, že jen jídlem se nespasíte a paměť je třeba i trénovat.

Čokoláda pro lepší fungování mozku

Hledáte vždy výmluvu, proč si pochutnávat na sladkých čtverečcích? Nyní už nemusíte. Čokoláda je dobrá nejen na nervy, ale i na paměť. Mohou za to flavonoidy obsažené v kakau. Tyto látky rostlinného původu, které najdeme ve všech rostlinných buňkách, v přírodě mají funkci barviv a na nás působí jako antioxidanty. Flavonoidy mají pozitivní vliv na cévy, které zpevňují. Kakao by tak mělo zlepšovat kognitivní funkce, neboť zvyšuje průtok krve do mozku. V rámci studie uvedené na webu Frontiersin.org se zjistilo, že podávání kakaových flavonoidů zlepšilo u lidí krátkodobou paměť i zpracování vizuálních informací. Díky těmto látkám se také snižuje riziko rozvoje demence ve stáří. Pozitivní vliv měla čokoláda i na osoby trpící nedostatkem spánku, u nich výrazně zvýšila výkonnost mozku a rychlost myšlení. Řiďte se však i rčením, že všeho moc škodí. Lepší paměť vám zaručí už jen 30 g čokolády denně. A vsaďte raději na tu tmavou s větším podílem kakaa. Ta vám prospěje úplně nejvíc.

Díky rybám nebudete zapomínat

To, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách mají obecně pozitivní vliv na naše zdraví (hlavně na činnost srdce nebo na zrak či pleť), je známé dlouho. Víte ale, že působí i na to, co vám zůstane v hlavě? Podle výzkumů se zjistilo, že lidé, kteří jedli ryby, jako jsou treska, tuňák či losos aspoň jednou týdně, měli pomalejší pokles paměti. Mohou za to právě omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku. Rybí olej obsahuje především dva typy omega-3 mastných kyselin - EPA a DHA. Ty podle stránek Healthline.com zlepšují výkonost mozku a schopnost vybavit si jisté věci. EPA a DHA mají důležitou roli i na vyvíjející se mozek dítěte. Z toho důvodu je vhodná konzumace rybího oleje již u nastávajících matek během těhotenství. Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro udržení normální funkce mozku po celý život. Jsou hojně zastoupeny v buněčných membránách mozkových buněk a usnadňují komunikaci mezi nimi. Ovlivňují hlavně tzv. pracovní paměť, díky níž déle udržíme získané informace. Navíc zmírňují i depresivní stavy. Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahují třesčí játra, pak kaviár, losos, chia semínka a vlašské ořechy.

Borůvky zlepšují paměť u starších lidí

Pokud vám dělá stále větší problémy si něco zapamatovat, vsaďte na borůvky. Jim totiž modrou barvu dodávají antioxidanty zvané antokyany, které zabraňují ztrátám paměti hlavně u starších ročníků. Podle údajů na webu Yourheights.com prý tyto flavonoidy zpomalují proces stárnutí a změny s ním spojené. Pravidelná konzumace borůvek (ideální jsou dvě hrsti denně) vám tak může pomoci omladit mozek až o 2,5 roku. Navíc s jejich pomocí můžete předejít riziku vzniku Alzheimerovy choroby. Výzkumy totiž ukazují, že antokyany mohou mít v mozku dokonce neuroprotektivní účinky (tedy, že předcházejí nemocem spojeným s poškozením nervového systému), protože chrání mozek před toxiny, záněty a poškozením buněk. Kromě těch z našich lesů mají podobné účinky i kanadské borůvky.

Sójové výrobky zlepšují soustředění

Když jste se učili ve škole na zkoušky, zobali jste lecitinové tablety? Tento fosfolipid se získává převážně ze sójového mléka, tofu a dalších výrobků ze sójových bobů, obsahují jej ale i některá semínka, ořechy nebo vaječný žloutekO lecitinu se říká, že je potravou pro mozek. Vědci zjistili podle webu Wholefoodsmagazine.com, že konzumace lecitinu pomáhá regenerovat zpomalené mozkové buňky a zlepšuje paměť, řeč a motorické funkce. Nejvíc je prospěšný pro starší lidi. Součástí lecitinu je látka cholin a ta, jak se píše na stránkách Medicalnewstoday.com, se podílí na vývoji mozku a zlepšuje paměť. Vzhledem k účinku cholinu na mozek se má za to, že lecitin může být prospěšný pro osoby s neurologickými poruchami, Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence projevujícími se ztrátou paměti. Lecitin zvyšuje i schopnost koncentrace, takže pomáhá rychleji vstřebat informace.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více