Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Císař Ferdinand Dobrotivý: Na stole měl silný vývar, delikátní foie gras nebo račí ocásky s omáčkou ze šampaňského
Zdroj: Wikimedia Commons, Francesco Hayez - The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), Public Domain

Ve Vídni se mu nelichotivě říkalo „chudáček blbeček Ferdáček“, v českých zemích měl lichotivější přezdívku – Ferdinand Dobrotivý. Byl posledním císařem, který se nechal korunovat českým králem. V roce 1848 ho rodina donutila, aby abdikoval ve prospěch svého synovce, pozdějšího císaře Františka Josefa I.

Co o Ferdinandu Dobrotivém víme?

Habsburkové prosluli poměrně zvláštní sňatkovou politikou, kdy se brali blízcí příbuzní. Výsledkem byla genetická degenerace, jejímž zosobněním byl císař Ferdinand I. Dobrotivý.

Jeho rodiče byli bratranec se sestřenicí a blízcí příbuzní byli i prarodiče z obou stran. Císař trpěl epilepsií, byl pomalý v rozhodování, takže za něj vládl kancléř Metternich. Na druhou stranu ho zajímaly pokroky v technice, zabýval se botanikou a hovořil pěti jazyky.

Habsburkové nebyli gurmáni

Je třeba poznamenat, že Habsburkové většinou nebyli žádní gurmáni. Výjimkou zřejmě byla Marie Terezie a její muž František Lotrinský, kteří si rádi dopřávali regionální rakouskou kuchyni i vybranou francouzskou. 

Jinak je asi pravda, že na vídeňským dvorem pořádaných banketech si milovníci dobrého jídla a vybrané gastronomie určitě pochutnali. Ferdinand Dobrotivý raději zkoumal kytičky nebo dlouze hrál na klavír nebo na trubku, ale na jídlo žádné zvláštní požadavky neměl.

Polévka je grunt

Často se ovšem musel účastnit plesů a gala večeří pro mnoho hostů, které se většinou pořádaly v císařském paláci. Na ničem se nešetřilo, deset nebo dokonce i dvanáct chodů bylo standardem.

Habsburkové si potrpěli na silné vývary z hovězího, telecího nebo drůbežího masa a Ferdinand Dobrotivý nebyl výjimkou. Slavnostní večeře tak začínaly právě vydatnou polévkou, tedy masovým vývarem s kousky masa a se zeleninou. 

Račí ocásky plavaly ve vínu

Oblíbené byly i račí ocásky à la Bordelaise, které se nejprve povařily ve vývaru s červeným vínem, několika šalotkami a stroužky česneku. Servírovaly se s omáčkou ze šalotek a šampaňského (nebo jiného šumivého vína) lehce ochucené koprem, které se říkalo sabayon.

Kousky telecího masa s restovanými foie gras a zeleným chřestem nebo prsíčka z koroptve dušené s hlavičkami hříbků či žapionů a zelné suflé se často objevovaly jako hlavní chod. Mezi další lahůdky často patřili humři, pečení a dušení tetřevi a tetřívci, bažanti a samozřejmě různé druhy zvěřiny.

Pro pány něco ostřejšího a sladká tečka pro dámy

Na večeřích pořádaných Ferdinandem Dobrotivým nesměl chybět štrúdl, a to nejen jablečný, ale plněný také hruškami nebo tvarohem. Milovníci sladkého si vychutnávali broskev s malinovou omáčkou či pudink.

Pánové si ke kávě s chutí dali sklenku koňaku, nabízel se švédský punč nebo benediktinský likér. Dámy zase ocenily vybrané cukrovinky z vídeňské cukrárny Demel. Ta mj. proslula bonbóny z fialek.

V roce 1848 byl Ferdinand Dobrotivý rodinou donucen k abdikaci ve prospěch svého synovce Františka Josefa I. Do Vídně se nevrátil a zůstal až do konce života (další více než čtvrt století) v Praze. 

Náš tip: Atmosféru habsburského dvora navodí voňavý jablečný štrúdl podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací: 

habsburger.net: Die Öffentliche Tafel – ein Augenschmaus für die Menge

wikimeat.at: Speisen 

openscience.or.at: Arme-Leute-Essen und Luxusspeisen

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více