Zavařování v horkovzdušné troubě je jednodušší než v hrnci. Naučíme vás správný postup
Ačkoliv domácí zelenina a ovoce chutnají nejlépe čerstvé, někdy není v našich možnostech všechno sníst. Zavařování je skvělým způsobem, jak zpracovat nadbytečné množství ovoce a zeleniny. Pokud navíc zvolíte zavařování v horkovzdušné troubě, máte hotovo raz dva.
Domácí zavařování je skvělým způsobem, jak zužitkovat úrodu ze zahrádky a pochutnávat si na ní po celý rok. V hrnci s vodou je však zavařování poněkud zdlouhavější a složitější, a tak pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete vyzkoušet jednoduší a rychlejší variantu. Jak na to?
- Připravte si důkladně omyté sklenice, které naplníte ovocem či zeleninou.
- Naskládejte je na plech vyložený starou utěrkou tak, aby se nedotýkaly.
- Zalijte je připraveným horkým nálevem, otřete hrdla a uzavřete je víčky.
- Sklenice podlijte horkou vodou do výšky asi 2–3 cm.
- Zavařujte ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 250 °C.
- Malé sklenice se zavařují 8 minut, velké sklenice pak 10–12 minut.
- Sklenice obraťte víčkem dolů a nechte takto ležet do druhé dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co všechno můžeme zavařovat?
Zavařovat můžete prakticky cokoliv ze zahrádky. Asi nejznámější jsou okurky v kyselém nálevu, ovocné kompoty (např. mirabelkový, třešňový, jablečný, hruškový či třeba dýňový kompot), domácí kečupy, čalamády, různé zeleninové směsi pod maso nebo na těstoviny, ale i houby či sladké marmelády.
Nezapomeňte dbát na bezpečnost při manipulaci s plechem, vodou i sklenicemi. Při zavařování je všechno velmi horké a mohli byste se nepříjemně spálit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 8 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Banana split
Přidáno před 9 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 22 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 23 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Komentáře