Hospodský zelný salát
Nedostižný zelný salát, který vám v obyčejných hospodách a bufetech přidají k jídlu jako zeleninovou oblohu. Konečně si můžeme na tomto salátu pochutnat i doma podle jednoduchého a přesného receptu.
Suroviny pro 8 porcí
8 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 2 484 kJ / 594 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,00 g |
Tuky | 50,50 g |
Vláknina | 13,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 80 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 20,30 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 10. 2015 19:36
bofinka:Naše babičky spařovaly- dát vařit osolenou vodu a až vře vložíme nakrájené zelí, až trochu zesklovatí slejeme a uděláme sladkokyselou zálivku( dejte více cukru, má lepší chuť) a pepř, podle chuti ještě přisolit. přidat můžete kopr, nebo mrkev a kousek kapie a je výborný a jí se vychlazený. Když nechcete spařovat, tak posolte zeli a chvilku promačkejte a nechejte odstát , pak dochuťte, je to taky výborné. A oleje jen kapičku( sádlo je lepší, ale na studeném salátu ztuhne a není to pak dobré a jde to i bez tuku.
5. 10. 2015 18:54
Důvodů, proč dáváme olej do salátu, je několik. Přidává se do něj pro lepší chuť (coz je subjektivni), dále proto, aby se vitamíny rozpustné v tucích mohly vstřebávat. A také proto, že takový salát, ve kterém je přítomen olej, vydrží déle čerstvý než salát tímto způsobem neupravený.
5. 10. 2015 18:14
Astheart:
No jo, ale jenže tady ten se podává STUDENÝ. Proto ten olej
No jo, ale jenže tady ten se podává STUDENÝ. Proto ten olej
5. 10. 2015 16:55
Tedy, jen olej bych tam nikdy nedala. Ale, s osmaženou cibulkou nebo dokonce s drobnými škvarky (i s tukem) je to vyšší úroveň! Děláme ho velmi často k masu, jak k pečenému vepřovému, tak k pčenému kuřeti či k řízkům. Měl by se dát vychladit před podáváním.
4. 10. 2015 13:57
Tak moje babicka do toho zeli davala pred sparenim i kmin a s cibuli i jemne nakrajene kousky speku.
4. 10. 2015 10:23
bookmen:Dělala jsem ho každou chvíli v restauraci,kde jsem pracovala.Nakrouhat,dát do větší nádoby (větší mísa),přidala ingredience a rukou dlouhou dobu hňoucala až do té doby,co začlo pouštět šťávu.Bylo výtečné a mohla jsem ho jíst i samotné..Někdo do toho ještě přidavá kopr,to už je na každé restauraci,jak si ho dělá..
14. 6. 2015 14:50
srettka:Ono se tomu říká, aby se zelí vyplakalo. Já horozhodně nespařuju. Osolit a "hňácat". Jinak je to výtečná pochoutka.
14. 6. 2015 12:59
Tak tohle zelí dělám pravidelně k vepřovému masu,vlastně se to hodí ke všemu.Jen ještě je dobré osmahnout cibulku dozlatova na oleji a salát s tím podlít a promíchat a nechat vychladit.Dělala to tak moje maminka a dělám to tak i já a je výborný.Pavla
11. 5. 2014 18:51
Půl deci oleje se mi zdá moc...ubrala bych.
11. 5. 2014 13:27
nessi:Ano musíš cca.5 minut lít vařicí vodu na zelí přes cedník !!!
11. 10. 2013 12:51
Díky za radu! Už jsem ho udělal a přidal jsem ještě trošku nastrouhané mrkve a křenu. Je moc dobrý, ale na ten hospodský to ještě nemá. Nebo jsem ho nedochutil správně. Použil jsem i jen slunečnicový olej, tedy žádný olivový. Ten si myslím tam snad ani nepatří. Nessi.
10. 10. 2013 11:40
Je to správně jak píše jarda Kadic, jen se to nedělá kvůli změknutí zeleniny, ale spíše, že zelenina si tak uchová hezkou barvu a zlepší chuť )mimo jiné). 5 minut je dle mých znalostí maximum.
10. 10. 2013 10:57
nessi: Ač nejsem kuchařka :pochopil jsem to takto: nakrájené zelí dát do hrnce a na nej nalít vařící vodu,nechat asi 5 minut,pak scedit.Za výsledek však neručím,zelí bude asi ještě dost tuhé,což však může někomu vyhovovat
10. 10. 2013 10:36
Ahoj kuchařky! Potřeboval bych prosím jednu radu pro mě - nezkušeného. Není mi zcela jasné to zpaření. To zelí mám nasypat do hrnce a tam ho zalít vařící vodou? Nebo mám použít hrnec s otvory dole, aby ta horká voda ihned vytekla ven a nechat ho ještě vykapat? Není mi jasné jestli se má zelí "koupat" těch 5 minut, nebo má být bez vody. Předem díky za rychlou odpověď. Jura.
22. 8. 2013 10:17
moc dobrý!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pudinkové dortíčky
Přidáno před 16 hodinami
Zeleninová polévka s červenou čočkou a lahůdkovým droždím
Přidáno 25. 5. 2024 09:41
Kuřecí supreme sous-vide zapečené s rozmarýnovými bramborami v MTH
Přidáno 24. 5. 2024 21:44
Vepřové na pivě se zeleninou a chlebem
Přidáno 24. 5. 2024 16:18
Pomazánka s avokádem a ředkvičkami
Přidáno 24. 5. 2024 10:05
Jahodový dezert do skleničky
Přidáno 24. 5. 2024 09:00
Právě bylo uvařeno:
Mini Muffiny
horakova_eliska_ uvařila před 7 minutami
Rebarborový koláč s krupicovou kaší
Zizalinka uvařila před 36 minutami
Kuře na pivu
AvidEyeTe uvařil před 39 minutami
Bůčková pomazánka s játry
Pepajz uvařil před 1 hodinou
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
borovec uvařila před 1 hodinou
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Mates76 uvařil před 1 hodinou
Bezinkový sirup
Aleex1 uvařila před 2 hodinami
Základní krémové rizoto
Spojka2 uvařila před 3 hodinami
Jahodové řezy Mrož
Panova uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zimní saláty podle oblíbených receptů. Zelí, cibule a kořenová zelenina - snadno dostupné suroviny pro zdraví a sílu
Jak připravit jednoduchý zelný salát. Stačí několik surovin
Na co se zaměřit v předjaří. Snadno dostupné potraviny pro prevenci. Prospěšná je nejen cibule a kysané zelí
Další recepty
Tématické fráze: zelný salát zelný salát z hlávkového zelí zelný salát recept hospodský zelný salát s mrkví recept na zelný salát zelny salat z cerstveho zeli zelný salát s koprem zelový salát s koprem zelný salát s mrkví recepty zelný salát dobry zelný salát zelný salát z hlávkového zelí s koprem recept zelny salat salat z hlavkoveho zeli zelní salát salát z hlávkového zelí s mrkví zelný salát z čerstvého zelí s mrkví salát z hlávkového zelí s koprem zelné saláty zélový salat
Suroviny: zelí hlávkové, olej slunečnicový, cukr moučkový, ocet, sůl
Hospodský zelný salát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rj7Y
117 názorů