Stroganoff
Stroganoff je tradiční ruský pokrm připravovaný z hovězího masa. Někdy je též označován jako minutkový guláš. Pokud ale chcete vyzkoušet úspornější verzi, připravte si ho z vepřového masa podle našeho receptu.
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 4 869 kJ / 1 164 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 211,00 g |
Tuky | 32,20 g |
Vláknina | 2,90 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 600 mg |
Sůl | 1,20 g |
Sacharidy | 6,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Celá moje rodina tenhle recept miluje. Budu ráda, když bude chutnat i vám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 2. 2019 19:29
16. 2. 2019 16:27
Mam dojem, ze ta s parmezanem je po Bolonsku. Je obalena trojobalu a po osmazeni se z te vrchni strany pokryje syrovou sunkou a hojne posype parmezanem. Panev se priklopi poklickou a necha se prohrat, dokud se syr nerozpusti.
16. 2. 2019 15:33
16. 2. 2019 15:26
16. 2. 2019 15:08
Teleci maso musi byt opravdovy kotlet s kosti (nikoliv teleci orech) a jelikoz vsechny kotlety nejsou stejne vysoke, melo by to byt zebro, kde maso je stejne vysoke jako kost, minimalne 2 cm.
Tedy rozdil neni v obalovani v parmezanu, ale v druhu teleciho masa, vynechani mouky v trojobalu a smazeni v prepustenem masle, kterym by se nemelo setrit, tedy melo by dosahovat vysky syroveho kotletu.
Tkz. tezko nekomu minimalne znalemu muzete podstrcit Vidensky rizek a tvrdit mu, ze je to Kotleta po Milansku.
16. 2. 2019 12:38
16. 2. 2019 12:22
16. 2. 2019 12:10
14. 2. 2019 20:47
14. 2. 2019 18:02
14. 2. 2019 17:34
14. 2. 2019 16:35
14. 2. 2019 16:10
14. 2. 2019 15:55
Originální Beef Stroganoff podle hotelu Plazza:
Suroviny
500gr hovězího kvalitního masa pokojové teploty (svíčková, nebo hanger steack, flanc steack, či odleželý roštěnec)
hrubá mořská sůl
hrubě mletý čerstvý pepř
trochu škrobové mouky na obalení masa
olej na smažení masa
3 malé šalotky
200 gr čerstvých malých žampionů
3 lžíce portského
150 ml zakysané smetany
200 ml sladké smetany na šlehání (min. 30%)
2 lžíce práškové hořčice Colman´s Mustard rozmíchané v trošce vody (mají v Makru)
2 lžíce másla
1 dcl silného vývaru na podlití (nebo lžíce fond de veau z Makra)
čerstvé papardele, nebo vřeténka, uvařená na skus
1. Maso po vyndání z lednice, nakrájím na plátky cca 1 cm silné, které lehce naklepu plochou stranou paličky přes fólii (maso nesmím rozbít!) a pokrájím na nudličky silné 1 cm a dlouhé cca 4-5 cm. Dám do misky, osolím hrubou mořskou solí a bohatě opepřím čerstvě mletým černým pepřem. Promíchám a nechám odpočinout, aby maso získalo pokojovou teplotu a nasálo pepřové aroma. Nebojte se množství pepře. Když použijete čerstvě mletý pepř, tak masu dodá aroma a chuť, aniž by bylo maso pálivé.
2. Mezitím nasekám jemně šalotku, a rozčtvrtím žampiony (větší nakrájím na osminky). V kastrolu rozpustím máslo a zlehka na něm opeču do sklovata nejdříve šalotku a pak přidám nakrájené žampiony a prudce orestuji. Odstavím z ohně.
3. V hlubší pánvi na smažení rozpálím olej. Odleželé nakrájené maso postupně promíchávám se škrobovou moukou a ihned postupně prudce smažím ze všech stran do zlatova (jako když se připravuje čína). Nesmí se připálit ani moc upéci! Mělo by zůstat lehce krvavé na příčném řezu. Opečené nudličky přendávám hned do kastrolu k základu.
4. Jakmile jsou všechny nudličky osmažené a v kastrolu, podliji pánev trochou vývaru, přidám portské, a výpeky odvařím. Naliji do kastrolu k masu a dám mírně dusit pod poklici, maximálně 20 min. Občas zamíchám.
5. Mezitím v troše vody rozmíchám Colman´s Mustard, v misce smíchám smetanu ke šlehání se zakysanou smetanou a přiliji rozmíchanou hořčici. Vše naliji uprostřed dušení do kastrolu k masu, nechám přejít varem a dochutím solí. Odstavím z ohně. V případě potřeby omáčku zahustím máčeným škrobem (lžíce škrobové mouky rozmíchaná v trošce studené vody). Omáčka musí být lehce vazká, aby se dobře vázala na těstoviny.
6. Mezitím mám na skus uvařené čerstvé italské těstoviny ze semoliny (papardele, vřeténka, linguine, nebo široké nudle).
7. Servíruji na talíř, okolo hnízda z těstovin.
Poznámka: pokud použijete kvalitní odleželé maso a zachováte postup smažení masa, nemůže se stát, že by bylo gumové. Po skončené hostině smíchám zbylé těstoviny dohromady s masem a omáčkou a nechám zaležet do druhého dne. Maso sice ztratí malinko svou původní šťavnatost, ale prolnutí všech chutí je nedostižné.
15. 6. 2018 14:53
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Právě bylo uvařeno:
Naložené ředkvičky
Zizalinka uvařila před 7 hodinami
Cibulovo - podmáslový chleba
Liborec uvařila před 7 hodinami
Kuře na zelí (kysaném)
veeraa uvařila před 7 hodinami
Jednoduché punčové řezy
michaelabur uvařila před 8 hodinami
Zmrzlina ze zavařených meruněk
slunicka uvařila před 8 hodinami
Libečková polévka
Jasol uvařila před 9 hodinami
Jednoduchý jahodový dort
LenkaHaas uvařila před 9 hodinami
Dýňová polévka se zázvorem a kari
Akninah uvařila před 11 hodinami
Zapečené kotlety se smetanou
petula177 uvařila před 11 hodinami
Kuřecí s chřestem na cidru
Fitulka uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: stroganov stroganov recept vepřový stroganov vepřové nudličky stroganov stroganov z vepřového hovězí nudličky stroganov stroganov z vepřového masa nudličky stroganov veprove stroganov recept na stroganov vepřové stroganov recept recept stroganov vepřové maso stroganov maso stroganov recepty stroganov kureci nudlicky stroganov omacka stroganov hovězí ala stroganov straganov kuřecí stroganov
Suroviny: maso vepřové, mrkev, kečup sladký, smetana, mouka hladká, cibule, tuk
Stroganoff
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOko
35 názorů