Babiččiny zelňáky
Kysané zelí je klasikou české kuchyně a mnoho jídel se bez něj prostě neobejde. Podle starého receptu připravíme ve své kuchyni milované zelňáky - placky ze sladkokyselého zelí s kmínem. Jsou jednoduché na přípravu a mají bohatou chuť.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 17 592 kJ / 4 205 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,50 g |
Tuky | 258,50 g |
Vláknina | 28,00 g |
Cholesterol | 225 mg |
Sodík | 4,01 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 385,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 6. 2023 11:58
dobrý
24. 2. 2023 10:35
Děkuji za recept. Je opravdu výborný.
Osobní tipy: Sádlo je v tomto případě těžko nahraditelné jiným tukem. Křehkost je nesrovnatelná.
Nešetřit kořením - dá se výborně experimentovat. Doporučuji zelený pepř nebo majoránku.
Míchat důkladně, ale co nejkratší dobu. Tuk mít povolený, ale nerozpuštěný.
Vykrajování lze urychlit buď nakrájením na trojúhelníky (působí sofistikovaně) nebo vytvořením válečku, který později krájíme a rozplácneme v dlaních (působí rustikálně a přidává více rozměrů).
Péci jak víše kolega radí na 200 C (klidně i více) cca 20 minut. Zelňáky jsou tenké, proto není potřeba dlouho propékat, ale spíše opéci.
Peču na papíře - nejsou pak zespodu mastné a více křupou.
Výborné s česnekovým dipem.
Osobní tipy: Sádlo je v tomto případě těžko nahraditelné jiným tukem. Křehkost je nesrovnatelná.
Nešetřit kořením - dá se výborně experimentovat. Doporučuji zelený pepř nebo majoránku.
Míchat důkladně, ale co nejkratší dobu. Tuk mít povolený, ale nerozpuštěný.
Vykrajování lze urychlit buď nakrájením na trojúhelníky (působí sofistikovaně) nebo vytvořením válečku, který později krájíme a rozplácneme v dlaních (působí rustikálně a přidává více rozměrů).
Péci jak víše kolega radí na 200 C (klidně i více) cca 20 minut. Zelňáky jsou tenké, proto není potřeba dlouho propékat, ale spíše opéci.
Peču na papíře - nejsou pak zespodu mastné a více křupou.
Výborné s česnekovým dipem.
6. 11. 2022 16:46
Pajka 1: děkuji to moc potěší ????
6. 11. 2022 16:43
Vynikající. S těstem se výborně pracuje. Manžel se vyjádřil že nejlepší co kdy jedl
11. 4. 2022 18:06
Upečeno; zjednodušila jsem si to, protože jsem to dělala z bezlepkové mouky a těsto se celé rozpadalo, takže jsem místo vykrajování jednotlivých zelňáků naplácala těsto na plech jako celek - vznikla velká slaná buchta... bylo to dost kyselé, ale i takové příjemně pikantní, takže spokojenost.
12. 11. 2016 17:10
Zuzana: Zelnaky jsem prave dopekl. vyslo my to cca pri 200 stupnich 25 minut. Bude ale zalezet na konkretní troubě.
12. 11. 2016 00:26
Nó,zítra vyzkouším a dám vědět :? A s nahrazováním ingrediencí,bych ASI počkal,až ochutnám původní receptůru.
9. 11. 2016 03:28
Jihočeské zelňáky miluju. :) Sama jsem je ještě nedělala, určitě hodlám v blízké době, jen by mě zajímalo, jak dlouho se zhruba pečou? Vím, dozlatova... :) Jsem ale nevidomá, takže bych to potřebovala spíš časově, alespoň zhruba.
27. 1. 2016 00:27
Corall+Emmy 30.9.2006: Myslím, že vejcem se sádlo nenahradí. Je třeba dát nějaký tuk, aby to bylo křehké. Dal bych obyčejný rafinovaný olej, aby to neovlivnilo chuť.
17. 2. 2014 10:27
Ahoj předem díky za rychlou odpověď. Šlo mi jen o to, jestli se bavíme o špetce, nebo o lžičkách. Jen o základní míru. J.
17. 2. 2014 10:25
Jirka: Ťažko povedať, každý má inú chuť, ale pridaj menej a keď budeš mať hotové cesto, ochutnaj. V prípade, že sa ti bude zdať málo ochutené, dokoreníš.
17. 2. 2014 10:22
Mohu poprosit zkušenější, kolik dáváte na toto množství soli, kmínu a pepře? Nerad bych to přehnal. Děkuji. Jirka.
14. 11. 2013 13:29
Vynikajiciiiiii a jednoduce.Zaslozeny bodik :
21. 3. 2013 13:06
přidávám další bodík, je to supr mňamka
29. 12. 2012 19:57
Vypadají jednoduše a naprosto úžasně! Posílám bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 58 minutami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 5 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 1 hodinou
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 1 hodinou
Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
Ivapur uvařila před 1 hodinou
Polévka z mladého zelí
terezaST uvařil před 1 hodinou
Babiččin perník
horackovapetra uvařila před 1 hodinou
Jednoduché česnekové nočky v bylinkovém másle
Pavla.D uvařila před 2 hodinami
Kuřecí špíz s jogurtem
MAMINECKA uvařil před 2 hodinami
Ananasové řezy s krémem a ořechy
dexulka uvařila před 2 hodinami
Mletý hovězí "biftek" s pepřovou omáčkou
HancaSvarc uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: zelnaky zelnaky recept domácí zelnáky pečené recept na prave zelnaky recept na zelňáky babiččiny zelníky recepty.cz zelnáky recept zelňáky zelovky zelnak zelovka babicciny recepty zelňáky bez sádla zelňáky na plech babičiny zelňáky jihočeské zelňáky recepty zelňáky zelnak recept zelňáky recepty zelniky
Suroviny: sádlo, mouka hladká, zelí kysané, sůl, pepř mletý, kmín celý, paprika sušená sladká, sádlo
Babiččiny zelňáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWyn
28 názorů