Jihočeské zelňáky
Čekáte návštěvu a rádi byste připravili slané pohoštění k vínu či pivu? Vyzkoušejte jihočeské zelňáky s poctivou porcí škvarků. Zelné placky najdete v osvědčených receptech snad každé babičky a není divu, jsou opravdu výborné.
Postup přípravy
Krok 1: Na vál dáme mouku, přisypeme zelí a škvarky, sůl, kmín a přidáme mléko. Zpracujeme těsto. To vyválíme na plát o síle cca 1,5 cm.
Krok 2: Z toho tvořítkem (obrácenou skleničkou na víno) vykrájíme kolečka, která klademe na vymaštěný plech.
Krok 3: Dáme do trouby zapéct při teplotě asi 200 °C. Pečeme 20-30 minut dorůžova.
Krok 4: Nejlepší jsou, když je necháme uležet do druhého dne.
Zveřejněno 18. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jihočeské zelňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pr2
Moje poznámka
Jihočeské zelňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pr2
Nejnovější recepty
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 2 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 3 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 3 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno před 21 hodinami
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Letní koláč s třešněmi
Přidáno 8. 7. 2025 08:30
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pizza ze sušeného droždí
vikisubrtova2710 před 1 hodinou
Bábovka z pomazánkového másla
nelinka62 před 2 hodinami
Vánoční chlebíček
radekdolezal033 před 5 hodinami
Hovězí plátky na tymiánu
ZboSy před 5 hodinami
Vařená brokolice s česnekovo-bylinkovou omáčkou
brtna před 13 hodinami
Hamburská vepřová kýta
Zlatnice před 14 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
stefi.f47 před 14 hodinami
Cuketový perník
Markeeta před 14 hodinami
Bramborové vafle
Leontinka73 před 16 hodinami
Tématické fráze:
domácí zelňáky,
recept na pravé zelňáky,
zelńáky na plech recept,
zelňáky z listového těsta,
zelniky,
staročeské zelníky,
zelníky z kyselého zelí se škvarkama,
recepty-zelnáky,
keramický hrnec zelnák,
zelňáky s tvarohem,
recept na domácí zelňáky,
zalňáky,
těsto na zelnáky,
zelňáky-recept,
zelky,
smažené zelnáky,
zelňáky z kysaného zelí,
zelnace,
zeláky recept,
recept-zelňáky
Suroviny:
mouka hladká,
zelí kysané,
sádlo,
škvarky,
sůl,
kmín celý,
mléko,
tuk
Komentáře (18)
Kazdy je dela malinko jinak. My milujeme tenhle.
250 g kysaneho zeli
300 g polohrube mouky
2 lzice sadla
1 hrst skvarku
1 vejce
sul
pepr
ze zeli vymackame vodu a pokrajime na kratke kousky.
vse smichame, vyvalime placku 3mm tlustou. nakrajime radylkem na obdelniky nebo vykrajujeme kolecka. Peceme v troube cca. na 200 C doruzova.