

Jihočeské zelňáky
Suroviny
- Hladká mouka
- kysané zelí
- sádlo
- škvarky (nejlépe čerstvé)
- sůl
- kmín
- mléko
Postup přípravy receptu
Na vál dáme mouku přisypeme zelí a škvarky, sůl, kmín a přidáme mléko. Zpracujeme těsto. To vyválíme na plát o síle cca 1,5 cm.
Z toho tvořítkem (obrácenou skleničkou na víno) vykrájíme kolečka, která klademe na vymaštěný plech.
Dáme do trouby zapéct při teplotě asi 200°C. Pečeme 20-30 minut dorůžova. Nejlepší jsou, když je necháme uležet do druhého dne.
Poznámka
Podáváme k vínu nebo pivu.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Jihočeské zelňáky
-
Mam rad recepty kde se nepisi zadne gramaze takovy repcept si strcte nekam jasne ja to odhadnu ale zacatecnik ma asi smulu tak si to uvedomte nez sem neco date dekuji
-
Nevím,kde se stala chyba!!Těsto jsem zpracovala i vyválela bez problémů,horší bylo po upečení...hnusně suchý placky,které nešli bez větší námahy přelomit napůl..neměla jsem totiž odvahu někomu dát ochutnat celou..2 jsem nevyhodila a zkusila nechat na 2.den..ještě horší..prostě nevím,kde jsem udělala chybu!
-
Dělali jsme je malinko jinak, již když jsem byla děcko, což jsou desítky let. Mohu doporučit, ne jen jako předkrm.http://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/5.gif
-
já je dělám bez mléka a mouku napůl hladká a polohrubá, a hlavně do toho přidám jednu čilipapričku a trochu pepře a papriky sladké... velmi pikantní a k pivku mňamka, sem udělala 3 plechy a zbyl tam už jen jeden, navíc to ani nevyvaluju, jen to rukou uhňácám na vymaštěný plech, sice to nejsou ani pravidelné čtverečky ani kolečka ale zase to má takový střapatý okraje
-
supr recept pro chudobne jako ja diky
-
Bývam na Slovensku,ale zelnáky milujeme,myich volame pekáče.Recept mám od svokry už 30 rokov.Tu to nik nepozná,ale kto skusi ten sa nevie ,dožrat,také su vynikajuce,
-
Bývam na Slovensku,ale zelnáky milujeme,myich volame pekáče.Recept mám od svokry už 30 rokov.Tu to nik nepozná,ale kto skusi ten sa nevie ,dožrat,také su vynikajuce,
-
Jojo To snad ne ? Ty takové těsto už musíš mít šupleru, jinak to nezměříš....0,3 mm.
-
my je delame doma porad. Pochazim taky z Jiznich Cech. Testo na vysku ma mit tak kolem 0,3 mm.
Kazdy je dela malinko jinak. My milujeme tenhle.
250 g kysaneho zeli
300 g polohrube mouky
2 lzice sadla
1 hrst skvarku
1 vejce
sul
pepr
ze zeli vymackame vodu a pokrajime na kratke kousky.
vse smichame, vyvalime placku 3mm tlustou. nakrajime radylkem na obdelniky nebo vykrajujeme kolecka. Peceme v troube cca. na 200 C doruzova. -
Nevím jak autorka měřila výšku těsta (jedna zavádějící míra zadaných žen mě napadá :), ale 1,5 cm je učitě příliš. To se vám za 30 minut neupeče ani boha. Z vlastní zkušenosti bych placky dělal maximálně 0,5 cm vysoké.
-
až do svatby jsem nevěděla, co to zelňáky jsou. Manžel je z ČB a dělal jich na svatbu 100. Zmizely mezi prvními a všichni kamarádi z Prahy si na ně brali recept a nikdo je neznal. Zelňáky jsme rozšířili mezi 8 našich známých a děláme je dodnes
-
Bohu žel,neuvádíte v receptu kolik čeho.Stačilo přeci napsat,koli zelí,půl kila mouky 2 dcl mléka nebo tak nějak.
-
Dělám sice zelňáky malinko jinak, ale bylo by smutné, neudělat tyto Jihočeské, když jsem jihočeška
jsou výborný,křehký, přijde návštěva, tak budou hned ty tam.Dávám fotky a jasnej bod
-
jo supwer recept!!!!:no
-
Vyskúšajte naše kapustníky, sú suprovéééé
http://www.toprecepty.cz/recept/1880-sarisske-kapu...