Šarišské kapustníky-zelníky

tejaja Kuchařka: tejaja

Sladká jídla 21 názorů

Suroviny

kynuté těsto (klasické)
1 hlávka zelí
sul
černý pepř
sádlo nebo olej
práškový cukr
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pripravíme klasické hustejšie kysnuté cesto a necháme vykysnúť.

  2. Kapustu nastrúhame na strúhadle a na troške oleja podusíme so soľou a korením, kým sa nevydusí šťava. Necháme vychladnúť.

  3. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a urobíme bochníky veľké asi ako na pizzu. Bochníček trochu roztlačíme, dáme naň kapustu (2-3 lyžice) a uzavrieme. Každý bochník rozvaľkáme na kruh 1 cm silný (kruh by mal mať priemer 25-30 cm) a rozrežeme na 4 štvrťkruhy. Ak sa cesto trochu prederaví, to nevadí.

  4. Každý štvrtkruh pečieme na platni sporáku z oboch strán. Upečené kladieme na dosku jeden na druhý a prikrývame utierkou, aby nevychladli.

  5. V hrnčeku zahrejeme olej alebo masť a horúcim tukom mastíme kapustníky z oboch strán, bohato sypeme práškovým cukrom a kladieme na seba. Podávame teplé s čajom.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 231 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šarišské kapustníky-zelníky

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jitka+2: Kapustníky sa nesmažia, pečú sa na platni sporáka nasucho. Mastia sa až po upečení horúcou masťou. Postupujte podľa postupu. ;-)

    Odpovědět

  • Jitka+2 Jitka+2

    Chci se zeptat,jestli se ty zelníky smaží,nebo dělají na sucho jako bramborové placky.Dík.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Tejajo promiň, ale to nebylo myšleno, jak sis to vyložila a nedovolila by jsem se tě nějak dotknout, aby tě to rozhodilo, tak se nezlob. Já jen chtěla říct, že jsem se poprvé(to už je dýl)s tou kombinací setkala, ale je jasné, že jiný kraj, jiné chutě a jiná jídla. Myslím si, že kdyby mi to někdo nabídl, že bych to baštila, ale asi jsem "srab", že jsem to ještě nevyzkoušela. Takhle to bylo myšleno a už všechno dobrý jo?;-):-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Dávám zelnou náplň z hlávkového zelí na frgály, moje babička dělala kynutou buchtu přes celý plech, těsto měla trochu hrubší, na to podušené a ochucené zelí a drobenku. Já tomu přišla na chuť až v dospělosti, jako dítěti mi to moc nechutnalo :-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Ešte si dovolím poznámku : babička vždy robievala zopár kúskov plnených sušenými rozomletými hruškami, postup rovnaký. Ale my už sme ich doma robili len s kapustou, nesušili sme hrušky.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Bibinka, ja som tieto kapustníky nerobila zo zvedavosti, u nás sa robia dávno, robievala ich moja babička, mamka, robím ja a robí už aj dcéra. A prepáč, ak som si dovolila chváliť, ony sa skutočne robia generácie a sú fakt dobré, aj keď každý má iné chute. Dotkol sa ma tvoj komentár, v tomto prípade si mimo.:-//

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Taky jsem jednou byla docela šokovaná Buchtou s kyselím zelím:-!,pořád jsem četla dokola jestli jsem se nepřekoukla a fakt to bylo se zelím. Potom jsem se divila podruhé, protože ten kdo jí ze zvědavosti udělal, ten jí vychvaloval v komentářích až do nebe-já tu odvahu zatím neměla, ale nemusím mít všechno žejo:-?;-):-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Janka, kapustníky sa robia všade po Slovensku, veď aj v Čechách, ale nikde som ich nevidela sladké ako u nás v Šariši:-D A kde ich urobím, všade sú prekvapení, že to chutí. Aj v práci som ich už robila...;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Tak se snažím srovnat, jestli je to podobné s těmi novými Zelňáčkami a nevím, co myslíte?:-? A hned jsem tady přidala plusík, taková dobrota!!;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Magdalenka :-O To vůbec není uzavřená společnost. Já se např. s nikým neznám a souhlasím s tím, co napsala Paprika:yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Magdalenko, vím že to sem nepatří (promiň Tejajo), ale nikam opravdu nechoď. Zaregistruj se, vař, foť a vkládej receptíky, ať vidíme, co se tam u Vás vaří. Já jsem tu od 9/2008 a moc se mi tu líbí. Nikoho odjinud neznám a párkrát se mi taky povedlo hezky zaprudit. A nikdo mně nevyhodil;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(neregistrovaná)

    Ospravedlnujem sa vsetkym, dnes mam "blby" den a musela som trocha s niekym "rozpravat"...Normalne nie som tak recna...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(neregistrovaná)

    ...este mi neda, dodavam, snad naposledy...nieco mi tu u vas vadi, presne to neviem definovat, stale akoby ste si povinne nahrávali jedna druhej...Take nieco mi nepojde nikdy.
    Priznam sa, Teba som si vyhliadla kvoli kvalite a nie kvantite receptov. Ale to uz vies.
    Idem varit. Billa ma akciu na kuracie pecienky - do slaniny a upiect. Aj to mam odtialto, vidis.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    ale magdalénka;-)nemáš sa za čo ospeavedlňovať;-)veď sme si len vysvetľovali gramatiku...Tomu pipru rozumie každý, aj ty predsa, a od českého pepře to slovo nemá ďaleko. Ešte sa mi nestalo, aby to niekto nerozumel, a chodím do Čiech veľmi často a piper si pýtam aj v obchode. Vždy dajú, čo chcem;-);-) Zapadnúť tu zapadne každý, ver mi, že áno, nikam nechoď, je tu dobre. Ak máš taký pocit ako píšeš, tak to jen tým, že mnohé sa poznáme z iného webu, a niektoré sme sa aj videli osobne. To máš potom iný vzťah k človeku:-8 Takže tu pekne zostaň, a píš, čo si myslíš, aj naďalej. Pá...:-D;-);-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(neregistrovaná)

    Tejaja, kasli na to! Ospravedlnujem sa Ti, nemala som sa vobec ozyvat. Zrejme tam, skade pochadzas, sa cibula reze, na zvysku Slovenska kraja. Ty pouzivas piper a pipris.
    Ti, co sa v botanike nevyznaju, to nemusia vediet. Ja sem, celkovo, nezapadam, to som vytusila. Je to uzavreta spolocnost, kde si navzajom tych par babeniek denne lichoti - to je moj nazor. Napriek tomu Ti skladam zas pochvalu, lebo viem, ze vsetko, co sem das, je dobre a spolahlivo odskusane. Teda, to co som podla Teba robila, bolo super, vcera som robila napr. tu fazulku. Nemam Ti preco lichotit, nepozname sa. Verim, ze Tvoji stravnici Ta miluju...
    Prijemny den a uz budem cusat, sem-tam ale nakuknem a odpisem si nieco...

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kynuté zelníky mamincini recepti sladke zelniky zelníky na sladko slovenské kapusníky kynuté buchty se zelím šarišské placky zelníky z kynutého těsta zelníky podle babičky na plech fliacky s kapustou zelníky podle babičky recepti jidel kapustnik recept zelníky sladké kapustníky na sladko sladka kapusta recepty zelníky na plech z hlavkového zelí zelníky ze sladkého zelí recepty zo sladkej kapusty sladka kapusta

Zapomněl/a jsem heslo