Rajčata - články, postupy a rady
Dobrou zprávou je, že pěstování rajčat zvládnete i na balkoně, nebo na okenním parapetu, a tak si cenné látky můžete dopřát všichni. Rajčata jsou však jako cukety, a snadno se tedy stane, že jich budete mít nadbytek. Pak nezbývá nic jiného, než se pustit do zavařování.
Co obsahují rajčata a kdy je nejíst?
Na co jsou dobrá rajčata a kdy je naopak nejíst?
- Obsahují vitamíny skupiny B, A, C, D, E, K, kyselinu listovou či minerály jako fosfor, draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom a měď.
- Pozor ale na nezralá zelená rajčata (nikoliv odrůdu zelených rajčat), protože obsahují prudce jedovaný solanin, který nezničíte ani tepelným zpracováním, nakládáním či pečením. Otravu poznáte podle žaludečních křečí a zvracení.
- Rajčata mají také mírný projímavý účinek, a tak se v případě nadměrné konzumace může dostavit průjem.
Nejoblíbenější recepty z rajčat
Rajčata se skvěle uplatní v teplé i studené kuchyni, na zdobení a zavařování. Vytvoříte z nich skvělou rajskou omáčku, domácí kečup nebo lečo, omáčku na pizzu nebo těstoviny, ozdobíte s nimi čerstvý chléb, hodí se i do salátů, skvělá jsou i pečená nebo sušená rajčata.
Den čerstvých rajčat
Předchozí 1 … 4 5 6 7 8 9 Další
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 10 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 10 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 13 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 13 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 13 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko: Připravte si italskou delikatesu vitello tonnato aneb Telecí s tuňákovou omáčkou!
Vánoční bramborový salát: Zkuste jej třeba podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!
Dokonalé ořechy v karamelu: Výsledek bude perfektní, pokud si dáme pozor na jednu zdánlivou maličkost