Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Že pečení nemusí být jen a pouze sladké, dokázal oblíbený cukrář Josef Maršálek v novém dílu pořadu Buchty po ránu. Vzhledem k tomu, že sám po dnech, strávených výrobou sladkých delikates, sáhne nejraději po nakládané zelenině či něčem slaném, nabídl hned tři recepty, které potěší ty, kteří mají podobné chutě jako on.

Netradiční pizza langoš 

V prvním svém receptu se Maršálek nechal inspirovat v zahraničí. Jak podotkla jeho moderátorská partnerka Tereza Bebarová, tipem na pizza langoš se z Maďarska skočilo do Itálie a ještě i do jižních Čech. Na přípravu netradičního pokrmu, inspirovaného jídly a surovinami hned tří zemí, budete potřebovat: 250 g hladké špaldové mouky, 200 g vody, 30 g olivového oleje, 10 g droždí, 8 g soli a 100 g bílého jogurtu.

Jak na to? Smíchejte všechny suroviny a vytvořenou směs dejte hníst domácím robotem. Jednu minutu pomalu, ať se suroviny spojí, posléze rychleji. „Z těsta uděláme kouli, přikryjeme fólií nebo vlhkou utěrkou, aby nám těsto během kynutí neoschlo a dáme kynout do dvojnásobného objemu,“ radí populární cukrář.

Mezitím si připravte náplň. Vzhledem k tomu, že pizza langoš bude vlastně plněná kapsa, je třeba si připravit to, co dáme do ní. Budete tedy potřebovat: 500 g cherry rajčat, 250 g sýru Romadur, sůl a pepř, 50 g olivového oleje, 5 stroužků česneku a čerstvou bazalku.

Jak na to? Cherry rajčata rozkrájejte na poloviny, mezitím si na pánvi rozpalte olivový olej. Nožem rozmačkejte česnek, pak jej nasekejte najemno a vložte do pánve. Lehce jej zarestujte, ale jen tak, aby se nespálil. Přidejte rajčata, osolte a nechte dusit zhruba 2-3 minuty. Nakonec nahrubo natrhejte čerstvou bazalku a vložte ji do pánve. Náplň nechte vychladnout

Nakonec si připravte petrželovou „potíračku“ z čerstvých bylinek. Na ni potřebujete: 30 g petrželové natě, 3 stroužky česneku, 70 g olivového oleje a 5 g soli. Listy petržele vložte do mixéru, přidejte česnek, sůl a olej. Vše rozmixujte do hladka.
Jakmile máte vše připraveno a těsto je vykynuté, můžete dokončit pizza langoše. Těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvořte čtverec a ten rozdělte na 9 stejných kousků, okraje každého kousku potřete vodou.

Na každý kousek dejte trochu rajčatové náplně, na ni přidejte 3 plátky zrajícího sýra a vše překlopte těstem a vytvořte kapsu. Dbejte na to, aby byly kraje dobře přitlačeny k sobě. Vzniklé kapsy pečte v pánvi z obou stran dozlatova a poté je dejte na talíř, vyložený papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk. Ještě za horka mašlujte petrželovou potíračkou a ihned podávejte.

"Na ozdobu můžeme přidat 1-2 plátky Romaduru,“ radí Josef Maršálek.

Extra tip:
Jak upozorňuje Josef Maršálek, špaldová mouka, kterou zvolil pro svůj recept, je lépe stravitelnější, nabízí množství vitamínů i minerálů a lépe se s ní pracuje. Pokud však máte doma pouze klasickou hladkou mouku, můžete klidně použít tu. Jen myslete na to, že v takovém momentě je vhodné dát o 5-10 procent tekutiny méně.

Na to, jak natáčení probíhalo, se podívejte v naší galerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Pizza langoš

Ukázat 11 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více