Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sugo: Italská rajčatová omáčka s bazalkou se skvěle hodí na pizzu i těstoviny
Zdroj: TopRecepty.cz

Pokud se řekne Itálie, mnoho z nás si vybaví moře, pizzu a špagety pomodoro. Základ typických italských jídel ve většině případů tvoří červená hustá omáčka, které se říká sugo. Jak si ji vyrobit doma a zpracovat tak úrodu červených rajčat, kterých je teď všude mnoho, vám poradíme v dnešním článku.

Sugo je rajčatová omáčka, která je vyladěná podle chutí kuchaře, který ji zrovna připravuje. Svůj původ má v prosluněné Itálii. Nejedná se o obyčejný protlak nebo pasírovaná rajčata, ale jde o omáčku, která se vyrábí ze zralých rajčat, olivového oleje a bylinek.
Italské sugo se často používá jako základ na pizzu, do omáček na těstoviny, do boloňské omáčky a můžete ho vyzkoušet i na gnochi. Na těstoviny se tato omáčka také hodí, a to jak na dlouhé, tak i na krátké. Omáčka sugo má několik variant. Základní je sugo pomodoro s bazalkou, jehož recept vám představíme v článku níže. Pro vyznavače pikantnějších chutí je vhodné sugo all'arrabbiat, které obsahuje chilli papričky, nebo je také známé sugo alla puttanesca s olivami a kapary.

Jak si připravit sugo doma

Pokud vaše zahrada překypuje nadúrodou zralých rajčat, můžete se do omáčky směle pustit. Představíme vám oblíbený rajčatový recept od našich čtenářů.

  • Na základní dávku, kdy máte z rajčat předpřipravený 1 kg protlaku, budete dále potřebovat 3 lžíce oleje, 7-8 lístků bazalky a sůl podle chuti.
  • Základní rajčatový protlak si připravíme tak, že rajčata omyjeme, rozkrojíme napůl a lžící odstraníme vnitřky.

  • Bazalku pokrájíme nahrubo.

  • Nachystáme si sklenice, které vysterilizujeme i s víčky.

  • Pokrájená rajčata vložíme do hrnce, podlijeme troškou vody a za občasného míchání rozvaříme v odkrytém hrnci.

  • Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto nebo přes pasírovač.

  • Hmotu vrátíme zpět do odkrytého hrnce, přidáme olej a sůl, poté mírným varem odpaříme na požadovanou hustotu.

  • Nakonec do horkých rajčat vhodíme pokrájenou bazalku.

  • Naplníme do vysterilizovaných sklenic a zavaříme při 85 °C po dobu 35 minut.

Připravte si pizzu jako z restaurace

Vyzkoušejte si vyrobit omáčku sugo a uvidíte, že si voňavou Itálii díky ní přivoláte i do svých domovů. Pokud jsme vás nalákali na její výrobu, podívejte se i na video-receptpřípravou pizzy, která bude chutnat tak dobře, jako z pizzerie. Pokud na ni použijete i domácí sugo, výsledek bude prostě dokonalý.

A jaké italské jídlo si nejraději dáváte na dovolené vy? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více