Jak na poctivou rajskou omáčku: Základem jsou kvalitní rajčata a vývar. Chuť dodá perník, tymián i skořice
20. 1. 2023 Vaření
Rajská omáčka v naší kuchyni beze sporu patří mezi favority. Poctivá rajská bez náhražek je skvost, i když ho můžete připravit na řadu způsobů. Jak můžete připravit tu nejlepší omáčku a jak ji přichystat v netradiční variantě?
Kde se vzala rajská omáčka
Rajská omáčka nevznikla u nás, původně je výtvorem Italů. První písemný recept najdeme v knize Il Cuoco Galante z roku 1773 od Vincezna Corrada. Tato verze sloužila jako dochucovadlo v menších porcích. Základem ale byla spařená a s kořením rozvařená rajčata.
Mohlo by vás zajímat
Co je základem rajské omáčky
Základem klasické české rajské omáčky jsou již zmíněná rajčata a domácí hovězí vývar, díky kterému chutná skvěle. Tradičně se omáčka podává s kouskem hovězího masa. Výtečnou rajskou pozvednete nejen dozlatova orestovanou nadrobno nakrájenou cibulkou, ale také nastrouhanou kořenovou zeleninou. V létě je nejlepší využít domácích spařených a oloupaných rajčat, teď v zimě můžete sáhnout po dobrých sterilovaných rajčatech.
Neměl by chybět rajský protlak a to správné koření. Většinou bývá součástí bobkový list, nové koření, černý pepř a někdy i hřebíček. Je dobré přidat i trochu skořice na doladění chuti. Tradičně se i koření a zahušťuje nastrouhaným perníkem. Zapomínat by se nemělo na přepasírování. Pokud chcete rajskou zjemnit, sáhněte po smetaně.
Mohlo by vás zajímat
Jak pozměnit rajskou omáčku
Pokud milujete klasickou rajskou, ale rádi byste zase vyzkoušeli něco nového, můžete využít řadu tipů. Hodí se nejen osmažená kořenová zelenina, ale také třeba pečené papriky, díky nimž bude mít omáčka výraznější chuť a krásnou červenou barvu. Říz můžete dodat octem balzamiko, ale také pár kapkami citronové šťávy, případně využijte i citronovou kůru. Někdo nedá dopustit na kapku octu, jiný zase na trochu plnotučné hořčice.
Z koření můžete sáhnout i po uzené paprice, po tymiánu. Oblíbenou omáčku můžete také dochutit podobně jako Tereza Hybšová, finalistka soutěže Masterchef Česko 2022. Karamelovou chuť vytváří zarestováním kořenové zeleniny na másle s cukrem a mírně podlije portským vínem, z koření sahá po skořici, badyánu a hřebíčku, chutě pak doplní o zázvor a trošku chilli.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Jak na výbornou rajskou omáčku
Nejlepší rajská omáčka je plná chutí a vůní z kvalitních surovin. A jak si ji připravit? Budete potřebovat: 30 g másla, 1 lžíci cukru, 1 lžíci hladké mouky, 400g plechovku loupaných rajčat, rajský protlak, 1 cibuli, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, špetku tymiánu, špetku skořice, pár kapek citronu, sůl a smetanu na vaření dle chuti.
Jak na to? Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. V hrnci nechte rozpustit máslo a osmahněte na něm cibuli, přidejte cukr a svařte do světlého karamelu. Zaprašte moukou, promíchněte metličkou a zalijte vývarem. Vložte všechno koření a povařte zhruba čtvrt hodiny. Přidejte rajčata z plechovky, protlak, a krátce povařte, nakonec můžete dle chuti přidat pár kapek citronu. Zalijte smetanou a v mixeru rozmixujte. Přeceďte a můžete podávat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Proč se chleba v domácí pekárně občas propadne? Důvodem je pravděpodobně jedna z těchto dvou příčin
Občas se stane, že místo pěkně vyklenutého bochníčku upečeme chléb s propadlým středem, byť bylo těsto ještě před chvilkou moc pěkně nakynuté. Jak je… Číst více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Kdo by neznal chléb lákavě vonící kmínem? Tu chlebovou vůni poznáme i poslepu, se zavázanýma očima. Všechno koření, které se vmíchává do chlebového… Číst více
Klíčky po zdraví: Výhonky mungo dochutí mnoho jídel a jsou ideální i jen tak na chroupání
Máte rádi thajské nudlové jídlo pad thai,… Číst více
10 rad, jak vařit opravdu levně: Plánujte, využívejte zbytky a vařte taky bez masa!
Máte v lednu trochu hlouběji do kapsy? Ušetřete… Číst více
Pečení v horkovzdušné troubě je výhodné, ale má svá specifika. Poradíme, jak v takové troubě péct maso
V horkovzdušné troubě můžeme péct více plechů najednou, což oceníme zvláště při pečení většího množství cukroví, koláčů a jiného pečiva. Výhodná je i… Číst více
Jak ušetřit za jídlo? Vyzkoušejte nakupovat jen na jeden týden a svědomitě plánovat jídelníček
Máte radost z čisté a upořádané lednice? Nejspíš ano, ale většinou pouze do chvíle než začnou děti hledat své oblíbené jogurty, partner zbytek od… Číst více
Jak budou otevřeny obchody 8. května? Na Den matek si leckde nenakoupíte
Jaká bude otevírací doba ve vašem oblíbeném… Číst více
Další srovnávací nákup prokázal více než 14% úsporu na iTesco oproti konkurenčnímu Rohlíku
Společnost Tesco pokračuje ve svém závazku… Číst více
Nízké ceny zaručeny. Tesco hlídá stovky cen, aby zákazníci vždy ušetřili
Tesco pomáhá svým zákazníkům šetřit a výrazně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
Pravý marcipán si vychutnají velcí mlsouni. Kromě mandlí tvoříme i z jiných ořechů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 3 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 6 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 9 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník