Den čerstvých rajčat
Národní den
Blíží se sezóna šťavnatých červených rajčat, které již dnes 6. dubna slaví svůj velký den. Existuje jich nespočet druhů lišících se barvou i chutí a snadno je můžeme pěstovat na balkoně, nebo na zahradě. Úrodu pak zpracujeme v teplé i studené kuchyni.
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté, protože obsahují téměř 94 % vody. Konzumujeme zralá rajčata, která jsou bohatá na beta karoteny a vitamín C. Nezralé plody obsahují jed solanin, proto je dobré zelená rajčata nechat dozrát minimálně v domácích podmínkách. Rajčata jsou nejen pochoutkou a přílohou, ale pravidelná konzumace podporuje naši imunitu, pročišťuje organismus a má prospěšný vliv i na krvetvorbu. Plody doporučujeme neloupat a jíst se slupkou, která obsahuje spoustu vlákniny.
Jak zpracovat rajčata
I když je rajče ovoce, chutí rozhodně nepatří do ovocného salátu. Ovšem pokud je použijeme na slané chuťovky, do Caprese s mozzarelou, nebo v kombinaci s balkánským sýrem, jsou rajčata nepřekonatelná. Perfektní jsou také jako příloha v podobě rajčatového salátu s cibulí. Rajčata můžeme i zavařovat, nebo sušit. Nejznámější zavařenina z rajčat je kečup, který si snadno můžeme udělat doma. Při vaření rozhodně využijeme rajčatový protlak, který si připravíme z uvařených a následně rozmixovaných rajčat. Výborně se hodí na rajskou omáčku nebo polévku. Přebytek úrody pak zpracujeme do oblíbeného letního pokrmu, kterým je lečo, nebo čalamáda.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čerstvých rajčat?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 4 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 5 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 15 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 19 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy