Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavařit rajčata? Naučíme vás jednoduchý recept na zpracování velké úrody
Zdroj: Top recepty

Rajčata jsou oblíbenou plodovou zeleninou druhé poloviny léta. Kromě toho, že si rádi pochutnáváme na čerstvých, připravujeme si zásoby na celou zimu. Využijeme přebytky z vlastní úrody nebo rajčata z výhodného nákupu. Nejjednodušší je mražení, ale pokud je v mrazničce málo místa, můžeme je zavařovat nebo sušit.

Recept, který jsme vybrali, vás nadchne svou jednoduchostí a rychlostí přípravy. Kromě rajčat potřebujete jen perfektně čisté sklenice a kvalitní víčka. Pohodlně se pracuje se sklenicemi, které mají šroubovací uzávěry. Nejlepší je k nim vzít nová víčka, ale pokud jsou víčka již použitá, neznamená to, že se práce nepovede.

Jak snadno sterilovat rajčata

Při krásném letním počasí nás to láká do přírody a nechce se nám zbytečně trávit mnoho času u sporáku, proto se nebojte, s naším receptem to budete mít skoro bez práce.
  1. Kvalitní a dobře vyzrálá rajčata umyjte a nechte okapat. Množství záleží na vašich možnostech. Pro potřeby tohoto receptu se žádné odměřování nekoná.
  2. Rajčata rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Při rozkrojení na čtvrtiny se budou lépe skládat do sklenic. Zbytky po stopce opatrně vyřízněte.
  3. Sklenice, do kterých je budete skládat, musí být dobře umyté. Můžete je předem vypařit v troubě - tzn. po umytí je položte na plech dny vzhůru, a plech vložte do rozehřáté trouby. Po několika minutách vytáhněte. Sklenice jsou velmi horké, proto buďte opatrní, ať se nespálíte
  4. Do vychladlých sklenic narovnejte rajčata, nebojte se přitlačit - když jich tam dáte více, bude to jen lépe. K rovnání je vhodné použít nálevku, aby okraje sklenice zůstaly čisté a suché. Rajčata dávejte do sklenic řeznou stranou dolů.
  5. Okraje sklenic raději otřete a pak už sklenice hned zavíčkujte.
  6. Do rajčat podle tohoto receptu nepoužívejte žádný nálev a žádné koření, ani jiné přísady.
  7. Uzavřené sklenice sterilujte při teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Takhle jednoduché to je.
  8. Zavařená rajčata po otevření používejte tam, kam byste jinak dali čerstvá. Pokud chcete, můžete je po otevření snadno oloupat. Chuť rajčat je pouze přírodní, proto konečné ochucení připravovaného pokrmu již záleží zcela na vás. Co říkáte, líbí se vám tento recept?

Na závěr pro vás máme názorný postup natočený ve videu. Než se do zavařování rajčat pustíte, doporučujeme ho zhlédnout. 

Znáte ještě další tipy na jednoduché uchování rajčat? Můžete nám je napsat do komentářů pod článkem, další čtenáři je jistě ocení.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více