Velikonoce jsou hlavní jarní svátky. Připomeňte si tradiční recepty i rituály!
Velikonoce patří mezi naše nejoblíbenější svátky. Je s nimi spojeno mnoho křesťanských i pohanských rituálů, jež se navzájem prolínají, ale jedno mají společné. Jak křesťanské, tak pohanské tradice totiž oslavují obnovování života. Typickými velikonočními pokrmy jsou pečený beránek, nadýchaný mazanec, nebo kynuté jidáše, jež mají připomínat Jidášovu zradu na Kristu. Kromě toho se tradičně dělává také mladé kůzlečí či jehněčí maso a peče se nádivka neboli hlavička.
Na stolech se také objevují první bylinky, na loukách první květiny a celá příroda se po zimě probouzí k životu. Právě kvůli spojení s životem je hlavním symbolem Velikonoc vejce. To jednak slouží jako hlavní surovina mnoha pokrmů, jednak jako dekorace, třeba v podobě kraslic, ale pak také jako dárek, který o Velikonočním pondělí dostávají koledníci. Zkrátka, Velikonoce jsou plné symbolů, rituálů, tradic a tradičních jídel. Stojí za to si je užít!
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 8 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 22 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Sůl nad zlato: Tu vločkovou maldonskou milují Jamie Oliver i anglická královna!
Peče celá země: V kreativní výzvě dal soutěžícím zabrat dort s linií zlomu aneb Fault line cake. Takhle se správně dělá
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná