Znáte ricottu? Tento lahodný italský sýr ze syrovátky využijeme do sladkých i slaných pokrmů
Ricotta má nasládlou mléčnou chuť a konzistencí připomíná tvaroh s lehce zrnitou strukturou. Má nízký obsah tuku a zároveň vysoký podíl živin a minerálů, proto se těší velké oblibě.
Co je to ricotta
Ricotta doslova znamená "převařená". Je připravovaná ze syrovátky, což je tekutina, která zůstane jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu. Syrovátka má blahodárné účinky na náš organismus, je nízkokalorická a obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a bílkovin, kterými ricottu obohatí a dodá jí specifickou nasládlou chuť a měkkou konzistenci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co se dá použít ricotta
Ricotta má mnohostranné využití a díky své jemné chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů, kde ji využijeme jako náhražku mléčných ingrediencí.
Můžeme ji použít:
- jako náplň dezertů a slaných i sladkých palačinek,
- do těstovin,
- do salátů,
- na pizzu,
- do dipů,
- do pomazánek,
- na chleba.
Do teplých pokrmů a polévek ricottu přidáváme až ke konci vaření. Postará se o lahodnou smetanovou chuť.
Jak připravit slané palačinky s ricottou
Na závěr pro vás máme inspiraci na zdravé slané palačinky z pohankové mouky s náplní z ricotty a špenátu. Podle našeho video-návodu snadno připravíte chutný a vyvážený oběd nebo večeři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 2 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 12 hodinami
Banana split
Přidáno před 12 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Čím nahradit ricottu? V dezertech pomůže i mascarpone, ale jsou ještě další možnosti
Lasagne z jedné pánve jsou hitem internetu: Nepotřebujete na ně bešamel, přitom báječně chutnají a hotové jsou do půl hodiny
Komentáře