Kéž by existovaly vitaminy ve formě bonbonů? Zkuste gumové cukrovinky ve tvaru medvídků i dinosaurů, plné ovoce, medu a bez cukru
Hledáte všechny cesty a způsoby, jak do dětí dostat ovoce? Nepatříte mezi příznivce cukrovinek, které nejsou vhodné pro dětský jídelníček ani zoubky? Vyzkoušejte domácí gumové medvídky. Snadná příprava zdravé sladkosti plné ovoce či medu zajistí opravdový úspěch.
Želatina je výborná na klouby a vaziva, a ovoce je plné vitaminů. Ale v čem je problém u kupovaných bonbonů? Je to obsah cukru, který gumové dobroty obsahují.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit gumové medvídky?
Je to jednoduché a klidně zavolejte nejmenší pomocníky, kteří vám pomohou i poradí s tou správnou chutí nebo tvarem. Potřebujeme tyto suroviny:
- želírovací látka: agar nebo klasická želatina. Každá má své výhody a je na vás, se kterou látkou se vám lépe pracuje, popř. ji preferujete v jídelníčku.
- ovoce: pozor některé čerstvé ovoce zabrání ztuhnutí želé (např. kiwi, ananas, broskev aj.)
- ovocná šťáva: ideálně doma odšťavněná nebo vysokoprocentní bez přidaného cukru
- sladidlo: nabízí se med a různé sirupy např. čekankový.
Mohlo by vás zajímat
Ovocný medvídek
Potřebujeme:
- 120 ml ovocné šťávy, ideálně s dužinou nebo kousky ovoce
- 2 g agaru
- med či sirup, pokud chcete medvídky dochutit
Ovocnou šťávu zahřejeme (nemusí se vařit, stačí 85 °C, a čím méně ji zahřejeme, tím více vitaminů zůstane). Přidáme agar podle návodu, vaříme několik minut a vlijeme do formy.
Medový medvídek
Potřebujeme:
- 250 ml vody
- 10 g želatiny
- med
150 ml vody přivedeme k varu, odstavíme a přidáme želatinu podle návodu (želatina nesmí projít varem, ztratí želírovací schopnost). Ve zbytku vody rozpustíme med a přidáme do teplé směsi s želatinou. Vlijeme do formy. Pokud máte rádi, přidejte trochu zázvorové šťávy s citronem.
Jaký je ten správný tvar?
Specializované obchody nabízí silikonové formy na medvídky, hady a dokonce i dinosaury. Stejně dobře poslouží i forma na led. Pokud formu nemáte, můžete směs vylít na plech s pečicím papírem a vykrajovat různé tvary.
Zbytek želírovací látky můžete využít na výborný tvarohový koláč a potěšit tak rodinu i blízké skvělým moučníkem podle našeho videoreceptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 3 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 17 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 17 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno 27. 4. 2024 11:39
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
V době respiračních onemocnění hraje důležitou roli vitamín C. Proč zrovna on? A skutečně je jeho bohatým zdrojem citron?
Med je výborné sladidlo a lze ho využít v mnohých moučnících i jiných pokrmech
Komentáře