Silikonové nádobí vám usnadní práci v kuchyni
8. 10. 2012 Tipy a triky
Silikon bývá díky svým vysoce ceněným vlastnostem právem označován jako materiál třetího tisíciletí. Své nepostradatelné místo v poslední době zaujímá i v kuchyni, kde se stává praktickým pomocníkem.
Silikon bývá díky svým vysoce ceněným vlastnostem právem označován jako materiál třetího tisíciletí. Své nepostradatelné místo v poslední době zaujímá i v kuchyni, kde se stává praktickým pomocníkem.
Sortiment silikonového nádobí a kuchyňských pomůcek se neustále rozrůstá. S moderním silikonem se nejčastěji setkáte v podobě pečících forem nejrůznějších tvarů, ve kterých snadno upečete slané i sladké pochoutky. Vlastnosti silikonu velmi ocení jak zběhlí kuchaři, tak začátečníci: silikon je velmi lehký, pružný a nepřilnavý, takže vyklopit horkou bábovku nebo třeba velikonočního beránka s ním bude hračka. Silikonové formy uvítají i ti, kteří při vaření hlídají kalorie- silikonové pečenky nemusíte vůbec vymazávat. Se silikonem navíc ušetříte- jelikož je tento materiál vysoce tepelně vodivý, umožňuje opravdu rychlé pečení při nižších teplotách.
Abyste si celý proces pečení a přípravy pokrmů co nejvíce ulehčili, můžete si kromě pečících forem pořídit i moderní barevné silikonové pomůcky, jako jsou vály, pečící podložky, mašlovačky, stěrky nebo chňapky. Tyto výrobky nabízejí módní design, takže se snadno stanou i dekorativním prvkem vaší kuchyně. Navíc jsou velmi snadno omyvatelné, vysoce odolné a mají dlouhou životnost – silikonové nádobí se nerozbije, ani neodře. Kromě práce a peněz šetří silikon i místem, kterého není v kuchyni nikdy dost – většina silikonových pomůcek se dá snadno srolovat do úzkého válečku, aniž byste je tím nějak poškodili.
Opravdu chytrým řešením jsou silikonové pokličky. Klasické pokličky jsou poměrně neskladné a své majitele často vystavují zdlouhavému pátrání, na které hrnce vlastně padnou. Naopak silikonové pokličky jsou dokonale přilnavé, a proto jimi lze přiklopit jakýkoli otvor s plochými okraji, který je menší než pokličky samy. Poklička se přisaje na nejrůznější druhy materiálů, ať už je to kov, sklo, porcelán či plast.
Silikonové nádoby jsou také ideální pro uchování nejrůznějších druhů potravin. Tento materiál nevyniká žádnou výraznou chutí, ani vůni a při přípravě pokrmů (na rozdíl od jiných materiálů) pachy nepohlcuje, a tak nedochází k jejich nežádoucímu přenosu.
Nádoby ze silikonu nabízí opravdu univerzální užití: silikon je odolný vůči vysokým (do 280°C) i nízkým (do -40°C) teplotám a lze jej použít při přípravě jídla v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách i mikrovlnkách. Stejně dobře si silikon poradí i s mražením, proto svůj mrazák zásobte tvarovanými formičkami na led, domácí nanuky a zmrzlinu, ze kterých zmiňované pochoutky velmi snadno vyloupnete.
Silikon nabízí možnost všestranného využití a přitom má i při minimální péči dlouhou životnost. Takže pokud si chcete usnadnit práci při vaření, silikonové pomůcky jsou dobrou volbou.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Kéž by existovaly vitaminy ve formě bonbonů? Zkuste gumové cukrovinky ve tvaru medvídků i dinosaurů, plné ovoce, medu a bez cukru
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 4 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Už jste ochutnali zelené pivo? Hit Velikonoc má nejen neobvyklou barvu, ale často i specifickou chuť
Komentáře
2. 2. 2013 14:29
20. 10. 2012 23:17
10. 10. 2012 14:45
9. 10. 2012 14:36
8. 10. 2012 18:12