Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kterou marmeládu (nebo džem) máte nejraději? Mnoho z nás by si vybralo jahodovou. Musí být hustá přesně akorát a lahodně sladká. Výborně se hodí k namazání čerstvého pečiva nebo do palačinek. A úplně nejlepší je z posledních jahod, protože jsou nejsladší.

Pokud sklízíte jahody na vlastní zahradě, tak víte, že první jahody jsou krásné a velké, přitom trochu kyselejší, ale ke konci jahodové sezóny dozrávají drobné tmavé plody, které jsou velmi sladké. Na mražení se sice příliš nehodí, ale do marmelády jsou vynikající. S marmeládou vám pomůže domácí pekárna.

Jahodový džem s kousky ovoce

Jahody patří mezi druhy ovoce, které nemají dobré želírovací schopnosti, což pro vaření džemu nebo marmelády není dobrá vlastnost. A jak se to projeví? Když budete ovoce s cukrem vařit, stále se vám bude zdát velmi řídké. Jenže když džem konečně nalijete do skleniček a necháte vychladnout, může se stát, že ztuhne až příliš a bude problém ho nabírat na lžičku. Zajímá vás, jak poznat správně uvařený džem nebo marmeládu? Podívejte se do dalšího článku.                                                                                                                                                                                  

Proč přidávat k jahodám rybíz

Jahody můžete míchat s jinými druhy ovoce. Výsledkem bude džem výborné chuti. Osvědčená je kombinace jahod a červeného rybízu.

  • Rybíz má výrazné želírovací schopnosti, proto když ho přidáte k jahodám, půjde vaření mnohem lépe a džem bude brzy želírovat. 
  • Jahody jsou pro mnoho z nás na rozdíl od rybízu "vzácnější", jahodový džem proto rybízem vlastně nastavíme.
  • Rybízová marmeláda je mírně kyselá, jahody naopak sladké, ale když spojíme chuť jahod a rybízu, výsledná chuť bude vyvážená, přesně akorát. 
  • Jahody už vám zrají, ale rybíz je ještě světlý? Rybíz sice dozrává až po jahodách, ale to vůbec nevadí. Jahody si zmrazte a až bude zralý i rybíz, podáte je z mrazničky a pustíte se do vaření marmelády. 
  • Kromě rybízu můžete k jahodám přidávat i jiné ovoce a vytvářet chutné kombinace. Inspiraci najdete v našich receptech. Vhodné jsou např. maliny, třešně nebo višně. Třešně dozrávají v podobnou dobu jako jahody, ale ani jejich želírovací schopnosti nejsou dobré.                                                                                                                                                 

 

Jak připravit jahodový džem

Na základní dávku džemu podle našeho receptu budete potřebovat 1 kg jahod a 800 g krupicového cukru.
  • Jahodám odstraňte stopky se zbytkem okvětí, opláchněte je a větší překrojte.
  • Dejte je do hrnce a pomalu za stálého míchání vařte.
  • Po odpaření části tekutiny (necelé poloviny) začněte postupně přisypávat cukr a pokračujte v opatrném míchání.
  • Po přidání celého množství cukru džem vařte ještě asi pět minut.
  • Horký džem plňte do sklenic. Výborným pomocníkem při plnění je nálevka vhodné velikosti. Pokud ji nemáte, určitě si ji kupte. Nálevka vám pomůže  zachovat čistá hrdla sklenic.
  • Džem není příliš hustý, výborně se hodí na zdobení zmrzlinových pohárů a jiných dobrot.
  • Pro delší trvanlivost ho můžete sterilovat. Zajímá vás, jak na to, aby se džem nekazil? Podívejte se do dalšího článku.
Než se pustíte do vaření jahodové marmelády, podívejte se na krátké video, které vám postup názorně předvede:                                                                        
Co se vám osvědčilo při vaření jahodové marmelády? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více