Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zbavit maso nežádoucího tuku? Máme pro vás 4 tipy

Každé maso obsahuje tuk - některé více a některé méně. Někdy je žádoucí maso tuku zbavit - při dietním stravování, při redukční dietě nebo v dětské stravě. Syrové maso můžeme okrájet, ostatní tuk se při tepelné úpravě vyvaří nebo vypeče.

Velké množství tuku náš organismus nepotřebuje. Bohužel se tuk vyskytuje téměř v každém mase a pokud ho nechceme konzumovat, musíme se ho nějak zbavit. Jak odstraníme tuk ze syrového masa nebo při tepelné úpravě? Poradíme vám, jak na to.

Jak z masa odstranit tuk

Tuk se nikdy neztratí všechen, vždy ho část na mase zůstane:

  1. Maso ztratí tuk vařením při přípravě polévky nebo vývaru. Z vystydlého vývaru odstraníme tuk jednoduše odškrábnutím z povrchu. Nemáme - li čas čekat, odlijeme tuk z povrchu polévky lžicí.
  2. Ze syrového masa tuk, blány a šlachy odřežeme ostrým nožem. Z tuku můžeme upražit dobré škvarky a tuk odlít na pozdější dobu. Nesmíme zapomenout na to, že z některých druhů masa tuk odstranit nelze (krkovička).
  3. Pečené maso ztratí částečně tuk tím, že se tukové vrstvy horkem rozpustí. Tuk vyteče na dno pekáče, odkud ho můžeme slít a použít jindy. Trocha tuku na mase není na závadu, aspoň není suché.
  4. Odstranit tuk z mletého masa je těžší. Dokážeme to vypražením na pánvi, vydušením nebo v případě sekané a karbanátků přidáním strouhanky, do které se tuk vpije. Tuk zůstane, ale maso zvětší objem a sníme ho méně.

Jak se připravuje pečené maso? Můžete se s námi podívat na videorecept:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky