Jak zbavit maso nežádoucího tuku? Máme pro vás 4 tipy
Každé maso obsahuje tuk - některé více a některé méně. Někdy je žádoucí maso tuku zbavit - při dietním stravování, při redukční dietě nebo v dětské stravě. Syrové maso můžeme okrájet, ostatní tuk se při tepelné úpravě vyvaří nebo vypeče.
Velké množství tuku náš organismus nepotřebuje. Bohužel se tuk vyskytuje téměř v každém mase a pokud ho nechceme konzumovat, musíme se ho nějak zbavit. Jak odstraníme tuk ze syrového masa nebo při tepelné úpravě? Poradíme vám, jak na to.
Jak z masa odstranit tuk
Tuk se nikdy neztratí všechen, vždy ho část na mase zůstane:
- Maso ztratí tuk vařením při přípravě polévky nebo vývaru. Z vystydlého vývaru odstraníme tuk jednoduše odškrábnutím z povrchu. Nemáme - li čas čekat, odlijeme tuk z povrchu polévky lžicí.
- Ze syrového masa tuk, blány a šlachy odřežeme ostrým nožem. Z tuku můžeme upražit dobré škvarky a tuk odlít na pozdější dobu. Nesmíme zapomenout na to, že z některých druhů masa tuk odstranit nelze (krkovička).
- Pečené maso ztratí částečně tuk tím, že se tukové vrstvy horkem rozpustí. Tuk vyteče na dno pekáče, odkud ho můžeme slít a použít jindy. Trocha tuku na mase není na závadu, aspoň není suché.
- Odstranit tuk z mletého masa je těžší. Dokážeme to vypražením na pánvi, vydušením nebo v případě sekané a karbanátků přidáním strouhanky, do které se tuk vpije. Tuk zůstane, ale maso zvětší objem a sníme ho méně.
Jak se připravuje pečené maso? Můžete se s námi podívat na videorecept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 12 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 18 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 19 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
K snídani polévka, k svačině sáček s mlékem a rohlík aneb Jak jedly děti v polovině 20. století
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Komentáře